Πολιτική

Κ. Μίχαλος: υπάρχει πολιτική σταθερότητα, εκλογές το 2019


Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ έστειλε πολύ αισιόδοξα μηνύματα στον επιχειρηματικό κόσμο

Η πολιτική σταθερότητα υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα, και από ό,τι φαίνεται και οι εκλογές είναι ένα θέμα που θα συζητήσουμε το 2019, τονίζει σε συνέντευξή του στο EURACTIV.com ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και Αναπληρωτής Πρόεδρος των Ευρωεπιμελητηρίων, Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ έστειλε πολύ αισιόδοξα μηνύματα, καθώς προβλέπεται ότι οι σχεδιαζόμενες αμερικανικές επενδύσεις θα είναι «παραγωγικές» και θα αυξήσουν απασχόληση και το ΑΕΠ της χώρας.

Ειδικότερα για το θέμα των πρόωρων εκλογών που θέτει συχνά η αντιπολίτευση, ο κ. Μίχαλος απαντά πως «θεωρώ ότι το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης αλλά και τα άλλα πολιτικά κόμματα βλέπουμε από τον καθημερινό λόγο τους δεν επανέρχονται στο θέμα των πρόωρων εκλογών, το οποίο ήταν πρώτο στην ατζέντα πριν ένα χρόνο. Και αυτό διότι, εφόσον δεν υλοποιήθηκε την περίοδο που επιχειρείτο αυτή η πολιτική διάσταση, νομίζω πλέον έχασε και το νόημά της».

«Αυτό το οποίο χρειάζεται σήμερα η ελληνική οικονομία και ευρύτερα η κοινωνία είναι να διατηρηθεί το κλίμα της σταθερότητας, να ομονοήσουν τα πολιτικά κόμματα σε ένα βαθμό, να συγκλίνουν τουλάχιστον για την πορεία της οικονομίας, και με αυτή τη συναίνεση και συνεργασία που απαιτείται όταν αντιμετωπίζεις μια εθνική κρίση, όχι μια ιδεολογικοπολιτική, έτσι ώστε να βγούμε από αυτό το τούνελ», προσθέτει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

«Η πολιτική σταθερότητα υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα, και από ό,τι φαίνεται, σε αυτό η κυβέρνηση θα είναι συνεπής, με την έννοια ότι από την αρχή είχε δηλώσει ότι ίσως είναι και η μόνη μεταπολιτευτική κυβέρνηση η οποία θα εξαντλήσει την τετραετία. Οι εκλογές θα είναι ένα θέμα που θα συζητήσουμε το 2019», αναφέρει.

Οι αμερικανικές επενδύσεις

Στο ερώτημα πως βλέπουν οι ευρωπαίοι τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της οικονομικής πολιτικής της χώρας όσον αφορά στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και αν υπάρχουν δισταγμοί, ο κ. Μίχαλος απαντά πως «δισταγμοί δε νομίζω να υπάρχουν, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, διότι ίσως υπάρχουν κάποιοι Ευρωπαίοι που δεν πιστεύουν ότι θα πάρει σάρκα και οστά αυτό το εγχείρημα. Εγώ προσωπικά το πιστεύω, διότι το ζω από κοντά. Και δεν σας κρύβω ότι είναι μια πολύ θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει έρθει σε επαφές με διάφορες οικονομικές δυνάμεις ανά τον κόσμο».

Σχολιάζοντας την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, σημειώνει πως «η τελευταία επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ με γεμίζει με αισιοδοξία διότι πολύ σύντομα θα δεχθούμε στην Ελλάδα μια αντιπροσωπεία από μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις, οι οποίες οι περισσότερες προσανατολίζονται σε παραγωγικές επενδύσεις. Είναι καλές οι επενδύσεις που έρχονται από την Κίνα σε επίπεδο υποδομών, είδαμε και ακόμη συζητάμε την επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά της Cosco επί εποχής Κώστα Καραμανλή, αλλά υπάρχουν και ερωτηματικά αναφορικά με το ύψος των θέσεων εργασίας που αυτές οι επενδύσεις δημιουργούν ή που θα δημιουργήσουν στο άμεσο μέλλον».

Αυτό που χρειαζόμαστε, προσθέτει, είναι παραγωγή, και αυτό που γνωρίζω είναι ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις που είναι σε σκέψεις να υλοποιήσουν επενδύσεις είναι τέτοιες που θα δώσουν προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ της χώρας και σημαντικότερο από όλα, θα δώσουν θέσεις εργασίας. Σήμερα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της κυβέρνησης που έχουν μειώσει το δείκτη ανεργίας από το 27.3% στο 21.3% παραμένει ένα αρνητικό ρεκόρ σε επίπεδο ΕΕ και εάν δει κανείς και την ανεργία των νέων παραμένει σε υψηλά επίπεδα».

Ακόμη τονίζει ότι πρέπει να σταματήσει το brain drain που έχει υποστεί η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. «Αναρωτιέμαι μερικές φορές, αυτό το νέο επενδυτικό κύμα που ευελπιστούμε, από ποιον θα δημιουργηθεί όταν έχουμε χάσει 400.000 νέους ως επί το πλείστον πανεπιστημιακού επιπέδου σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες;», λέει χαρακτηριστικά.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις