Πολιτική

Ευφορία στις διεθνείς αγορές, βαρίδι στο ΧΑ προσφυγικό - διαπραγμάτευση


Τι λένε οι αναλυτές για πετρέλαιο και βασικά εμπορεύματα. Υψηλό το country risk στην ελληνική αγορά

Οι ανησυχίες που προκαλεί το προσφυγικό και η αβεβαιότητα για την έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές ρίχνουν βαριά σκιά στο ελληνικό χρηματιστήριο, την ώρα που στις διεθνείς αγορές βρίκεται σε εξέλιξη ένα μίνι ράλι. Η εκτίμηση ότι οι τιμές του πετρελαίου και πολλών βασικών εμπορευμάτων έχουν "πιάσει πάτο" και ότι οι μετοχές έχουν διορθώσει αρκετά, προκαλεί επιταχυνόμενη εισροή κεφαλαίων στα χρηματιστήρια.  Επιθετικά funds  κυνηγούν βραχυχρόνια κέρδη, ενώ  επικρατεί η εντύπωση ότι η ευφορία δεν πρόκειται να διαρκέσει.  Εντελώς διαφορετική εικόνα στο ΧΑ, όπου αδύναμος κρίκος παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές.

Οι απώλειες των τραπεζικών χαρτιών φρενάρουν την ανάκαμψη των βασικών δεικτών και συντηρούν την επιφυλακτικότητα στην ελληνική αγορά. Η αντιφατική εικόνα στο ταμπλό, ο χαμηλός τζίρος και η μεταβλητότητα αντανακλούν τις διεθέσεις  των διαχειρσιτών ξένων χαρτοφυλακίων, οι οποίοι θεωρούν ακόμη υψηό το country risk και αντιμετωπίζουν με  σκεπτικισμό την ελληνική αγορά.

Ο προβληματισμός επικεντρώνεται στα της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς,  όπου φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμη  αγεφύρωτες διαφορές, ενώ οι απαιτήσεις του ΔΝΤ θεωρούνται "μη ρεαλιστικές" από την ελληνική πλευρά.

Η διαφαινόμενη καθυστέρηση της αξιολόγησης προστίθεται στα διογκούμενα προβλήματα της Ελλάδας, καθώς η στάση πολλών ευρωπαίκών χωρών ενδέχεται να εγκλωβίσει χιλιάδες μετανάστες στην χώρα, προκαλώντας ανθρωπιστική κρίση. Ορισμένοι θεωρούν ότι η κρίση αυτή, που είναι η μεγαλύτερη για την Ευρώπη μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μπορεί να διαλύσει ακόμα και το πολιτικό οικοδόμημα της ΕΕ. 

Αντίθετα στις διεθνείς αγορές διαμορφώνεται θετικό κλίμα τις τελευταίες μέρες καθώς  αναλυτές θεωρούν ότι οι τιμές του πετρελαίου και των άλλων πρώτων υλών ενδεχομένως να έχουν πιάσει πάτο. Από το μέτωπο της Κίνας δεν υπάρχουν πολύ δυσμενείς εξελίξεις, ενώ ηκεντρική τράπεζα προσπαθεί να ενισχύσει τη ρευστότητα της οικονομίας με ενέσεις χρήματος

Το ελληνικό χρηματιστήριο προσπαθεί να αφομοιώσει τα υψηλότερα επίπεδα και να συντονιστεί με τις ευρωπαϊκές αγορές που καταγράφουν σήμερα κέρδη πάνω από 1%.

Στατιστικά συνεδρίασης

To ενδιαφέρον της συνεδρίασης είναι ότι δεν πρωτοστάτησαν αυτή τη φορά οι τράπεζες. Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε απώλειες (-1,1%) παρότι ο ΓΔ κέρδισε 0,65%. Η μεσαία κεφαλαιοποίηση βρέθηκε στο κόκκινο (-1,35%). Ανοδικές 55 μετοχές και καθοδικές 39. Ο συνολικός τζίρος ήταν 67,7 εκατ. ευρώ.

Οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης

Η πορεία του ΓΔ το τελευταίο διάστημα

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις