Πολιτική

Κρίσιμο Eurogroup την Δευτέρα, στην Αθήνα το κουαρτέτο!


Με άγριες διαθέσεις οι Βρυξέλλες θα «πρεσάρουν» την επόμενη ελληνική κυβέρνηση με… το καλημέρα. Στόχος, να κοπεί η φόρα για ελαφρύνσεις και παροχές.

Σκληρό… πρέσινγκ στην επόμενη ελληνική κυβέρνηση, πριν ακόμη ορκιστεί (!), αρχίζουν οι Ευρωπαίοι δανειστές, αρχής γενομένης από τη συνεδρίαση του Eurogroup, αυτήν την Δευτέρα, ενώ το κουαρτέτο των επιτηρητών, όπως και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, θα βρεθούν στην Αθήνα στις 16 Ιουλίου όχι μόνο για να συμμετάσχουν στο ετήσιο συνέδριο του Economist, αλλά και για τις πρώτες επαφές με τα στελέχη της νέας κυβέρνησης.

Παρακολουθώντας εξ αποστάσεως και χωρίς να παρεμβαίνουν, για ευνόητους λόγους, την προεκλογική συζήτηση στην Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι δανειστές είναι αποφασισμένοι να κόψουν την φόρα της επόμενης κυβέρνησης για ελαφρύνσεις και παροχές, καθώς φοβούνται ότι η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας ήδη απειλείται σοβαρά και, αν προστεθεί στους υπάρχοντες κινδύνους, μια αναθεώρηση της δημοσιονομικής πολιτικής προς το χαλαρότερο, η Ελλάδα δεν θα αργήσει να ξαναβρεθεί σε μιας μορφής κρίση.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο και έχει προκαλέσει έντονες εντυπώσεις σε όσους παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις ευρωπαϊκές εξελίξεις ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας έβαλαν κατά μέρος τους άγραφους διπλωματικούς κανόνες των Βρυξελλών και έθεσαν, ως πρώτο θέμα μάλιστα, την Ελλάδα στην ατζέντα της συνάντησης του Eurogroup την Δευτέρα, παρότι δεν θα έχει σχηματισθεί ακόμη επίσημα η νέα κυβέρνηση και η Ελλάδα δεν θα εκπροσωπηθεί από το νέο υπουργό Οικονομικών της.

Η συζήτηση για την Ελλάδα, μάλιστα, δεν θα είναι γενική, καλυπτόμενη υπό την ομπρέλα μιας γενικής αναφοράς «ενημέρωση για την κατάσταση» (“state of play”). Όπως αναφέρεται στην ατζέντα του Eurogroup, οι υπουργοί θα συζητήσουν την τρίτη αξιολόγηση της οικονομίας στο πλαίσιο της ενισχυμένης επιτήρησης, χωρίς αυτή η συζήτηση να συνδέεται με την έγκριση μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Όπως υπενθυμίζεται στην ατζέντα, ο σκοπός της ενισχυμένης επιτήρησης είναι η παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης, όπως και η εφαρμογή των δεσμεύσεων που αναλαμβάνουν οι χώρες μετά τη λήξη των προγραμμάτων προσαρμογής.

Ουσιαστικά, δηλαδή, το Eurogroup θα συζητήσει ερήμην του νέου υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας την έκθεση που συνέταξε η Κομισιόν, η οποία είχε δημοσιευθεί αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και είχε προκαλέσει αίσθηση, καθώς προέβλεπε αποκλίσεις σε σχέση με το δημοσιονομικό στόχο το 2019 και το 2020, λόγω του κόστους των μέτρων του περασμένου Μαΐου (13η σύνταξη κ.α.).

Στόχος των Ευρωπαίων δανειστών φαίνεται πως είναι να θέσουν τη νέα κυβέρνηση προ των ευθυνών της και να υπενθυμίσουν ότι, ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα και τις υποσχέσεις που δόθηκαν προ των εκλογών, η Αθήνα είναι υποχρεωμένη να προσαρμόσει την οικονομική πολιτική έτσι, ώστε να «βγαίνουν τα νούμερα» που έχουν συμφωνηθεί για το πλεόνασμα, για το οποίο αποκλείουν, προς το παρόν τουλάχιστον, οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση.

Η δεύτερη δοκιμασία για την επόμενη κυβέρνηση θα έλθει πολύ γρήγορα, καθώς στις 16 Ιουλίου καταφθάνουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου των θεσμών, που έχει προγραμματισθεί να μιλήσουν στο ετήσιο συνέδριο του Economist, όπου θα είναι προσκεκλημένος και ο επόμενος πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του συνεδρίου, που είχε καταρτιστεί πριν την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών και θα έχει προσαρμογές, μεταξύ των ομιλητών θα είναι ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο πρόεδρος του Euro Working Group, Χανς Φάιλμπριφ, ο επικεφαλής των τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, Ντέκλαν Κοστέλο, ο ομόλογός του από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Πίτερ Ντόλμαν, καθώς και ο επικεφαλής της αποστολής του ESM στην Αθήνα Νικόλα Τζιαμαρόλι.

Προφανώς, οι υψηλόβαθμοι τεχνοκράτες δεν θα έλθουν στην Αθήνα μόνο για τις ομιλίες τους στο συνέδριο, αλλά θα έχουν και επαφές με αξιωματούχους της επόμενης κυβέρνησης, για να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις της και να στείλουν τα δικά τους μηνύματα, πριν αρχίσει ο έλεγχος του Σεπτεμβρίου για την τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, όπου θα συζητηθεί και ο πρώτος προϋπολογισμός της νέας κυβέρνησης, που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο.

Όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές, οι αξιωματούχοι των ευρωπαϊκών θεσμών είχαν ως τώρα ένα μεγάλο «πονοκέφαλο», την Ιταλία. Τελικά κατάφεραν να επιβάλλουν στη λαϊκιστική κυβέρνηση της Ρώμης πρόσθετες περικοπές δαπανών 0,42% του ΑΕΠ, ώστε το έλλειμμα του 2019 να διορθωθεί και να βρεθεί εντός του στόχου που έχει συμφωνηθεί, αλλά και να αποτραπεί μια διαδικασία επιβολής κυρώσεων στην Ιταλία, που θα προκαλούσε αναταραχή στην ευρωζώνη.

Έχοντας κλείσει το ιταλικό μέτωπο, οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να βάλουν γρήγορο «φρένο» στη νέα ελληνική κυβέρνηση, πριν αρχίσουν οι διακοπές του Αυγούστου, ώστε να διασφαλίσουν ότι δεν θα μπει ο Σεπτέμβριος με μια νέα αναταραχή, αυτή την φορά με αφορμή την Ελλάδα. Άλλωστε, και μόνο το γεγονός ότι αποσοβήθηκε (προς το παρόν…) η σύγκρουση με την Ιταλία λύνει τα χέρια των Ευρωπαίων αξιωματούχων για να ασκήσουν τη μέγιστη δυνατή πολιτική πίεση στην Ελλάδα…

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις