Διεθνή

Επιστημονικά μέτρα κατά της COVID-19 για τους ταξιδιώτες ζητά η Κίνα


Μέτρα και κατά της Ιαπωνίας

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε σήμερα τις εμπλεκόμενες χώρες να στηρίζουν τα μέτρα που λαμβάνουν για την πρόληψη της COVID-19 στα γεγονότα και την επιστήμη.

Τα μέτρα πρόληψης της COVID-19 δεν θα πρέπει να είναι μεροληπτικά και δεν θα πρέπει να επηρεάζουν τις φυσιολογικές μετακινήσεις ανθρώπων μεταξύ δύο χωρών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η πρεσβεία της Κίνας στην Νότια Κορέα είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα ότι ανέστειλε την έκδοση θεωρήσεων εισόδου βραχείας διάρκειας για τους επισκέπτες από τη Νότια Κορέα, σε απάντηση στους υγειονομικούς περιορισμούς που επέβαλε η Σεούλ στους Κινέζους ταξιδιώτες, τους οποίους η Κίνα έκρινε "μεροληπτικούς".

Στη συνέχεια το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo μετέδωσε, επικαλούμενο πολλές πηγές στην ταξιδιωτική βιομηχανία, ότι η Κίνα ανακοίνωσε στις ταξιδιωτικές υπηρεσίες πως σταματάει να εκδίδει νέες βίζες στην Ιαπωνία για ταξίδια στην Κίνα.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί τη σκλήρυνση των κανονισμών της Ιαπωνίας για τους ταξιδιώτες από την Κίνα, βάσει των οποίων απαιτείται από όλους όσοι φτάνουν απευθείας από τη χώρα αυτή να έχουν αρνητικό τεστ PCR για τον νέο κορονοϊό που θα έχει γίνει 72 ώρες πριν από την αναχώρησή τους, όπως και αρνητικό τεστ κατά την άφιξή τους στην Ιαπωνία.

Η Κίνα ξανάνοιξε τα σύνορά της την Κυριακή, αίροντας το τελευταίο μεγάλο περιοριστικό μέτρο που αποτελούσε μέρος της πολιτικής της για "μηδενική COVID", την οποία άρχισε να αίρει απότομα στις αρχές Δεκεμβρίου έπειτα από ιστορικών διαστάσεων διαμαρτυρίες κατά των περιορισμών.

Τα συχνά λοκντάουν, τα αδιάκοπα τεστ και διάφοροι άλλοι περιορισμοί στις μετακινήσεις από τις αρχές του 2020 έφεραν στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έναν από τους βραδύτερους ρυθμούς στην ανάπτυξή της εδώ και σχεδόν μισό αιώνα και προκάλεσαν εκτεταμένη ανησυχία.

Μετά την άρση των μέτρων η Κίνα σταμάτησε να δημοσιεύει στοιχεία για τα κρούσματα που εντοπίζονται σε ένα 24ωρο. Παράλληλα αναφέρει πέντε ή λιγότερους θανάτους την ημέρα μετά την στροφή 90 μοιρών στην πολιτική της για την αναχαίτιση της πανδημίας, ενώ οι αριθμοί αυτοί αμφισβητούνται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και δεν συνάδουν με τις αναφορές από τα γραφεία τελετών τα οποία επισημαίνουν αύξηση της ζήτησης για τις υπηρεσίες τους.

Οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα, η Γαλλία και άλλες χώρες εισήγαγαν απαιτήσεις για τεστ αντιδρώντας στο ξέσπασμα της COVID-19 στην Κίνα.

Ορισμένες κυβερνήσεις εξέφρασαν ανησυχίες για την διαφάνεια του Πεκίνου όσον αφορά την κλίμακα και τον αντίκτυπο του ξεσπάσματος αυτού, καθώς διεθνείς ειδικοί προβλέπουν τουλάχιστον 1 εκατομμύριο θανάτους στην Κίνα φέτος. Η Ουάσινγκτον εξέφρασε επίσης ανησυχίες για μελλοντικές πιθανές μεταλλάξεις του ιού.

Αν και το Πεκίνο αξιώνει επίσης αρνητικά αποτελέσματα τεστ για την COVID-19 από οποιονδήποτε φτάνει στην Κίνα, αξιωματούχοι απείλησαν την περασμένη εβδομάδα με αντίποινα κατά των χωρών οι οποίες αξιώνουν τεστ για τους ταξιδιώτες από την Κίνα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα