Πολιτική

Καταστροφική η συνταγή Τόμσεν


Να κλείσει το γρηγορότερο η αξιολόγηση και να ακολουθήσει η συζήτηση γοα το χρέος τονίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ενώ λέει όχι στις περικοπές συντάξεων. 

Καταστροφικά και εκτός συμφωνίας τα όσα εισηγείται ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν υποστηρίζει  ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.

Σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» λέει ότι «η κόκκινη κλωστή μας είναι να υλοποιήσουμε τη συμφωνία, να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η αξιολόγηση και να ακολουθήσει η συζήτηση για το χρέος» δηλώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι «μόνο η αθέτηση, ή η αμφισβήτηση της εν λόγω συμφωνίας, ή η διατύπωση αιτημάτων που την υπερβαίνουν, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιπλοκές».

«Tο όριό μας είναι η συμφωνία που υπογράψαμε. Ένας νέος κύκλος περικοπών στις συντάξεις για 12η φορά τα τελευταία χρόνια πέραν του ότι θα ήταν κοινωνικά άδικο μέτρο, θα διακινδύνευε την είσοδο της ελληνικής οικονομίας σε έναν ακόμη υφεσιακό κύκλο...Τα όσα έγραψε ο κ. Τόμσεν είναι κάτι διαφορετικό. Μπορεί να διαβάσεις ότι λέει 'ελάτε να σας φτιάξω ένα νέο πρόγραμμα'. Και τα μέσα που εισηγείται, οριζόντιες περικοπές συντάξεων, είναι καταστροφικά. Αυτά δεν υπάρχουν στη συμφωνία", αναφέρει 

 «Το πρόβλημα βιωσιμότητας του ασφαλιστικού είναι υπαρκτό, σοβαρό και, αν δεν βρούμε τώρα κοινωνικά δίκαιες και οικονομικά βιώσιμες λύσεις, οι επόμενες επιλογές θα είναι πολύ πιο επώδυνες», τονίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο κ. Δραγασάκης επισημαίνει ότι «ένας νέος κύκλος περικοπών στις συντάξεις, για 12η φορά τα τελευταία χρόνια, πέραν του ότι θα ήταν ένα κοινωνικά άδικο μέτρο, θα διακινδύνευε την είσοδο της ελληνικής οικονομίας σε έναν ακόμη νέο υφεσιακό κύκλο». Τονίζει δε ότι «κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί να είναι βιώσιμο με παρατεταμένη ύφεση, απώλεια του 25% του ΑΕΠ, ανεργία στο 25% και έκρηξη της μαύρης και αδήλωτης εργασίας».

Σημειώνει, εξάλλου, ότι «ο πόλεμος κατά της διαπλοκής και ο μεγάλος μετασχηματισμός του κράτους που μόλις αρχίζει, πρέπει να συνδεθούν από τώρα κιόλας με μια βαθιά μεταρρύθμιση του ίδιου του πολιτικού συστήματος, ωθώντας το στην ανασύνθεσή του με μοχλό την πίεση της ίδιας της κοινωνίας, αλλά και την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την επανεξέταση της λογικής του μπόνους. Βασικό κριτήριο των αλλαγών πρέπει να είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς την πολιτική και τους θεσμούς άσκησής της».

Ο κ. Δραγασάκης εκτιμά ότι «σε κρίσιμη καμπή βρισκόμαστε όχι μόνον εμείς, αλλά όλη η Ευρώπη και ο κόσμος συνολικά. Γι αυτό και λύσεις τόσο στο οικονομικό όσο και στο Προσφυγικό μπορούν να υπάρξουν μόνο στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές και παγκόσμιες κλίμακες». Ξεκαθαρίζει ότι «δεν τίθεται θέμα αποκλεισμού από τη Σένγκεν» και πως «το κλείσιμο των συνόρων θα έχει βαριές συνέπειες για τη χώρα που θα το επιχειρήσει».

Δηλώνει τέλος, ότι «για την κυβέρνηση δεν υπάρχει θέμα εκλογών εφόσον διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, νωπή λαϊκή εντολή και η πολιτική της κινείται στο πολιτικό πλαίσιο της εν λόγω εντολής».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις