Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο την Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017 με θέμα: «Βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης επιχειρήσεων: Τι έχει πραγματικά σημασία;». Κεντρικός ομιλητής ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Harvard Business School κ. Γεώργιος Σεραφείμ.
Η εκδήλωση αυτή, η πρώτη μιας σειράς εκδηλώσεων που θα ακολουθήσουν, εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών σχετικά με την ανάδειξη των προσαρμογών που απαιτούνται στην επιχειρηματικότητα - στις εταιρίες αλλά και τα στελέχη τους - ώστε να επιτευχθεί η διαρκής ανταγωνιστικότητα σε ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον.
Ο κ. Σεραφείμ κατά το σύντομο χαιρετισμό του αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρόσκληση σημείωσε: «Ο ρόλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και γενικότερα του χρηματοπιστωτικού τομέα είναι τεράστιας σημασίας. Η χρηματοδότηση τροφοδοτεί την επιχειρηματικότητα ενώ οι επιχειρηματικές δράσεις έχουν αναμορφώσει τον πλανήτη μας τα τελευταία 100 χρόνια».
Κατέληξε λέγοντας ότι: «Παραμένω αισιόδοξος για την Ελλάδα. Γιατί γνωρίζω ότι υπάρχει Λύση. Το ερώτημα που τίθεται αφορά στην εφαρμογή μίας νέας στρατηγικής για την Ελλάδα. Η αίσθησή μου είναι ότι χρειάζεται να δομήσουμε ξανά την εμπιστοσύνη και τα επίπεδα αυτοπεποίθησης μεταξύ μας, πριν να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη με τον υπόλοιπο κόσμο. Κατά τη γνώμη μου οι επικεφαλείς των επιχειρήσεων οφείλουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή. Οφείλουν να εκπαιδεύσουν, να επενδύσουν, να χαράξουν τη νέα κατεύθυνση προόδου και συνολικά να επιδείξουν ηγετικότητα».
Στη συνέχεια από τον Καθηγητή Σεραφείμ έγινε παρουσίαση σχετικά με τις πρακτικές που η έρευνα έχει αναδείξει ότι ενισχύουν την εταιρική απόδοση και αναπτύσσουν επιχειρήσεις οι οποίες δημιουργούν αξία για τους μετόχους, ενισχύουν την απασχόληση και αναπτύσσουν προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας για τους καταναλωτές. Κύρια σημεία της παρουσίασής του:
- Οι επιχειρήσεις μπορούν να αυξήσουν την απόδοση και την ικανότητα καινοτομίας τους συναρτώντας τις απολαβές των εργαζομένων με την επίδοσή τους (και αυτό όχι μόνο με μισθολογικές παρεμβάσεις) και δημιουργώντας πιο επίπεδες εταιρικές δομές με λιγότερες διαφορές μεταξύ των επιπέδων.
- Με πιο επίπεδες εταιρικές δομές μπορεί να παραχθεί περισσότερη καινοτομία αφού οι ομάδες των εργαζομένων μπορούν να επικοινωνούν και να συνεργάζονται πιο αποτελεσματικά.
- Απαιτείται επαναπροσδιορισμός της διαδικασίας «προαγωγής» των εργαζομένων με κεντρικό στοιχείο αξιολόγησης τη δημιουργία αξίας.
- Ο κόσμος αλλάζει πολύ γρήγορα και πολλές παραδοσιακές βιομηχανίες είναι σε φάση ριζικής ανατοποθέτησης. Με στόχο την επίτευξη της ανταγωνιστικότητας, απαιτείται κατ΄αρχήν επαναπροσδιορισμός της εταιρικής στρατηγικής και στη συνέχεια διαμόρφωση δομής που να μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή.
- Ο δημόσιος τομέας μπορεί να υιοθετήσει τις παραπάνω πρακτικές ώστε να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά του. Η βελτίωση της διαφάνειας, η λογοδοσία, η καλή διακυβέρνηση και η αποτελεσματική διαχείρισης των πόρων μπορεί να προκαλέσει την έναρξη ενός ενάρετου κύκλου που θα βοηθήσει αποτελεσματικά την χώρα στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξής της.
Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ του Διευθύνοντος Συμβούλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κ. Σωκράτη Λαζαρίδη, του Προέδρου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, κ. Σίμου Αναστασόπουλου και του Αναπληρωτή Καθηγητή του Harvard Business School, κ. Γεωργίου Σεραφείμ, σχετικά με τους τρόπους υιοθέτησης των βέλτιστων πρακτικών από τις ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και από οργανισμούς του δημοσίου τομέα προκειμένου να αναπτυχθούν στο ισχύον περιβάλλον αβεβαιότητας και να συμβάλλουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών, εισηγμένων εταιρειών, εκπρόσωποι φορέων θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών καθώς και εκπρόσωποι εταιριών συμμετεχόντων του οικοσυστήματος της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.