Η ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζει πως η ένωση των δύο εταιρειών μπορεί να βλάψει τον ανταγωνισμό και θα πρέπει να εξεταστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ θα ζητηθεί από την Apple να καταθέσει την αίτηση της για εξέταση στις Βρυξέλλες και την αντιμονοπωλιακή υπηρεσία, αντί για την Αυστρία που την είχε αρχικά υποβάλει.
Οι μεγάλες τεχνολογικές συγχωνεύσεις μπαίνουν πάντα κάτω από το μικροσκόπιο της ΕΕ,με σκοπό να ελεγχθεί κατά πόσο η συμφωνία δεν εμπίπτει στους νόμους περί μονοπωλίων, ειδικά μετά την συμφωνία μεταξύ Facebook και WhatsApp η οποία έδειξε με τον πιο δυνατό τρόπο πως χρειάζονται νέες πιο ευέλικτες ρυθμίσεις, για να μπορούν να ελέγχουν συμφωνίες εξαγοράς εταιρειών που μπορεί να μην έχουν μεγάλα έσοδα, αλλά κατέχουν σημαντική τεχνολογία ή πνευματική ιδιοκτησία, που μπορεί να δώσει στην άλλη εταιρεία σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού σε σημείου που να τον εξαφανίσει.
Η Apple ανακοίνωσε την εξαγορά της Shazam τον Δεκέμβριο έναντι 400 εκατ. δολαρίων, σε μια συμφωνία που όπως εκτιμούν οι αναλυτές μπορεί να είναι η μεγαλύτερη συμφωνία που έχει κάνει ποτέ η Apple από πλευράς σπουδαιότητας και μελλοντικής εκμετάλλευσης. Σκοπός της Apple είναι να κάνει ''δώρο'' την Shazam στην ψηφιακή της βοηθό Siri για να μπορέσει με την τεχνολογία της Shazam να ανταγωνιστεί τις Amazon και Google στο ολοένα και πιο προσοδοφόρο πεδίο των ψηφιακών βοηθών.
Από την πλευρά της η EE ανησυχεί πως από την στιγμή που η Shazam είναι υπό τον έλεγχο της Apple, η δημιουργός του iPhone θα μπορούσε να επιλέξει να κάνει το Apple Music είναι η μόνη επιλογή των χρηστών για να ακούνε μουσική, κάτι που θα δημιουργούσε συνθήκες μη υγιή ανταγωνισμού σε εταιρείες όπως η Spotify. Η εξαγορά δίνει επίσης την Apple πρόσβαση σε μια μεγάλη βάση δεδομένων των μουσικών ενδιαφερόντων των χρηστών, κάτι που υπόκειται στους πολύ αυστηρούς νόμους της ΕΕ περί προσωπικών δεδομένων.
Η Apple ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με την ΕΕ για το θέμα, αλλά αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες