Ολα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά για την έκβαση της διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια, ενώ αδειάζει η κλεψύδρα του χρόνου για την επίτευξη συμφωνίας που θα άνοιγε την πόρτα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για τη γειτονική χώρα.
Η ελληνική πλευρά έχει αποσαφηνίσει πλήρως τις θέσεις της, ορίζοντας και τις "κόκκινες γραμμές" που αποτελούν το μίνιμουμ των απαιτήσεων της. Το πρόβλημα μεταφέρεται πλέον στο "γήπεδο" των Σκοπιανών, όπου ο πρωθυπουργός Ζάεφ συναντά σφοδρές αντιδράσεις και αδυνατεί να επιβάλει τις απόψεις του για μία "ρεαλιστική" λύση.
Η Αθήνα "νίπτει τας χείρας της" και αναμένει τις εξελίξεις από την άλλη πλευρά των συνόρων, προετοιμαζόμενη για παράταση του σίριαλ και διαμηνύοντας πρός Ευρωπαίους, Αμερικανούς και ΝΑΤΟ ότι εάν ναυαγήσει τελικά η προσπάθεια επίλυσης του θέματος, αυτό θα γίνει με υπαιτιότητα της πΓΔΜ.
Στο Μαξίμου και στο ΥΠΕΞ εκτιμούν ότι απομακρύνεται η πιθανότητα συμφωνίας τις επόμενες ημέρες και φροντίζουν να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη και τα κόμματα γι αυτή την εξέλιξη. Το μήνυμα δόθηκε χθες με διαρροές από κυβερνητικές πηγές και "ακούστηκε ευκρινώς" στα Σκόπια.
Η σκοπιανή κυβέρνηση προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για συμφωνία. «Αυτές τις στιγμές δεν πρέπει να υποκύπτουμε σε εικασίες» σχολίασαν κυβερνητικές πηγές της ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι απαιτείται υπεύθυνη πολιτική στάση όλων των πολιτικών παραγόντων στις δύο χώρες.
Την ευθύνη για τον κίνδυνο μη επίτευξης συμφωνίας επέρριψε το απόγευμα της Παρασκευής το Μέγαρο Μαξίμου στον Ζόραν Ζάεφ, δεδομένου πως ο χρόνος κυλά σε βάρος της χώρας του, η οποία "καίγεται" βιάζεται για να κλείσει η συμφωνία.
Κυβερνητικός αξιωματούχος τόνισε το απόγευμα της Παρασκευής πως «η ΠΓΔΜ από ό,τι φαίνεται δεν είναι ακόμη έτοιμη να ανταποκριθεί στα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών. Γι αυτό η πιθανότητα συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών φαίνεται πως απομακρύνεται. Πιθανότατα απομακρύνεται και η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών».
Η διαρροή αυτή του Μεγάρου Μαξίμου επί της ουσίας επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να μπει σε «παζάρι» με την κυβέρνηση Ζάεφ για ζητήματα, τα οποία είχαν κλείσει σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών μεταξύ του Νίκου Κοτζιά και του Νικολά Ντιμιτρόφ στις Βρυξέλλες.
Που και γιατί υπαναχωρούν τα Σκόπια
Πληροφορίες αναφέρουν πως τα επίδικα, στα οποία τα Σκόπια επιχειρούν να επανέλθουν με διπλωματικές διαβουλεύσεις, δεν αφορούν μόνο στο erga omnes, αλλά και σε νομικά και τεχνικά ζητήματα, τα οποία είχαν διευθετηθεί σε επίπεδο ΥΠΕΞ.
Με τον τρόπο αυτό ωστόσο, η Αθήνα κλιμακώνει τις πιέσεις στη γείτονα, την ώρα που ήδη ο Πρόεδρος Ιβάνοφ και το εθνικιστικό VMRO από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατρανώνουν πως πρόκειται για μία «προδοτική» συμφωνία, δεδομένου ότι δεν αποδέχονται το erga omnes και τη συνταγματική αναθεώρηση, που αποτελούν εκ των ων ουκ άνευ για τον Αλέξη Τσίπρα από την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσης.
Πάντως, άλλες πηγές έλεγαν ότι η επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ ασφαλώς και δεν ματαιώνεται αλλά θα αναζητηθεί ο κατάλληλος χρόνος για να γίνει, ώστε να μην υπάρχουν αντιδράσεις και να πρόκειται για συμφωνία που δεν θα αμφισβητείται από κανένα.