Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ τα μακροοικονομικά βρίσκονται στο επίκεντρο.
Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, καθώς θετικές είναι οι ενδιάμεσες (θερινές) οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ευρωζώνη και την ΕΕ το 2021, καθώς το άνοιγμα της οικονομίας δίνει ώθηση στην ανάκαμψη. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι το 2021 η οικονομία της ΕΕ και εκείνη της ευρωζώνης θα αναπτυχθούν με τον ίδιο ρυθμό, 4,8% το 2021 και 4,5% το 2022. Οι προβλέψεις αυτές είναι αναθεωρημένες προς τα πάνω σε σύγκριση με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής που παρουσιάσθηκαν το Μάιο. Σύμφωνα με την Επιτροπή, το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να επανέλθει στο προ της κρίσης επίπεδο το τελευταίο τρίμηνο του 2021 τόσο στην ΕΕ όσο και στη ζώνη του ευρώ, δηλαδή, για τη ζώνη του ευρώ, ένα τρίμηνο νωρίτερα σε σύγκριση με τις εαρινές προβλέψεις. Ο μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF) αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη. Ο συνολικός πλούτος που θα παραχθεί από τον RRF κατά τη διάρκεια του χρονικού ορίζοντα των προβλέψεων αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 1,2 % του πραγματικού ΑΕΠ της ΕΕ για το 2019. Η πρόβλεψη σχετικά με την ώθηση που αναμένεται να δώσει στην ανάπτυξη παραμένει σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις, καθώς οι πληροφορίες από τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που υποβλήθηκαν επισήμως τους τελευταίους μήνες επιβεβαιώνουν σε γενικές γραμμές την εκτίμηση της άνοιξης. Ο πληθωρισμός στην ΕΕ προβλέπεται να ανέλθει κατά μέσο όρο σε 2,2 % φέτος (+ 0,3 εκατοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τις εαρινές προβλέψεις) και σε 1,6 % το 2022 (+ 0,1 εκατοστιαίες μονάδες). Στη ζώνη του ευρώ, ο πληθωρισμός προβλέπεται να ανέλθει κατά μέσο όρο σε 1,9 % το 2021 (+ 0,2 εκατοστιαίες μονάδες) και σε 1,4 % το 2022 (+0,1 εκατοστιαίες μονάδες).
Oι επενδυτές αναμένουν τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, τα οποία μπορούν να δείξουν τη νομισματική πολιτική που αναμένεται να κρατήσει μελλοντικά η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, αφού υπάρχει ανησυχία για τον πληθωρισμό. To ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι περαιτέρω δημοσιονομική στήριξη στις ΗΠΑ θα μπορούσε να τροφοδοτήσει πληθωριστικές πιέσεις, ενώ προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος μιας διαρκούς αύξησης των τιμών θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν. Τα υψηλότερα αμερικανικά επιτόκια με τη σειρά τους, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απότομη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών παγκοσμίως και σε σημαντικές κεφαλαιακές εκροές από τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, τόνισε η διευθύντρια του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva, σε blog που δημοσιεύθηκε για τις χώρες της G20. Η αξιολόγηση του ΔΝΤ για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ αναφορικά με τον πληθωρισμό, έρχεται εν μέσω κριτικής από τους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές για τα σχέδια του προέδρου Joe Biden για αύξηση των δαπανών σε υποδομές, παιδική φροντίδα, και εκτεταμένη κάλυψη φροντίδας στο σπίτι για τους ηλικιωμένους και τους ανήμπορους. Αβεβαιότητα, επίσης, επικρατεί και μετά το ναυάγιο στις συνομιλίες του ΟΠΕΚ+ σχετικά με την παραγωγή.
Η γερμανική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία, σε μια ακόμη ένδειξη ότι τα προβλήματα με την προσφορά ημιαγωγών επιβραδύνουν την ανάκαμψη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση μετά από μια ανοδικά αναθεωρημένη πτώση 0,3% τον Απρίλιο. Η πτώση οφείλεται στη μείωση της παραγωγής κεφαλαιουχικών αγαθών, όπως μηχανήματα και οχήματα, που υποχώρησε 3,4%. Η παραγωγή καταναλωτικών, ενδιάμεσων αγαθών και των κατασκευών, κινήθηκε υψηλότερα. Σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020, ο μήνας πριν από την έναρξη των περιορισμών της πανδημίας, η παραγωγή υποχώρησε 5% σε εποχικά και ημερολογιακά προσαρμοσμένη βάση. Το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε πως η πτώση αποδίδεται κυρίως στα προβλήματα στον κλάδο των ημιαγωγών, που πλήττουν τον κλάδο αυτοκινήτου, αλλά τόνισε ότι η πρόβλεψη για την οικονομία παραμένει θετική χάρη στην ισχυρή ζήτηση και στις αισιόδοξες εκτιμήσεις για τις εξαγωγές.
Οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέβηκαν κατά 8,8% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα ένα χρόνο νωρίτερα. O δείκτης έπεσε 0,5% σε σύγκριση με τα στοιχεία του Μαΐου, ενώ η μέση τιμή ακινήτου στο Ηνωμένο Βασίλειο άγγιξε τις 260.358 στερλίνες τον προηγούμενο μήνα.
Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 459.27 μονάδες, αυξανόμενος σχεδόν 0.72%.
Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,076.68 μονάδες, με κέρδη 0.59%.
Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,151.64 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.71%.
Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,690.45 μονάδες, με άλμα 1.15%
Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,527.72 μονάδες, ενισχύθηκε 0.31%.
Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 25,270.5 μονάδες, με άνοδο 0.17%.
Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε σχεδόν αμετάβλητος στις 8,855 μονάδες.