Προβληματισμός για τις συνέπειες της εξόδου της Κύπρου από το πρόγραμμα χωρίς ολοκλήρωση των δεσμεύσεων για ιδιωτικοποίηση της Cyta, επικρατεί στην κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση θεωρεί δεδομένη την ολοκλήρωση του προγράμματος αλλά ανησυχεί ότι χωρίς ομαλή έξοδο, θα γίνει πιο δύσκολη η πορεία αναβάθμισης της Κύπρου σε επενδυτική βαθμίδα και η φτηνή πρόσβαση στις αγορές.
Οι πιστωτές απαιτούν την ψήφιση νομοσχεδίων για τη δημιουργία ιδιωτικής Cyta και για τα εργασιακά των υπαλλήλων της, πριν δώσουν την επόμενη δόση του προγράμματος.
Το ζήτημα της Cyta όμως προσκρούει στις ενστάσεις όλων των κομμάτων πλην του κυβερνώντος ΔΗΣΥ και σε συνδικαλιστικές αντιδράσεις.
Όπως αναφέρει το stockwatch ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης καταθέτοντας χθες ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου τους στόχους και τις προτεραιότητες του υπουργείου του και αφού κατέγραψε ως δεδομένη την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο, τόνισε ότι τυχόν μη εκπλήρωση του προαπαιτούμενου για τη Cyta θα προξενήσει σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας, γεγονός που θα έχει, όπως σημείωσε, αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία.
Αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία που δίδουν οι οίκοι αξιολόγησης που αξιολογούν την κυπριακή οικονομία σε θέματα αποκρατικοποιήσεων, μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού του δημόσιου τομέα.
Οι οίκοι θα αξιολογήσουν εκ νέου την Κύπρο τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, με την προσδοκία ότι σταδιακά θα την αναβαθμίσουν σε επενδυτική βαθμίδα.
Στόχος του υπουργείου οικονομικών είναι και φέτος η Κύπρος να βγει στις αγορές για άντληση κεφαλαίων και επιθυμεί διακαώς να συνεχιστεί η δυναμική των θετικών αξιολογήσεων της κυπριακής οικονομίας.
Όπως διέρρευσε χθες στο προεδρικό μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός οικονομικών εξήγησε ότι η τρόικα θέτει επιτακτικά την εκπλήρωση του προαπαιτούμενου για τη Cyta και σημείωσε ότι οι πιστωτές ξεκαθάρισαν στις κυπριακές αρχές ότι η δόση θα μείνει στο «ψυγείο».
Με βάση τη μέχρι σήμερα πρακτική, αν η Κύπρος εξέλθει του μνημονίου τον ερχόμενο Μάρτιο και δεν ψηφιστεί από τη βουλή το σχετικό νομοσχέδιο για τη Cyta, τότε η δόση χάνεται.
Χθες ο κ. Γεωργιάδης με δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο κάλεσε τη βουλή να επισπεύσει τις διαδικασίες για ψήφιση όλων των νομοσχεδίων για τη Cyta και αυτών που αφορούν στη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα.
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος, δεν έχει καθορίσει ακόμη συνεδρίαση για να εξετάσει τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα και για την αποκρατικοποίηση της Cyta.
Η βουλή θα αναστείλει τις εργασίες του νομοθετικού σώματος τον ερχόμενο Απρίλιο ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου και είναι για αυτό που ο κ. Γεωργιάδης ζητά εσπευσμένα εξέταση των επίμαχων νομοσχεδίων.
Στην αντίπερα όχθη, οι συντεχνίες στη Cyta, έχοντας υπό μάλη την πρόθεση της πλειοψηφίας των κοινοβουλευτικών κομμάτων να καταψηφίσει τα νομοσχέδια για αποκρατικοποίηση του οργανισμού, έχουν το απόγευμα συνάντηση με το ΔΣ και τη διεύθυνση της αρχής.
Οι συντεχνίες αναμένεται να καλέσουν το ΔΣ και τη διεύθυνση να τονίσουν ευθαρσώς αν αποδέχονται ή όχι την αποκρατικοποίηση του οργανισμού, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ΠΑΣΕ –ΑΤΗΚ Αλέκο Τρυφωνίδη.
Ο πρόεδρος της ΕΠΟΕΤ –ΣΕΚ Ηλίας Δημητρίου, δήλωσε στη StockWatch ότι στη συνάντηση θα τεθούν οι προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος για τον εκσυγχρονισμό του οργανισμού, χωρίς να χρειάζεται να δοθεί σε χέρια ιδιώτη.
Επίσης θα ζητηθεί από τη διοίκηση ενεργότερη παρέμβαση στον ρυθμιστή και στην επιτροπή ανταγωνισμού για να αφήσουν την αρχή να προχωρήσει στην υλοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων.
Επιπρόσθετα θα θέσουν θέμα υπολογισμού της παροχής μερίσματος προς το κράτος καθώς και αξίωση τους για πώληση της Cyta Hellas που καταγράφει, όπως λένε, ζημιές και αντλεί κεφάλαια από τη μητρική αρχή. Οι συντεχνίες με κοινή επιστολή τους τον περασμένο Δεκέμβριο εξέφρασαν απογοήτευση και προβληματισμό για τη στάση του ΔΣ το οποίο, όπως υποστήριξαν, «απουσιάζει από τις εξελίξεις σε μία περίοδο ιστορική για το μέλλον της Cyta».
ΕΥΖην
Από κατοικίδιο, οικογένεια: Η επιστήμη για τη μεταμορφωτική σχέση ανθρώπων και σκύλων
Οι σκύλοι, αυτοί οι πιστοί σύντροφοι, έχουν πλέον ξεπεράσει τον ρόλο του «κατοικιδίου». Έχουν γίνει φίλοι, μέλη της οικογένειας, φύλακες και για κάποιους ακόμα και αγαπημένα «παιδι ...