Στα ιστορικά χαμηλά του 0,05% διατήρησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κάτι που ανέμεναν οι αναλυτές. Όπως είχε νωρίτερα επισημάνει το sofokleousin.gr, το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να μην αναλάβει δράση τώρα, αλλά τον Μάρτιο μετά τη δημοσίευση στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού και τις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης. Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της τράπεζας, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,05%, 0,30% και ‑0,30% αντιστοίχως.
Η ΕΚΤ μέσω του προέδρου της Μάριο Ντράγκι αναμένεται να προειδοποιήσει πως ο πληθωρισμός ενδέχεται να παραμείνει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα για μακρύτερο διάστημα απ' όσο προβλέπονταν, εξαιτίας της ελεύθερης πτώσης των τιμών του πετρελαίου, της αδύναμης ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας και της έλλειψης αποφασιστικής δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρώπη.
Υψίστης σημασίας είναι επίσης η αντιμετώπιση των νέων αναταράξεων που έχουν δημιουργηθεί στον τραπεζικό τομέα, καθώς οι μετοχές των ιταλικών, πορτογαλικών και ελληνικών τραπεζών κατακρημνίζονται λόγω των ανησυχιών ότι η ΕΚΤ ενδέχεται μελλοντικά να τις αναγκάσει να υποστούν απώλειες επί ορισμένων «κόκκινων» δανείων, μειώνοντας έτσι την ικανότητά τους να διανέμουν μερίσματα.
Αναμένεται ακόμη πως ο κ. Ντράγκι θα αποκαλύψει περαιτέρω λεπτομέρειες αναφορικά με το σχέδιο της Τράπεζας να αγοράσει δημοτικά ομόλογα (municipal bonds), τονίζοντας την ευελιξία του προγράμματος αγοράς ομολόγων, παρά τις προειδοποιήσεις ορισμένων επενδυτών για τα πιθανά όρια του προγράμματος.
Ωστόσο, έχοντας ανεβάσει πολύ τον πήχυ των προσδοκιών τον Δεκέμβριο –και απογοητεύοντας στη συνέχεια τις αγορές-, ο Μάριο Ντράγκι εκτιμάται ότι δεν θα δώσει υποσχέσεις, δίνοντας αντιθέτως έμφαση στην ετοιμότητα και την ικανότητα της Τράπεζας να αναλάβει δράση.
«Περιμένουμε μια μικρή, αλλά σημαντική αλλαγή ρητορικής», σύμφωνα με τον αναλυτή της JPMorgan, Greg Fuzesi. «Ο Ντράγκι θα τονίσει ότι υπήρξε επιδείνωση των υποθέσεων πάνω στις οποίες βασίστηκε η «επαρκής» ρύθμιση της πολιτικής της ΕΚΤ».
Μήνυμα Ντράγκι: Είμαι εδώ, αλλά δεν παρεμβαίνω
Μπορεί ο Μάριο Ντράγκι να εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος από την προοπτική πτωτικής εκτόνωσης στις αγορές, η οποία θα δυναμιτίσει το οικονομικό κλίμα, όμως δεν φαίνεται διατεθειμένος να αντιπαρατεθεί με τη γραμμή της Bundesbank, αλλά ούτε και να επιτρέψει τη χαλάρωση στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη.
Πρόκειται για μια ιδιότυπη διελκυστίνδα, όπου η ΕΚΤ πιέζει τις εθνικές κυβερνήσεις και τις Βρυξέλλες να πράξουν περισσότερα και ταχύτερα για την εδραίωση της αναπτυξιακής δυναμικής, ενώ οι πολιτικοί αρνούμενοι να αναλάβουν το πολιτικό κόστος από τη μια καθώς και οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών στρέφονται στον Μάριο Ντράγκι για να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.
Υπ αυτό το πρίσμα και με τις διαβουλεύσεις σε εξέλιξη στο Νταβός, ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να επαναβεβαιώσει στην ομιλία του τις αγορές για την επαγρύπνηση της ΕΚΤ και για τη διαθεσιμότητα αντισυμβατικών όπλων, τα οποία όμως θα χρησιμοποιηθούν τον κατάλληλο χρόνο και εφόσον υπάρξει ανάγκη.
Στην ομιλία του ο Μάριο Ντράγκι θα αναφερθεί εκτενώς στα απόνερα της κρίσης στην Κίνα και στις επιπτώσεις στην Ευρωζώνη, εκτιμώντας ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και η ΕΚΤ επαγρυπνεί. Οι αγορές αναμένεται να αντιδράσουν νευρικά, στην αναμενόμενη απόφαση της ΕΚΤ. Οι μετοχές των εταιριών πρώτων υλών θα συνεχίσουν να δέχονται πιέσεις, όπως και οι τραπεζικές καθώς ανεβαίνει το ρίσκο και η επικινδυνότητα στις αγορές και την πραγματική οικονομία.
Αναλυτές εκτιμούν ότι το διακύβευμα για τον Μάριο Ντράγκι είναι η επίτευξη του spillover effect από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εξέλιξη η οποία παρεμποδίζεται από την έλλειψη εμπιστοσύνης και το υψηλό πολιτικό ρίσκο.