Αγορές

Κέρδη πάνω από 1% στις αγορές της Ευρώπης


Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ η αύξηση των τιμών πετρελαίου και oi επικείμενες αποφάσεις της Fed βρίσκεται στο επίκεντρο.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, ενώ οι χώρες της ΕΕ ετοιμάζονται να επιβάλουν νέες οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία,  συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου. Σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Παρασκευή, στην οποία θα παρίσταται και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στα ύψη τις τιμές του ¨μαύρου χρυσού". Αναλυτές εκτιμούν μάλιστα ότι το brent μπορεί να φθάσει στα 200 δολάρια το βαρέλι. Χθες το Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας, παράδοσης Μαΐου, έκλεισε στα 115,62 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα σήμερα βρέθηκε περίπου στα 119,3 δολάρια.

Την άποψη πως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία φέρνει αβεβαιότητα, θα αυξήσει τον πληθωρισμό στο 5% στην ευρωζώνη το 2022 ενώ η ανάπτυξη θα μειωθεί κατά μισή μονάδα, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος, μιλώντας στο συνέδριο «Banking Summit: Ανοίγοντας δρόμο για την ανάπτυξη». Αλλά, είπε, υπάρχει και το λιγότερο αισιόδοξο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο, ο πληθωρισμός ενδέχεται ακόμα και να ξεπεράσει το 7%. Σημειώνοντας ωστόσο, ότι έως στιγμής μάλλον πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα στασιμοπληθωρισμού. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία ήρθε μετά το πρώτο σοκ της πανδημίας και την ώρα που η ευρωπαϊκή οικονομία βρισκόταν σε φάση ανάκαμψης και εμφάνιζε προοπτικές ανάπτυξης για το 2022. Αν και, ταυτόχρονα υπήρχε μία ανησυχία για τον πληθωρισμό, λόγω και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, κάτι που οδηγούσε σε έναν συνδυασμό υψηλού πληθωρισμού και υψηλής ανάπτυξης. «Είναι σημαντικό να ανταποκριθούμε με πολιτικές, έχουμε δει αστάθεια σε χρηματαγορές», τόνισε, προσθέτοντας όμως ότι «εάν το συγκρίνουμε με την πανδημία, είδαμε ότι καταφέραμε να ανταποκριθούμε». Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ εκτίμησε ότι οι οικονομίες θα χτυπηθούν περισσότερο στο μακροοικονομικό επίπεδο. «Για να ανακουφίσουμε τα νοικοκυριά, χρειαζόμαστε στοχευμένες δημοσιονομικές πολιτικές. Πρέπει να αποφύγουμε ένα σπιράλ στις τιμές και τον πληθωρισμό. Εδώ είναι ο ρόλος της δημοσιονομικής πολιτικής», σημείωσε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συζητήσει σε λίγες εβδομάδες εάν χρειάζεται να δανειστεί από κοινού περισσότερα χρήματα ως απάντηση στις προκλήσεις που δημιούργησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι.

Χθες, την πεποίθηση πως η Fed πρέπει να κινηθεί άμεσα σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής για να οδηγήσει χαμηλότερα τον πληθωρισμό, εξέφρασε, ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, μιλώντας στο συνέδριο της Εθνικής Ένωσης για τα Οικονομικά των Επιχειρήσεων, ενώ υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι μπορεί να το επιτύχει αυτό χωρίς να προκαλέσει ύφεση. Ο ίδιος, σύμφωνα με του Financial Times, ανέφερε ότι η αγορά εργασίας είναι πολύ ισχυρή και ο πληθωρισμός πολύ υψηλός και πρόσθεσε πως «υπάρχει προφανής ανάγκη να προχωρήσουμε ταχύτατα στην επαναφορά της νομισματικής πολιτικής μας σε ένα πιο ουδέτερο επίπεδο και στη συνέχεια να κινηθούμε σε πιο περιοριστικά επίπεδα αν αυτό είναι απαραίτητο για να αποκατασταθεί η σταθερότητα των τιμών». "Εφόσον καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι είναι σκόπιμο να κινηθούμε πιο επιθετικά, αυξάνοντας το επιτόκιο κατά περισσότερες από 25 μονάδες βάσης σε μια συνάντηση ή συναντήσεις, θα το κάνουμε", επεσήμανε. Ο επικεφαλής της Fed τόνισε ότι είναι αναγκαία μια σημαντική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής παρά την αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και πρόσθεσε πως ο πόλεμος αναμένεται να εντείνει τις βραχυπρόθεσμες ανοδικές πιέσεις στις τιμές στην ενέργεια, τα τρόφιμα και τα εμπορεύματα, σε μια περίοδο «ήδη υψηλού πληθωρισμού». «Αυξάνεται ο κίνδυνος μια παρατεταμένη περίοδος υψηλού πληθωρισμού να οδηγήσει τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα, το οποίο υπογραμμίζει την ανάγκη να κινηθεί η επιτροπή ταχύτατα όπως προανέφερα» είπε και απέρριψε τις ανησυχίες ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα προκαλέσει ύφεση, λέγοντας ότι το 1965, το 1984 και το 1995 η Fed κατόρθωσε να επιβραδύνει μια οικονομία που είχε υπερθερμανθεί χωρίς να την οδηγήσει σε απότομη συρρίκνωση.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναθεώρησε επί τα χείρω της προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2022. Η αιτία δεν είναι άλλη από τον διεξαγόμενο πόλεμο στην Ουκρανία,  που έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, εκτινάσσοντας τον πληθωρισμό. O οίκος Fitch χαμήλωσε στο 3,5% από 4,2% την εκτίμησή του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, με τους συντάκτες της έκθεσης που δόθηκε στη δημοσιότητα, να κάνουν ειδική μνεία στον πόλεμο στην Ουκρανία. ««Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία έχουν θέσει σε κίνδυνο τον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό. Οι κυρώσεις φαίνεται απίθανο να αρθούν σύντομα» αναφέρουν χαρακτηριστικά και σημειώνουν παράλληλα ότι: «η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα αυξήσει το βιομηχανικό κόστος και θα μειώσει το πραγματικό εισόδημα των καταναλωτών. Ο οίκος Fitch «κατέβασε» αισθητά, από το 2,8% στο 0,2%, τις εκτιμήσεις του για το ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2023, γεγονός που καταδεικνύει την ανησυχία του, ότι οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία θα κρατήσουν επί μακρόν.

Στο ζήτημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, πρόθυμος να συζητήσει μια δέσμευση του Κιέβου να μην επιδιώξει ένταξη στο ΝΑΤΟ δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός, την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και την εγγύηση της ασφάλειας της Ουκρανίας.

Το bitcoin σημείωσε άνοδο σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων, αυξάνοντας τα κέρδη του μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οδηγώντας ανοδικά και άλλα μικρότερα ψηφιακά νομίσματα όπως το ether. Το bitcoin κατέγραψε άνοδο έως 5,6% στα 43.337 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδό του από τις 3 Μαρτίου, ενώ πριν από λίγο ήταν ενισχυμένο κατά 3,6%. Το ether, το δεύτερο μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα, ενισχύθηκε έως 5,4% στο υψηλότερο επίπεδο από τις 17 Φεβρουαρίου.

Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα την επιβολή lockdown στην Σενγιάνγκ (βορειοανατολικά), μια βιομηχανική πόλη με 9 εκατομμύρια κατοίκους, καθώς η Κίνα είναι αντιμέτωπη με μια αύξηση των κρουσμάτων της covid-19 που οφείλεται στο παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού, ενώ οι κάτοικοι έχουν αρχίσει να εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τα μέτρα. Η Σενγιάνγκ, όπου βρίσκονται πολλά εργοστάσια, ανάμεσά τους και ένα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας BMW, είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Λιαονίνγκ, η οποία συνορεύει με τη Τζιλίν, το επίκεντρο του τρέχοντος κύματος της επιδημίας.

Aυξήθηκε κατά 4,1% η κατασκευαστική παραγωγή τόσο στην Ευρωζώνη κατά 4,8%, όσο και στην ΕΕ τον Ιανουάριο του 2022 σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat, της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 458.65 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 0.85%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,926.05 μονάδες, με κέρδη 1.14%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,470 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.37%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 14,475.4 μονάδες, με άλμα 1.04%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,659.41 μονάδες, ενισχύθηκε 1.17%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 24,537 μονάδες, με άνοδο 1%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,481.81 μονάδες, αυξανόμενος 1.10%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα