Πολιτική

Λαπαροσκόπηση και διερεύνηση της υπογονιμότητας


Σε πολλές περιπτώσεις υποψίας υπογονιμότητας, κατά τη διερεύνηση των αιτίων της, η διάγνωση δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη. Άλλες φορές, ενώ όλα φαινομενικά είναι καλά, υπάρχουν αρνητικής έκβασης προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης. Τότε κρίνεται απαραίτητο να διενεργηθούν πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως είναι η λαπαροσκόπηση, για να ελεγχθεί η κατάσταση, όπως μας επισημαίνει ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Δημήτρης Μπιλάλης*.

Η λαπαροσκόπηση είναι μέθοδος ενδοσκοπικής χειρουργικής, η οποία βασίζεται στη σύγχρονη προσέγγιση της παγκόσμιας χειρουργικής, για την ελάχιστη δυνατή επεμβατική χειρουργική (minimal inasive surgery) και διενεργείται μέσω μικρών τομών στην περιοχή γύρω από τον αφαλό, με τη βοήθεια του λαπαροσκoπίου -ειδικού εργαλείου που προβάλει την εικόνα του εσωτερικού της κοιλιάς σε μια οθόνη τηλεόρασης- και άλλων ειδικών λαπαροσκοπικών εργαλείων, που εισέρχονται στην κοιλιακή χώρα, μέσω των μικρών τομών που αναφέρθηκαν.

Τι εξετάζουμε με τη λαπαροσκόπηση στην περίπτωση της υπογονιμότητας;

Η λαπαροσκόπηση, επειδή επιτρέπει την απεικόνιση των κοιλιακών και πυελικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών της μήτρας, των σαλπίγγων και των ωοθηκών, είναι πολύ σημαντική για τη διάγνωση και θεραπεία της ενδομητρίωσης και άλλων παθολογικών καταστάσεων που σχετίζονται με την υπογονιμότητα, όπως οι κύστες ωοθηκών, τα ινομυώματα.

Αυτή η διαδικασία μας επιτρέπει να διαπιστωθεί αν υπάρχει ουλώδης ιστός, συμφύσεις, ενδομητρίωση, ινομυώματα και άλλες ανωμαλίες στη μήτρα, στις σάλπιγγες και στις ωοθήκες. Εάν υπάρξουν παθολογικά ευρήματα, τότε η λαπαροσκόπηση μπορεί από διαγνωστική να μετατραπεί σε επεμβατική, ώστε να γίνει ταυτόχρονα και θεραπεία των παθολογικών ευρημάτων.

Πότε κρίνεται απαραίτητη η λαπαροσκόπηση;

Η λαπαροσκόπηση δεν πραγματοποιείται κατά τη διερεύνηση της υπογονιμότητας ως βασική εξέταση για διαγνωστική αξιολόγηση. Πριν από μία πιθανή λαπαροσκόπηση θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί βασικές εξετάσεις, όπως ένα σπερμοδιάγραμμα, μία υστεροσαλπιγγογραφία, μία αξιολόγηση της ωοθηκικής επάρκειας και ομαλής λειτουργίας καθώς και μία επιβεβαίωση της ωοθυλακιορρηξίας. Ανάλογα με τα αποτελέσματα των βασικών αυτών εξετάσεων, αξιολογείται αν απαιτείται ή οχι περαιτέρω έλεγχος.

Απαιτείται εισαγωγή σε νοσοκομείο και πότε η γυναίκα επιστρέφει στις καθημερινές της ενασχολήσεις;

Η λαπαροσκόπηση διενεργείται στο νοσοκομείο, όπου πληρούνται όλοι οι απαραίτητοι κανόνες ασφάλειας και φροντίδας.  Πραγματοποιείται με μέθη και διαρκεί συνήθως 30 λεπτά έως 2 ώρες, ανάλογα με το αν θα είναι διαγνωστική ή επεμβατική και ανάλογα, η γυναίκα παίρνει εξιτήριο από το νοσοκομείο λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της χειρουργικής επέμβασης ή την επόμενη ημέρα.

Συνήθως, συνιστάται αποχή από την εργασία για 1με 2 ημέρες. Ένας ήπιος έως μέτριος πόνος αναμένεται να υπάρξει και να διαρκέσει περίπου έως και 7 ημέρες μετά από την επέμβαση.

 

*Δημήτρης Μπιλάλης, Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος, Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων Μεγ.Βρετανίας, Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Μαιευτηρίου ΛΗΤΩ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις