Διεθνή

ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε ν/σ για την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού από την Κίνα


Μία επιτροπή της Γερουσίας ενέκρινε με ψήφους 24-4 ένα συμβιβαστικό νομοσχέδιο που προβλέπει τη διάθεση κονδυλίων μεγαλύτερων των 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη πραγματοποίηση ερευνητικού έργου στη βασική και στην εξελιγμένη τεχνολογία για μία πενταετία, με στόχο την αντιμετώπιση του αυξανόμενου ανταγωνισμού από την Κίνα.

Το νομοσχέδιο «Endless Frontier» προβλέπει ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων, 100 δισεκατομμύρια δολάρια, θα επενδυθούν μέσα σε μια πενταετία για ερευνητικούς τεχνολογικούς σκοπούς τόσο στο βασικό, όσο και στο εξελιγμένο τεχνολογικά ερευνητικό επίπεδο, στην εμπορευματοποίηση της τεχνολογίας, στην παιδεία, αλλά και στην κατάρτιση προγραμμάτων εκπαίδευσης σε σημαντικούς τομείς της τεχνολογίας.

Στους τεχνολογικούς αυτούς τομείς συμπεριλαμβάνονται η τεχνητή νοημοσύνη, οι ημιαγωγοί, οι κβαντικοί υπολογιστές, οι εξελιγμένες τεχνολογικά επικοινωνίες, η βιοτεχνολογία και οι προηγμένες μορφές ενέργειας.

Το νομοσχέδιο θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί από την ολομέλεια της Γερουσίας, ενώ και η Βουλή των Αντιπροσώπων εργάζεται πάνω σε μία παρόμοια νομοθετική προσπάθεια.

«Η νομοθεσία αυτή θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να ξεπεράσουν ανταγωνιστικά χώρες, όπως η Κίνα, να δημιουργήσουν πιο καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, αλλά και να βοηθήσουν στη βελτίωση της οικονομικής και εθνικής ασφάλειας της χώρας μας», δήλωσε ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, ο οποίος προώθησε το νομοσχέδιο μαζί με τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Τοντ Γιανγκ από την Ιντιάνα.

Ο Σούμερ ανέφερε σε ανακοίνωσή του μετά την ψηφοφορία ότι έχει την πρόθεση για την ολομέλεια της Γερουσίας «να συζητήσει και να ολοκληρώσει» το νομοσχέδιο πριν από το τέλος του μήνα, ενώ ο ίδιος αναμένει και ισχυρή διακομματική υποστήριξη.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ευρεία συναίνεση για την αύξηση των δαπανών χρηματοδότησης για την καινοτομία στις ΗΠΑ, η ανησυχία αυξάνεται μεταξύ μερικών Ρεπουμπλικάνων ότι το νομοσχέδιο στερείται σκληρών κανόνων για την αποτροπή αμερικανικών εταιριών και φορέων που επωφελούνται από το μαζικό πακέτο δαπανών να στείλουν αργότερα έρευνα και ανάπτυξη στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων εν δυνάμει και στην Κίνα.

Ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο είπε χθες, Τετάρτη, σε ομιλία του στην ολομέλεια της Γερουσίας ότι η νομοθεσία θα πρέπει να αποτρέπει την επένδυση αμερικανικών κεφαλαίων στις στρατιωτικές εταιρίες της Κίνας.

Ένας βοηθός των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων δήλωσε στο Reuters ότι «η απουσία πιο σκληρών δικλείδων ασφαλείας» έρχεται σε αντίθεση με τον κεντρικό στόχο του νομοσχεδίου.

«Η ουσιαστική ανησυχία με αυτό το νομοσχέδιο, όπως έχει καταρτιστεί τώρα, εντοπίζεται στο ότι βασικά προωθεί πνευματικά δικαιώματα που έχουν πληρωθεί από τους φορολογούμενους, καινοτομία, καθώς και έρευνα και ανάπτυξη, που μπορούν να πάνε στα χέρια επιχειρήσεων και φορέων που σχετίζονται ή ελέγχονται από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα ή την Κίνα γενικά», δήλωσε ο ίδιος βοηθός.

Οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία δηλώνουν ότι έχουν εμπιστοσύνη ότι τελικά θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο, μέχρι να ψηφιστεί, ικανοποιητικές ασφαλιστικές δικλείδες.

Το ίδιο νομοθετικό μέτρο προβλέπει τη διάθεση κονδυλίων 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την οργάνωση τουλάχιστον δέκα περιφερειακών τεχνολογικών κέντρων, αλλά και την κατάρτιση προγράμματος αντιμετώπισης κρίσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού, όπως το πρόβλημα με την έλλειψη ημιαγωγών που εμποδίζει την παράγωγή της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας την τρέχουσα περίοδο.

πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα