Δύο ημέρες μετά την βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη ο τρόμος έχει κατακλύσει τη Γερμανία. Από την επίθεση στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, στην κεντρική πλατεία Σουλταναχμέτ, ο απολογισμός είναι 10 νεκροί εκ των οποίων τουλάχιστον οκτώ Γερμανοί τουρίστες και 15 τραυματίες. Αυτό που φοβούνται οι γερμανικές αρχές είναι ότι η επίθεση αυτοκτονίας, είχε αποκλειστικά ως στόχο τους ίδιους τους τουρίστες και δεν αποτελούσε ένα τυφλό χτύπημα. Για πρώτη φορά λοιπόν μετά τα πολύνεκρα τυφλά χτυπήματα του Σουρούτς και της Άγκυρας οι τζιχαντιστές στοχεύουν μονάχα Ευρωπαίους μέσα στην καρδιά της Τουρκίας. Υπενθυμίζεται ότι τα προηγούμενα χτυπήματα είχαν ως στόχο αποκλειστικά Κούρδους και αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων σε ολόκληρη τη γείτονα κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς πολλοί κατηγόρησαν το βαθύ ισλαμικό παρακράτος για τα μακελειά. Την ίδια ώρα έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός και στην Ελλάδα. τουρκική αστυνομία συνέλαβε έναν ακόμη ύποπτο για τη χθεσινή αιματηρή έκρηξη μετά τη σύλληψη των τριών Ρώσων υπηκόων ως ύποπτους για δεσμούς με την τρομοκρατική οργάνωση ISIS. Ένας άνθρωπος τέθηκε χθες το βράδυ υπό κράτηση μετά την επίθεση αυτή. Η έρευνα συνεχίζεται σχολαστικά και με την μεγαλύτερη προσοχή, πρόσθεσε ο Αλά σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό ομόλογό του Τόμας ντε Μεζιέρ.
Ποιος ήταν ο καμικάζι που αιματοκύλησε την Τουρκία
Στη δημοσιότητα δόθηκε η φωτογραφία του καμικάζι, ο οποίος πυροδότησε εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος στην κεντρική πλατεία Σουλταναχμέτ.
Η εφημερίδα Habertürk δημοσίευσε φωτογραφία, στην οποία φέρεται να απεικονίζεται ο 28χρονος Ναμπίλ Φαντλί που αιματοκύλισε την καρδιά της Κωνσταντινούπολης.
Σύμφωνα, μάλιστα, με το δημοσίευμα ο Φαντλί εθεάθη στην Κωνσταντινούπολη μία εβδομάδα πριν θέσει σε εφαρμογή το φονικό του πλάνο, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για την έγκαιρη αντιμετώπιση της τουρκικής αστυνομίας, καθώς εικάζεται ότι οι τοπικές αρχές παρακολουθούσαν τις κινήσεις του.
Όπως επισημαίνει η Habertürk, οι λήψεις του Φαντλί ελήφθησαν την 5η Ιανουαρίου, ενώ ο δράστης που φέρεται να διατηρούσε διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, είχε δώσει τα δαχτυλικά αποτυπώματά του στις τοπικές αρχές της Κωνσταντινούπολης.
Η Hurriyet από την άλλη, εξηγεί πως ο 28χρονος τρομοκράτης είχε ζητήσει άσυλο από την Τουρκία στο αρμόδιο κέντρο μετανάστευσης στο δήμο της Ζειτινμπουρνού της Κωνσταντινούπολης, την ίδια ημέρα που πραγματοποιήθηκαν οι λήψεις του στην τουρκική πόλη.
Η τουρκική εφημερίδα που επικαλείται ανώνυμες πηγές, αναφέρει πως ο άνδρας έφτασε στο αρμόδιο κέντρο μετανάστευσης μαζί με ακόμα τέσσερις άνδρες και παρέμεινε σε αδήλωτη διεύθυνση για λίγες ημέρες.
Στην ταυτότητα του τρομοκράτη κατέληξαν οι αστυνομικές αρχές από λήψη των δαχτυλικών αποτυπωμάτων της σορού του 28χρονου, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τυχόν συνεργούς του Φαντλί.
Συναγερμός στην ΕΛΑΣ
Σε συναγερμό βρίσκονται και οι ελληνικές αρχές μετά το χθεσινό τρομοκρατικό χτύπημα και ήδη έχει ενεργοποιηθεί το σχετικό επιχειρησιακό σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο αυξάνονται τα αστυνομικά μέτρα γύρω από στόχους, αυξάνονται οι περιπολίες, ενώ το αστυνομικό προσωπικό να βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα. Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί έχουν ήδη έρθει σε επαφή με τον αστυνομικό σύνδεσμο της Τουρκίας στη χώρα μας για να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες για την τρομοκρατική ενέργεια ενώ στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας είναι σε ανοιχτή γραμμή μαζί του. Οι ελληνικές αρχές περιμένουν πλήρη ενημέρωση από τη γειτονική χώρα για το περιστατικό και ανάλογα με τα δεδομένα θα υπάρξει και νέος επιχειρησιακός σχεδιασμός. Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στους στόχους που είναι σε αστυνομικό κλοιό είναι πρεσβείες, σπίτια διπλωματών αλλά και εταιρίες ξένων συμφερόντων.
Στόχος οι Ευρωπαίοι
Σε κατάσταση γενικού κινδύνου βρίσκεται η Γερμανία μετά τη χθεσινή βομβιστική επίθεση στο τουριστικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Στο πλαίσιο αυτό, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ μετέβη χθες στην Άγκυρα. Επιδίωξή του είναι να συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του Εφκάν Αλά και να σχηματίσει εικόνα της κατάστασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του DPA, η γερμανική κυβέρνηση δεν διέθετε μέχρι αργά χθες το βράδυ κανένα στοιχείο που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο δράστης επέλεξε τον στόχο του. Ιδιοκτήτες και υπάλληλοι παρακείμενων καταστημάτων αναφέρουν ότι λίγο πριν την επίθεση αυτοκτονίας η πλατεία Σουλτάν Αχμέτ, που συνήθως σφύζει από τουρίστες, ήταν σχετικά άδεια για την εποχή και ότι ο καμικάζι πλησίασε πολύ κοντά το γκρουπ με γερμανούς τουρίστες πριν ανατιναχθεί στον αέρα. Εάν αυτό τελικά αποδειχθεί αληθές, τότε προφανώς αποτελεί μια πρώτη ένδειξη ότι ο δράστης επέλεξε τον στόχο του. Αλλά κανείς δεν παρακολούθησε τις κινήσεις του δράση ιδίοις όμμασι, ακόμη και οι γερμανικές διπλωματικές αρχές στην Τουρκία δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν αυτήν την εκδοχή του γεγονότος.
Αντίθετα αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι ότι επειδή ακριβώς η πλατεία Σουλτάν Αχμέτ ήταν σχετικά άδεια, απεφεύχθησαν τα χειρότερα. Όπως ανέφεραν καταστηματάρχες, ο τουρισμός έχει πέσει λόγω της εσωτερικής και διεθνούς πολιτικής συγκυρίας, «ειδάλλως ο αριθμός των νεκρών θα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερος»
Σε δηλώσεις του στο πρωινό μαγκαζίνο της δεύτερης δημόσιας τηλεόρασης ZDF ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μας τόνισε ότι «γνωρίζουμε ότι η Γερμανία είναι στόχος τρομοκρατών, αλλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις για στόχους». Διευκρίνισε επίσης ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αυξήσει τον βαθμό ετοιμότητας μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. Συνολικά 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκ των οποίων οι 8 είναι Γερμανοί. Μέχρι χθες αργά το βράδυ δεν είχε επιβεβαιωθεί η ταυτότητα άλλων δύο νεκρών.
Τα θύματα ανήκαν σε ένα γκρουπ 33 Γερμανών τουριστών που συμμετείχαν σε ταξίδι αναψυχής σε τρεις πόλεις, την Κωνσταντινούπολη, το Ντουμπάι και το Άμπου Ντάμπι, όπως ανέφερε o τουρ οπερέιτορ Lebenslust Touristik με έδρα το Βερολίνο. Ορισμένοι από το γκρουπ επέλεξαν να επισκεφθούν οργανωμένα τα βασικότερα μνημεία της Κωνσταντινούπολης, άλλοι να κινηθούν μόνοι τους στην τουρκική μητρόπολη. Τα θύματα προέρχονται από ολόκληρη τη Γερμανία.