Μεγάλες γερμανικές εταιρείες διαπραγματεύονται για την αποστολή στα τέλη του μήνα μιας ειδικής πτήσης για τα στελέχη τους με προορισμό την Κίνα, κάτι που θα αποτελέσει την επιστροφή των Ευρωπαίων για πρώτη φορά στη χώρα από την οποία ξεκίνησε η επιδημία του κορονοϊού.
Στόχος είναι να επωφεληθούν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες από μια ειδική διαδικασία εισόδου στην Κίνα, δήλωσε ο Γιέργκ Βούτκε πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της ΕΕ στην Κίνα.
Φοβούμενη την αναζωπύρωση της covid-19 η Κίνα έκλεισε στο τέλος Μαρτίου τα σύνορά της για όλους τους κατόχους βίζας, περιλαμβανομένων όσων διαθέτουν άδεια παραμονής στη χώρα. Πολλοί εξ αυτών είχαν εγκλωβιστεί στο εξωτερικό αφού είχαν αναχωρήσει από την Κίνα στις αρχές του έτους, καθώς η επιδημία εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Οι πτήσεις προς την Κίνα έχουν εξάλλου μειωθεί δραστικά.
Έκτοτε η κινεζική κυβέρνηση διαπραγματεύεται ειδικές διαδικασίες με τη Νότια Κορέα και τη Σιγκαπούρη για την επιστροφή των ανθρώπων αυτών στην Κίνα.
Αντίστοιχες συνομιλίες διεξάγονται και με τη Γερμανία, εξήγησε ο Γενς Χίλντεμπραντ, διευθυντής του Γερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για τη Βόρεια Κίνα.
Στο Βερολίνο το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με γερμανικές εταιρείες και με το Πεκίνο “για να εκτιμηθεί πώς μπορούν να διαχειριστούν τους περιορισμούς εισόδου στο κινεζικό έδαφος”.
Με αυτό τον τρόπο περίπου 200 στελέχη γερμανικών εταιρειών θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην Κίνα με αεροπλάνο, το οποίο ίσως αναχωρήσει στις 25 Μαΐου από τη Φρανκφούρτη με προορισμό τη Σανγκάη, σύμφωνα με υπόμνημα του Επιμελητηρίου.
Εφόσον αυτό λειτουργήσει, ενδέχεται να ακολουθήσουν και άλλες πτήσεις.
Σύμφωνα με τον Βούτκε, την πρώτη πτήση θα πραγματοποιήσει η Lufthansa, ενώ αντίστοιχη διαδικασία ίσως αν ακολουθηθεί για Ελβετούς και Αυστριακούς πολίτες, καθώς η γερμανική αεροπορική εταιρεία είναι η μητρική της Swiss και Austrian Airline, επεσήμανε.
Οι κινεζικές αρχές θα πρέπει να εγκρίνουν τον κατάλογο των επιβατών, οι οποίοι θα πρέπει να υποβληθούν σε ιατρικό έλεγχο πριν την αναχώρησή τους από τη Γερμανία και κατά την άφιξή τους στην Κίνα, όπου θα παραμείνουν σε καραντίνα επί δύο ημέρες.
Η πτήση θα αφορά πρόσωπα η παρουσία των οποίων θεωρείται απαραίτητη στην Κίνα για οικονομικούς, εμπορικούς, επιστημονικούς ή τεχνολογικούς λόγους ή για έκτακτους ανθρωπιστικούς λόγους.
Η Volkswagen, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία που δραστηριοποιείται στην Κίνα, έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της να συμμετάσχει στη διαδικασία αυτή.
πηγή: ΑΠΕ