Κηδείες, προσευχές, μαύρες ταινίες πένθους στα μέσα ενημέρωσης: η Αίγυπτος θρηνεί σήμερα τους 305 ανθρώπους που σκοτώθηκαν χθες σ' ένα τζαμί. Είκοσι επτά παιδιά βρίσκονται ανάμεσα στους νεκρούς της επίθεσης, που ήταν η πιο αιματηρή στην πρόσφατη ιστορία της χώρας.
Όλα τα θυματα ενταφιάσθηκαν σήμερα, σύμφωνα με τη μουσουλμανική παράδοση.
Μερικές ώρες μετά την υπόσχεση του αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι να «εκδικηθεί τους μάρτυρες», ο στρατός προχώρησε στη διάρκεια της νύκτας σε αεροπορικά πλήγματα στη ζώνη της επίθεσης, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας μάχονται εναντίον του αιγυπτιακού κλάδου της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Τα αεροπλάνα έβαλαν στόχο «οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν στην τρομοκρατική επίθεση και σκότωσαν αυτούς που επέβαιναν σ' αυτά», δήλωσε ένας εκπρόσωπος.
Μέχρι στιγμής ουδείς έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Ωστόσο όλα δείχνουν πως ήταν μια τζιχαντιστική επιχείρηση. Πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια των προσευχών της Παρασκευής στο τέμενος αλ-Ράουντα του Μπιρ αλ-Αμπντ, 40 χλμ. δυτικά του Αλ-Αρίς, πρωτεύουσας της επαρχίας του Βόρειου Σινά. Είχε αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 305 ανθρώπων ενώ 128 τραυματίσθηκαν, σύμφωνα με έναν νέο απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από την αιγυπτιακή εισαγγελία.
Οι δράστες ήταν 25 έως 30 στον αριθμό. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, είχαν μακριά γένια και μερικοί φορούσαν μάσκες και στολές στρατιωτικού στυλ. Πήραν θέσεις μπροστά από τη θύρα του τζαμιού και τα 12 παράθυρά του και, αφού πυροδότησαν μια βόμβα μέσα στο τέμενος (σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες, τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, είχαν τοποθετήσει τη βόμβα στο εξωτερικό του κτιρίου), άρχισαν να πυροβολούν με αυτόματα τους πιστούς που προσπαθούσαν να διαφύγουν. Είχαν επίσης μια μαύρη σημαία με την ισλαμική διακήρυξη της πίστης, που μπορεί να είναι σημαία του Ισλαμικού Κράτους.
Η επίθεση αυτή στο αιγυπτιακό τέμενος ήταν μια από τις πιο φονικές στον κόσμο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ και έχει συγκλονίσει τους Αιγυπτίους.
«Τρομοκρατία μέσα στον οίκο του Θεού»
Την αυγή, χιλιάδες κάτοικοι του Μιτ Χαμπίμπ, ενός χωριού κοντά στον τόπο της επίθεσης, παρευρέθηκαν στην κηδεία του Αλ Σαΐντ Αμπού Εϊτά, διευθυντή του σχολείου του Μπιρ αλ-Αμπντ, και του γιού του, του Άχμεντ, που σκοτώθηκαν και οι δύο μέσα στο τζαμί.
Οι πενθούντες μετέφεραν τις σορούς στους ώμους τους και φώναζαν δακρυσμένοι: «Δεν υπάρχει άλλος Θεός παρά μόνον ο Αλλάχ, ο μάρτυρας είναι ο αγαπημένος του Θεού».
Στην Ισμαηλία, πόλη κοντά στη διώρυγα του Σουέζ στη βορειοανατολική Αίγυπτο, όπου μεταφέρθηκαν οι τραυματίες για να νοσηλευθούν, οι συγγενείς τους συνωστίζονταν σήμερα γύρω από το νοσοκομείο, περιμένοντας με αγωνία νέα για τους ανθρώπους τους, διαπίστωσε ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Η τρομοκρατία μέσα στον οίκο το Θεού», γράφουν σήμερα τα μέσα ενημέρωσης, που φέρουν μαύρες ταινίες σε ένδειξη πένθους.
Αργά το πρωί, όλα τα τζαμιά της χώρας αφιέρωσαν την προσευχή στους «μάρτυρες» αυτής της επίθεσης και ορισμένα θα πράξουν το ίδιο και το βράδυ.
Ο πρόεδρος Σίσι κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις να ανεγείρουν ένα μνημείο ως φόρο τιμής στα θύματα, αναφέρουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
ΕΥΖην
Ghosting: H ψυχολογία και τα κίνητρα πίσω από τη σύγχρονη "επιδημία" εξαφανίσεων
Το ghosting -η απότομη διακοπή επικοινωνίας σε μια σχέση χωρίς εξήγηση- έχει γίνει ένα αρκετά συχνό φαινόμενο. Από περιστασιακές γνωριμίες, έως μακροχρόνιες φιλίες και επαγγελματικ ...