Επικαιρότητα

ΕΚΤ: Δεν υπάρχει φόβος επιβράδυνσης της ανάπτυξης


 O επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Πέτερ Πράετ επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της τράπεζας στην ανάκαμψης της οικονομίας της Ευρωζώνης, παρά τα νέα αρνητικά οικονομικά στοιχεία που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας.

«Δεν υπάρχει έως τώρα ένδειξη ότι ο μετριασμός του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης αντανακλά μία διαρκή χαλάρωση της ζήτησης», δήλωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ σε ομιλία του στη Γενεύη τη Δευτέρα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. «Τα τελευταία στοιχεία παραμένουν συνεπή με μία εύρωστη και ευρείας βάσης επέκταση της εγχώριας ζήτησης», πρόσθεσε.

Λίγες ώρες πριν από τις δηλώσεις του αυτές, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν έδειξαν μείωση των παραγγελιών στα γερμανικά εργοστάσια για τρίτο μήνα και την υποχώρηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη για τέταρτο μήνα, ενώ μία έρευνα έδειξε πτώση των λιανικών πωλήσεων - πρώτη φορά στο τελευταίο 12μηνο.

Όλα τα στοιχεία υποδηλώνουν κάμψη της δυναμικής της  ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία παρουσίασε πέρυσι τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της τελευταίας δεκαετίας..

Οι δηλώσεις του Πράετ αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό τη θέση της ΕΚΤ ότι η επιβράδυνση αποτελεί πιθανόν μόνο μία προσαρμογή σε έναν πιο βιώσιμο ρυθμό ανάπτυξης, σε συνδυασμό με προσωρινούς παράγοντες, όπως ο χρόνος του φετινού Πάσχα και η χειμερινή επιδημία γρίπης. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ επέλεξαν στη συνεδρίαση του Απριλίου να μη συζητήσουν το πώς και πότε θα αποσύρουν το πρόγραμμα στήριξής τους, αποφασίζοντας αντίθετα ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσουν τις προοπτικές.

Ο Πράετ αναγνώρισε ότι, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ,  η εξασθένηση συνέβη «νωρίτερα του αναμενόμενου» και άφησε να εννοηθεί ότι τουλάχιστον εν μέρει οφείλεται σε πιο διαρθρωτικούς παράγοντες. «Η πρόσφατη επιβράδυνση θα μπορούσε, επίσης, να αποτελεί ένδειξη ότι οι περιορισμοί από την πλευρά της προσφοράς γίνονται όλο και πιο δεσμευτικοί, αν και μόνο σε ορισμένους τομείς και ορισμένες χώρες. Για παράδειγμα, στον τομέα των κεφαλαιουχικών αγαθών, η αξιοποίηση της παραγωγικής δυναμικότητας και οι χρόνοι παράδοσης των παραγγελιών βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα».

Ένας άλλος αυξανόμενος κίνδυνος είναι ένα σπιράλ προστατευτισμού, το οποίο θα μπορούσε να πλήξει την εμπιστοσύνη ακόμη και πριν να αρχίσουν οι αρνητικές επιπτώσεις από τους δασμούς. Ο Πράετ υποβάθμισε μία άλλη ανησυχία, ότι η άνοδος του ευρώ το τελευταίο 12μηνο θα μείωνε τις εξαγωγές. Όπως είπε, οι ενδείξεις μίας τέτοιας επίπτωσης είναι «περιορισμένες», αν και σημείωσε ότι «η μεγάλη πτώση των δεικτών κλίματος σχετικά με τον εξαγωγικό τομέα αποτελεί πηγή ανησυχίας».

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις