Ένα ιδιαίτερα ευμετάβλητο σκηνικό με σφοδρές πιέσεις -στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης- επεφύλαξε για την Wall Street η έναρξη της εβδομάδας. Ο "πονοκέφαλος" που ονομάζεται πετρέλαιο είναι εδώ και η ανησυχία για την παγκόσμια οικονομία είναι έκδηλη. Υπενθυμίζεται πως και στην τελευταία συνεδρίαση οι δείκτες υποχώρησαν αισθητά ενώ βουτιά κατέγραψε ο Nasdaq. Σοβαρές πιέσεις και σήμερα στον τεχνολογικό και τον τραπεζικό κλάδο. Πολύ άσχημη ήταν και η εικόνα στις αγορές της Ευρώπης καθώς η ανάπτυξη στην Κίνα σημειώνει σοβαρά σημάδια επιβράδυνσης, ενώ παράλληλαη αμερικάνικη οικονομία έχει σημαντικές προκλήσεις μπροστά της. Σοβαρό πλήγμα για τους τραπεζικούς τίτλους στην Ευρώπη. Το καθεστώς αρνητικών επιτοκίων της ΕΚΤ σημαίνει ότι οι τράπεζες πρέπει ουσιαστικά να πληρώνουν για να έχουν ρευστότητα, ενώ την ίδια στιγμή πιέζονται για τα καθαρά επιτοκιακά περιθώριά τους. Τα επίπεδα του χρέους είναι ήδη πολύ υψηλά στην ευρωζώνη, πράγμα που σημαίνει ότι η περαιτέρω αύξηση των δανείων αναμένεται να είναι χαμηλή, σύμφωνα με τη Saxo bank. Ιδιαίτερα αρνητικές ήταν και οι συνεδριάσεις σήμερα για μεταλλευτικές και άλλες εταιρίες πρώτων υλών.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένει πάντα η Fed και το τι μέλλει γεννέσθαι με την πολιτική που έχει χαράξει. Όλα θα εξαρτηθούν από τα στοιχεία και την πορεία της αμερικάνικης οικονομίας. Το σενάριο για 4 αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2016 φαντάζει, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, αρκετά φιλόδοξο. Η σιδηρά κυρία πάντως, Τζάνετ Γέλεν εξηγεί στο Κογκρέσο την Παρασκευή για την αμερικάνικη οικονομία και την νομισματική πολιτική, όπου οι επενδυτές επιδιώκουν να ακούσουν μηνύματα για το επόμενο διάστημα. Υπενθυμίζεται, πως την Παρασκευή ο Μπάρακ Ομπάμα εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η ανεργία υποχώρησε του 5% (4,9%), ωστόσο διεμήνυσε πως υπάρχουν ακόμα προκλήσεις στον ορίζοντα.
Στο υψηλότερο επίπεδο κλεισίματος από τον προηγούμενο Ιούνιο βρέθηκε η τιμή του χρυσού σε μια μέρα έντονων ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία καθώς κατέγραψε κέρδη 3,5% στα 1,197,90 δολ ανά ουγγιά. Στον αντίποδα το αργό πετρέλαιο παραδόσεως Μαρτίου σημείωσε για μια ακόμη φορά απώλειες κλείνοντας στα 29,69 δολ/βαρέλι και καταγράφει συνολικές ζημιές 4,3% σε τρεις συνεδριάσεις. Οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα ζοφερές καθώς έκδηλη είναι η ανησυχία για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, τις προκλήσεις των αναδυόμενων αγορών αλλά και τις ΗΠΑ. Ως εκ τούτου η επιβράδυνση στις εν λόγω οικονομίες δημιουργούν φόβους για ακόμη χαμηλότερη ζήτηση.
Παράλληλα, οι ελπίδες για μια συμφωνία μείωσης της παραγωγής μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών κρατών εντός αλλά και εκτός OPEC ξεθώριασαν τις τελευταίες ημέρες. Παράλληλα, "τα στοιχεία για τη ζήτηση δείχνουν αδύναμα και χωρίς μία βελτίωση στα θεμελιώδη, τα κέρδη που προέρχονται από την ισοτιμία είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθούν. Ως αποτέλεσμα, οι επενδυτές στράφηκαν στο ασφαλές καταφύγιο του χρυσού. Οι αναλυτές αναφέρουν πως μια διόρθωση το επόμενο διάστημα είναι εύλογη.
Τελικά οι δείκτες στη Wall έκλεισαν με μικρότερες -από ότι διαπραγματεύονταν ενδοσυνεδριακά- αλλά σημαντικές απώλειες. Ο Dow Jones έχασε κατά 1,10% κλείνοντας στις 16,027 μονάδες, ο Nasdaq με μεγαλύτερες απώλειες 1,81% στις 4,284 μονάδες και ο S&P500 στο κόκκινο επίσης κατά 1,44% στις 1,853 μονάδες.