Ισραηλινό δικαστήριο επικύρωσε χθες Τρίτη απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών που προβλέπει την απέλαση του διευθυντή του παραρτήματος στη χώρα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW), που κατηγορήθηκε ότι «υποστήριξε το μποϊκοτάζ του Ισραήλ».
Το δικαστήριο της Ιερουσαλήμ έδωσε στον Όμαρ Σακίρ, Αμερικανό υπήκοο, προθεσμία ως την 1η Μαΐου για να εγκαταλείψει την επικράτεια, απορρίπτοντας την προσφυγή του εναντίον της απόφασης απέλασης. Μπορεί ωστόσο να ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Η ισραηλινή δικαιοσύνη είχε αναβάλει την εφαρμογή της εντολής απέλασής του τον Μάιο του 2018, έπειτα από προσφυγή της ΜΚΟ εναντίον της απόφασης του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Όμως σε ανακοίνωσή του χθες Τρίτη το δικαστήριο τόνισε πως «αποδείχθηκε» πως ο Σακίρ «συνεχίζει να καλεί δημόσια σε μποϊκοτάζ του Ισραήλ και ταυτόχρονα απαιτεί [το Κράτος αυτό] να του ανοίγει την πόρτα».
Ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Γκιλάντ Ερντάν χαιρέτισε την απόφαση του δικαστηρίου, διευκρινίζοντας ότι οι δικές του υπηρεσίες έδωσαν στοιχεία που ενοχοποιούσαν τον διευθυντή του παραρτήματος του HRW στο Ισραήλ εισηγούμενες να προχωρήσει η απέλασή του.
«Οι ακτιβιστές του BDS πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι έχει τίμημα η δραστηριότητά τους εναντίον του Ισραήλ και των πολιτών του», πρόσθεσε ο υπουργός.
Οι ισραηλινές αρχές είχαν υποστηρίξει το 2018 πως ο Σακίρ ήταν επί χρόνια ακτιβιστής του κινήματος BDS, που υποστηρίζει το ενεργό μποϊκοτάζ του Ισραήλ.
Το κίνημα BDS (αρκτικόλεξο των λέξεων Μποϊκοτάζ, Αποεπένδυση και Κυρώσεις) είναι μαύρο πρόβατο για τις ισραηλινές αρχές, καθώς καλεί να υπάρξει παγκόσμιο οικονομικό, πολιτισμικό και επιστημονικό μποϊκοτάζ εναντίον του Ισραήλ για να τερματιστεί η κατοχή και ο εποικισμός των παλαιστινιακών εδαφών.
Το 2017, η ισραηλινή κυβέρνηση απαγόρευσε διά νόμου σε κάθε ακτιβιστή του BDS την είσοδο στη χώρα και το απαγόρευσε. Διεξάγει διεθνή εκστρατεία για να πιέσει και άλλες χώρες να μιμηθούν αυτή την κίνηση.
Το HRW διαψεύδει ότι ο διευθυντής του ισραηλινού παραρτήματός του έχει υποστηρίξει το BDS, προσθέτοντας πως θα προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο.
Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη, διείδε μια «νέα και επικίνδυνη ερμηνεία του νόμου», που εξισώνει την κριτική σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα με υποκίνηση σε μποϊκοτάζ του Ισραήλ.