Ανάμεσα στις 4 χώρες της Ευρώπης που δεν εφαρμόζουν το πρόγραμμα εθνικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, το οποίο σύμφωνα με τους επιστήμονες καταργεί τις ανισότητες στην ιατρική φροντίδα, είναι η χώρα μας. Αυτό τονίσθηκε στον 1ο κύκλο Σπουδών της Ελληνικής Σχολής Μαστολογίας για το έτος 2016.
Σημαντική ήταν η παρουσία του Ακτινολόγου Δρ. Axel Gräwingholt, μέλους της Ομάδας Δημιουργίας των νέων Κατευθυντηρίων Οδηγιών της Ε.Ε. για τον πληθυσμιακό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού με μαστογραφία, ο οποίος παρουσίασε την εμπειρία του από το Γερμανικό Πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου που λειτουργεί στη Γερμανία από το 2005, επισημαίνοντας πως αυτό βελτίωσε τόσο την επιβίωση, όσο και την ποιότητα ζωής των γυναικών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.
Συγχρόνως, τόνισε πως το σχετικό πρόγραμμα, μειώνει τις ανισότητες στην ιατρική φροντίδα αλλά παράλληλα εξοικονομεί χρήματα από τον οικογενειακό προϋπολογισμό, αφού για την ηλικία των γυναικών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα όλα τους τα έξοδα καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, Δρ. Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα στη δική της ομιλία για την Εκπαίδευση και Εξειδίκευση στη Μαστολογία, αλλά και για την Οργάνωση και Λειτουργία Κέντρων Μαστού, επεσήμανε την ανάγκη να εφαρμοσθεί και στην Ελλάδα ο Εθνικός Πληθυσμιακός Έλεγχος, αφού με την έγκαιρη διάγνωση δεν θα χρειάζονταν στις περισσότερες των περιπτώσεων συμπληρωματικές θεραπείες υψηλού κόστους, γεγονός που θα ανακούφιζε οικονομικά τις γυναίκες σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία, αλλά θα επέφερε και σημαντικό οικονομικό όφελος στους δημόσιους και ιδιωτικούς ασφαλιστικούς φορείς.
Εξαιρετικά σημαντική ήταν η ομιλία του Παιδιάτρου-Νεογνολόγου, Διευθυντού στο Νοσοκομείο Μαρίκα Ηλιάδη, Δρ. Γεωργίου Λιόση, ο οποίος αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού για το βρέφος και το νεογνό, όπως και για τη συμβολή του στην προστασία κατά των λοιμώξεων και ορισμένων μορφών αλλεργίας στην αρχή της ζωής των βρεφών, αλλά και την μεταγενέστερη προστασία από χρόνια νοσήματα όπως η ελκώδης κολίτις, ο σακχαρώδης διαβήτης και το μεταβολικό σύνδρομο.