Ο νέος καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς ζήτησε να τερματιστούν οι «αποτυχημένες» προσπάθειες για την επίτευξη ενός συστήματος ποσοστώσεων για την κατανομή των προσφύγων στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάλεσε να καταβληθούν νέες προσπάθειες για την βοήθεια των προσφύγων στις χώρες καταγωγής τους.
Από την περίοδο της θητείας του ως υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, ο συντηρητικός καγκελάριος Κουρτς, που θα συγκυβερνήσει με την άκρα δεξιά, το Κόμμα της Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ), είχε επικρίνει έντονα την απόφαση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ να ανοίξει το 2015 τα σύνορα της χώρας της σε περισσότερους από ένα εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες.
Ο 31χρονος Κουρτς, που έγινε τη Δευτέρα ο νεότερος αρχηγός κυβέρνησης στον κόσμο, συστρατεύτηκε με την άρνηση της Ουγγαρίας και της Τσεχίας στις προτάσεις για την κατανομή αιτούντων άσυλο στα κράτη μέλη της Ένωσης.
«Υποχρεώνοντας τα κράτη να δεχτούν πρόσφυγες δεν εξελίσσει την Ευρώπη. Η απόφαση δεν βγάζει κανένα νόημα», δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Bild. «Οι μετανάστες που αναχωρούν για την Ευρώπη δεν θέλουν να πάνε στην Βουλγαρία ή την Ουγγαρία. Θέλουν να πάνε στην Γερμανία, την Αυστρία, ή τη Σουηδία», τόνισε.
Αντί να ενισχύονται οι προσπάθειες σε μια «αποτυχημένη» πολιτική, όπως την χαρακτήρισε, ο Κουρτς ζήτησε από την ΕΕ να στηρίξει «ίσως με στρατιωτικά μέσα» τις προσπάθειες να βοηθηθούν οι μετανάστες στις χώρες καταγωγής τους ή σε γειτονικές χώρες.
«Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε θα πρέπει να τους προσφερθεί βοήθεια σε ασφαλείς περιοχές στην ίδια τους την ήπειρο», σημείωσε. «Η ΕΕ θα πρέπει να το στηρίξει αυτό, ίσως ακόμη και να το οργανώσει και να το υποστηρίξει στρατιωτικά».
Δεν κατέστη σαφές από τα αποσπάσματα της συνέντευξης, που δημοσίευσε η εφημερίδα, σε ποια είδους στρατιωτική στήριξη αναφερόταν ο Κουρτς.
Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν συχνά προτείνει το μπλοκ να συμβάλει σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις για τη σταθεροποίηση συγκρούσεων σε χώρες της Αφρικής.
Το ζήτημα της αντιμετώπισης της εισροής προσφύγων και μεταναστών που δραπετεύουν από πολέμους και τη φτώχεια στην Μέση Ανατολή και την Αφρική αποτελεί σημείο τριβής ανάμεσα τους συντηρητικούς της Μέρκελ και τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD καθώς προετοιμάζονται για συνομιλίες για τον σχηματισμό νέας γερμανικής κυβέρνησης.
Στη συνέντευξή του παράλληλα ο νέος καγκελάριος της Αυστρίας δήλωσε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αποτελέσει ένα κράτος μέλος της ΕΕ εξαιτίας της πολιτικής πορείας που έχει ακολουθήσει η Άγκυρα τα τελευταία χρόνια.
«Σε αυτή τη χώρα παρατηρούμε σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων και θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Δεν θα δεχτώ ότι η ΕΕ βλέπει και προσποιείται ότι δεν συμβαίνει τίποτε. Κατά τη γνώμη μου η Τουρκία, ιδιαίτερα έπειτα από τις πολιτικές που ακολουθεί τα πρόσφατα χρόνια, δεν έχει θέση στην ΕΕ. Θα ήταν δίκαιο να διακόψουμε τις διαπραγματεύσεις στις διαδικασίες ένταξής της», συμπλήρωσε.
TECHin
Η νέα διαστημική "κούρσα": Γιατί ΗΠΑ και Κίνα ανταγωνίζονται για κυριαρχία στα σημεία Lagrange
Η αναζωπύρωση του ανταγωνισμού μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας στην εξερεύνηση του διαστήματος έχει στρέψει την προσοχή σε στρατηγικές τοποθεσίες πέρα από τη Γη: τα σημεία Lagrange. ...