Την πολιτική για την ενέργεια, εστιάζοντας στα ζητήματα των νησιών του Βορείου Αιγαίου ανέλυσε σήμερα στη διάρκεια συνεδρίας με θέμα «ενεργειακή πολιτική, περιβαλλοντική προστασία και χωροταξία» στο πλαίσιο του 14ου Αναπτυξιακού Περιφερειακού Συνεδρίου στη Μυτιλήνη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.
Όπως είπε, «στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι μέχρι το 2030 να έχει μειωθεί κατά 30% η κατανάλωση ενέργειας και από το σύνολο της ενέργειας το 30% να προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Μέσα στο 2018 θα έχει ολοκληρωθεί ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας και θα υποβληθεί εγγράφως στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το τμήμα των νησιών, μέσα σε αυτή την πρόκληση, αποτελεί κεντρικής σημασίας πρόβλημα. Τα νησιά σήμερα με τον τρόπο που παράγουν ενέργεια, κοστίζουν 700 εκατ. ευρώ το χρόνο, σε ένα σύνολο 5,6 δισ., κόστος όχι μόνο οικονομικό αλλά και περιβαλλοντικό».
«Το πρόβλημα αυτό, σημείωσε ο κ. Σταθάκης, έχει αρχίσει να αντιμετωπίζεται με τα έργα διασύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, που θα συνεχιστεί επιταχυνόμενη μέχρι το 2023. Ξεκίνησαν οι Κυκλάδες, ακολούθησε η Κρήτη και έπονται τα Δωδεκάνησα. Όμως οι πιθανές διασυνδέσεις για το Βόρειο Αιγαίο δεν έχουν ακόμα ωριμάσει».
Στη νησιωτική χώρα όπως τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για τα «έξυπνα νησιά»- που από το Βόρειο Αιγαίο έχουν ενταχθεί η Ικαρία και ο Άη Στράτης-, τα οποία και δεν πρόκειται να διασυνδεθούν αλλά με ΑΠΕ θα αυτονομηθούν ενεργειακά.
Μία άλλη πρωτοβουλία είναι αυτή που ξεκίνησε από την Επιτροπή Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά τις νησιωτικές χώρες και προσπαθεί να αναπτύξει αυτόνομα συστήματα παραγωγής ΑΠΕ, με νέους πόρους και αξιοποίηση πιο σύνθετων συστημάτων. «Μέσα σε αυτό το πρόγραμμα ένας μεγάλος αριθμός νησιών θα μπορέσει να ενταχθεί», κατέληξε ο κ. Σταθάκης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ