Αγορές

Κέρδη στις αγορές της Ευρώπης


Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, καθώς ο πληθωρισμός και τα οικονομικά στοιχεία βρίσκεται στο επίκεντρο των επενδυτών.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, ενώ ισχυρή παρέμεινε η ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα της Ευρωζώνης τον Αύγουστο, αλλά τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω του κορονοϊού συνέχισαν να περιορίζουν την προσφορά πρώτων υλών που χρειάζονται τα εργοστάσια, αυξάνοντας τις τιμές. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας IHS Markit, η χαλάρωση των περιορισμών για τον κορονοϊό αύξησε τη ζήτηση, αλλά πολλές εταιρείες ανέφεραν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα καθώς και ελλείψεις σε προϊόντα και εργατικό δυναμικό. Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της IHS Markit υποχώρησε στις 61,4 μονάδες από 62,8 τον Ιούλιο και λίγο χαμηλότερα από την πρώτη εκτίμηση (61,5 μονάδες), αλλά παραμένει πολύ υψηλότερος από τις 50 μονάδες που αποτελούν το όριο μεταξύ αύξησης και συρρίκνωσης της δραστηριότητας. Ο δείκτης για τη μεταποιητική παραγωγή υποχώρησε στις 59,0 μονάδες από 61,1 τον Ιούλιο. Η συνεχιζόμενη έλλειψη υλικών και μεταφορικής δυνατότητας σημαίνει ότι οι πωλητές των προϊόντων, που χρειάζονται τα εργοστάσια, μπορούσαν ξανά να αυξήσουν τις χρεώσεις τους. ‘Έτσι, ο δείκτης τιμών εισροών παρέμεινε σε υψηλό επίπεδο, στις 87,0 μονάδες, αλλά ελαφρά χαμηλότερος από το επίπεδο - ρεκόρ των 89,2 μονάδων τον Ιούλιο. Το αποτέλεσμα ήταν να αυξήσουν τα εργοστάσια και πάλι σημαντικά τις τιμές τους. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εκτινάχθηκε τον Αύγουστο στο 3% που είναι υψηλό 10ετίας, τροφοδοτούμενος από τις ασυνήθιστα υψηλές τιμές των βιομηχανικών προϊόντων, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, η Eurostat, τα οποία δοκιμάζουν τη θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι οι αυξήσεις των τιμών είναι προσωρινές. Παρά τις αυξήσεις των τιμών, ωστόσο, η ζήτηση παρέμεινε ανθεκτική και τα εργοστάσια αύξησαν τον ανεκτέλεστο όγκο εργασιών τους, παρά το γεγονός ότι αύξησαν την απασχόληση και μείωσαν δραστικά τα αποθέματα έτοιμων προϊόντων τους.

Με τις οικονομίες σε ολόκληρη την ευρωζώνη να «αναδύονται από την πανδημία», η οικονομική υποστήριξη θα χρειαστεί να αλλάξει από «μαζική» σε «εστιασμένη και στοχευμένη», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, την Τετάρτη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ. Η ίδια αναμένει ότι οι περισσότερες οικονομίες θα φτάσουν τα επίπεδα που ήταν προ πανδημίας μέχρι το τέλος του 2021. Η επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε την ανάγκη για εκτενέστερη διάθεση εμβολίων και μια «σχεδόν χειρουργική» προσέγγιση για τον προσδιορισμό των τομέων που έχουν πληγεί περισσότερο.

Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύσσεται ταχύτερα από το αναμενόμενο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα το λάβει αυτό υπόψη στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, όπως δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Luis de Guindos σε συνέντευξη. "Οι επιδόσεις της οικονομίας είναι καλύτερες το 2021 απ' ό,τι περιμέναμε και αυτό θα αντανακλάται και στις προβλέψεις που θα δημοσιευτούν τις επόμενες ημέρες", δήλωσε στην εφημερίδα ο de Guindos. "Θα έχουμε νέες προβλέψεις τις επόμενες ημέρες και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας ανάλογα", πρόσθεσε. Σημείωσε εξάλλου ότι εάν ο "ο πληθωρισμός και η οικονομία ανακάμψουν, τότε λογικά θα υπάρξει μια σταδιακή ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής και τις δημοσιονομικής πολιτικής".

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Bundesbank), Γενς Βάιντμαν, τάχθηκε σήμερα και πάλι υπέρ της διακοπής της πολιτικής του φθηνού χρήματος. «Η πρόσφατη πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τον πληθωρισμό στην ζώνη του ευρώ για τα επόμενα χρόνια ήταν σαφώς χαμηλότερη (2%) της σημερινής (3% τον περασμένο μήνα σύμφωνα με την Eurostat). Ως εκ τούτου, η επεκτατική νομισματική πολιτική εξακολουθεί να είναι η κατάλληλη», είπε ο Βάιντμαν μιλώντας σε συμπόσιο της Μπούντεσμπανκ. «Αλλά δεν πρέπει να αγνοήσουμε τον κίνδυνο ενός υπερβολικά υψηλού πληθωρισμού. Eξαιτίας της υπάρχουσας αβεβαιότητας, δεν πρέπει να διατηρήσουμε την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική για πολύ καιρό», τόνισε.

Στο 7,6% υποχώρησε η ανεργία στην ευρωζώνη τον Ιούλιο, από 7,8% τον Ιούνιο και από 8,4% τον περσινό Ιούλιο. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, Eurostat, το ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ενωση διολίσθησε στο 6,9%, από 7,1% τον Ιούνιο και από 7,6% τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Toν φετινό Ιούλιο, 2,854 εκατ. νέοι κάτω των 25 ετών ήταν άνεργοι στην ΕΕ, από τους οποίους 2,339 εκατ. στην ευρωζώνη. Μεταξύ των κρατών μελών, το ποσοστό ανεργίας ήταν υψηλότερο στην Ελλάδα, στο 14,6%, ενώ η Τσεχία κατέγραψε το πιο χαμηλό, 2,8%.

Οι γερμανικές λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούλιο μετά από δύο μήνες ραγδαίας ανόδου όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. Ειδικότερα, η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 5,1% σε μηνιαία βάση μετά από άνοδο 4,5% τον Ιούνιο και 4,6% τον Μάιο. Η μέτρηση του Ιουλίου έχασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για πτώση 0,9%. 

Συρρικνώθηκε η μεταποίηση στην Κίνα τον Αύγουστο με τον σχετικό δείκτη PMI να υποχωρεί κάτω από τις 50 μονάδες που διαχωρίζει την επέκταση της δραστηριότητας από τη συρρίκνωση για πρώτη φορά μετά από ενάμιση χρόνο, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI των εταιρειών Caixin/Markit για τον κλάδο της μεταποίησης υποχώρησε στις 49,2 μονάδες τον Αύγουστο από 50,3 μονάδες τον Ιούλιο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί μια νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2, που έχει βαπτιστεί «Mu» και ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε ο ίδιος νωρίς σήμερα. Η παραλλαγή αυτή –η B.1.621 κατά την επιστημονική ονοματολογία– προς το παρόν χαρακτηρίζεται «παραλλαγή ενδιαφέροντος», διευκρίνισε ο ΠΟΥ στο εβδομαδιαίο δελτίο του για την εξέλιξη της πανδημίας. Ο Οργανισμός υπογράμμισε πως το παραλλαγμένο στέλεχος αυτό παρουσιάζει μεταλλάξεις που μπορεί να σημαίνουν ότι είναι ανθεκτικό στα εμβόλια και τονίζει πως απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να κατανοηθούν τα χαρακτηριστικά του.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 473 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 0.45%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,227.55 μονάδες, με κέρδη 0.74%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,150.6 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.43%.    

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε σχεδόν αμετάβλητος στις 15,820.25 μονάδες. 

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,758.69 μονάδες, ενισχύθηκε 1.18%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 26,181.5 μονάδες, με άνοδο 0.66%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,993 μονάδες, αυξανόμενος κατά 1.65%. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις