Η χθεσινή κατάθεση της Janet Yellen, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), ενώπιον του Κογκρέσου επέδειξε το χειρότερο πρόσωπο της αμερικανικής πολιτικής, αλλά και της Κεντρικής Τράπεζας. Οι πολιτικοί εκπρόσωποι ήταν αγενείς και σχεδόν αδαείς – ένας γερουσιαστής ισχυρίστηκε ότι τα επιτόκια αυξήθηκαν 28% φέτος!
Αυτό μου θυμίζει τον Πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής που δεν μπορεί να διακρίνει τη διαφορά ανάμεσα στις χιλιάδες και τα δισεκατομμύρια. Η οικονομική και αριθμητική άγνοια του προέδρου Zuma είναι τραγική, αλλά τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα όταν η επικεφαλής της Fed δεν μπορεί να προσφέρει καμία βοήθεια και συχνά κατά την κατάθεσή της έμοιαζε σαν ζώο που πιάστηκε σε παγίδα. Είναι απίστευτο! Είμαι βέβαιος ότι η Yellen είναι άριστη θεωρητική οικονομολόγος, ωστόσο η εμφάνισή της την Τετάρτη ήταν μάλλον η χειρότερη που έχω δει ποτέ από έμπειρο στέλεχος κεντρικής τράπεζας.
Αυτό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα. Η Fed προσήλθε στη συνεδρίαση διαθέτοντας ελάχιστη αξιοπιστία – και το ίδιο το «γεγονός» δεν βελτίωσε καθόλου την κατάσταση. Αντιθέτως, έχουμε μείνει με την απορία με ποιον ακριβώς τρόπο πιστεύουν οι εκπρόσωποι της κεντρικής τράπεζας ότι θα «βοηθήσουν» την αγορά. Ένας γερουσιαστής παρατήρησε: «Κυρία Yellen, ποια είναι αυτά τα εργαλεία για τα οποία μιλάτε διαρκώς, τη στιγμή που τα επιτόκια είναι ούτως ή άλλως σχεδόν μηδενικά;». Και η απάντηση της Yellen; «Μπορούμε να υιοθετήσουμε τη στάση του 'χαμηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα'»!
Επομένως... Καλύτερα να ξεχάσουμε τις κεντρικές τράπεζες. Όντως, ο Mario Draghi της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα προσπαθήσει να προβάλει κάποιες θέσεις στα μέσα ενημέρωσης και το ίδιο θα κάνει μάλλον και η Τράπεζα της Ιαπωνίας (κάτι που δεν αναμένεται να προσελκύσει ιδιαίτερη προσοχή).
Παρατήρησα πρόσφατα ότι το ζεύγος USDJPY φαίνεται να κατευθύνει τον S&P 500. Πράγματι, το USDJPY κέρδισε κάποια σημαντική στήριξη το βράδυ της Τετάρτης...
Η Yellen αγνόησε σχεδόν απόλυτα την οικονομική πίεση, παρά το γεγονός ότι αυτή άγγιξε νέα υψηλά επίπεδα.
Μετά τη δραματική εμφάνιση της Yellen, οι κύριοι δείκτες εμπιστοσύνης εξακολουθούν να είναι πτωτικοί: η μετάβαση σε λειτουργία «κρίσης» είναι πλέον γεγονός!
Όμως... Αν όλα αυτά δεν βοηθούν σε τίποτα, γιατί η αγορά κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα κατά το μεγαλύτερο μέρος της Τετάρτης;
Είναι γεγονός ότι στον τραπεζικό κλάδο σημειώθηκαν μεγάλες αγορές λόγω φημολογίας ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει τραπεζικό χρέος.
«Θα μπορούσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διευρύνει το πρόγραμμα αγοράς αξιογράφων τον επόμενο μήνα και να συμπεριλάβει εταιρικό χρέος, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τις τράπεζες της Ευρωζώνης;» – η Evercore ISI πιστεύει πως ναι, σύμφωνα με αυτό το άρθρο στο News.Markets.
«Πιστεύουμε ότι αυξάνονται οι πιθανότητες η ΕΚΤ να διευρύνει το πρόγραμμα [ποσοτικής χαλάρωσης] τον Μάρτιο, ώστε να συμπεριλάβει εταιρικά χρεόγραφα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης. Αυτό θα αποτελούσε έναν τρόπο περιορισμού της αύξησης του αντιτίμου για τον πιστωτικό κίνδυνο, το οποίο με τη σειρά του ενισχύει την πίεση που δέχονται γενικά οι μετοχές και ειδικότερα οι τραπεζικές μετοχές» σημειώνει η συγκεκριμένη επενδυτική τράπεζα.
«Η αγορά εταιρικών χρεογράφων υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης θα μείωνε απευθείας τα spread στο συγκεκριμένο χρέος, ενώ ταυτόχρονα θα ασκούσε έμμεσα καθοδικές πιέσεις στις αποδόσεις των τραπεζικών ομολόγων και στα spread των ομολόγων υψηλής απόδοσης εκτός χρηματοπιστωτικού κλάδου, μέσω της διαδικασίας αναπροσαρμογής των χαρτοφυλακίων» προσθέτει.
Η Evercore ISI εκτιμά ότι αυξάνονται οι πιθανότητες η ΕΚΤ να λάβει πρόσθετα μέτρα για να στηρίξει τη χρηματοδότηση των τραπεζών, σε μια συμπληρωματική προσπάθεια σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης.
«Δεν πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει άμεσα τραπεζικό χρέος. Ωστόσο, ένα προφανές βήμα θα ήταν να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στα καλυμμένα ομόλογα, δίνοντας στις τράπεζες τη δυνατότητα να τιτλοποιήσουν περισσότερα στοιχεία ενεργητικού και να τα πουλήσουν στην ΕΚΤ» τονίζει. «Ένα άλλο βήμα θα ήταν να προσφέρει μια πρόσθετη σειρά φτηνών TLTRO (στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης) ως μια τελευταία ασπίδα προστασίας της ιδιωτικής χρηματοδότησης των αγορών.»
Συμπέρασμα:
Η Yellen δεν έκανε τίποτα για να βοηθήσει την αγορά – και άφησε το Καπιτώλειο με εμφανές πλήγμα στην εικόνα της (ενώ σήμερα επιστρέφει).
Η αγορά, μέχρι τα τέλη της συνεδρίασης της Τετάρτης στη Νέα Υόρκη, διατηρούσε τα κέρδη της, κυρίως χάρη σε δύο παράγοντες:
1. την πιθανότητα αγοράς τραπεζικού χρέους από την ΕΚΤ στην επόμενη σειρά μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης
2. τη συνεδρίαση των G7 στη Σαγκάη, όπου κυκλοφορούν φήμες για «κάτι ανάλογο της συμφωνίας της Plaza Accord»...
Το μοντέλο κινδύνου εξακολουθεί να υποδεικνύει πτώση της αγοράς.
Πρώτη στήριξη στο 1.813-1.815... Αν αυτό διασπαστεί, πρόβλεψη για 1.560-1.580 – και εξακολουθώ να προβλέπω χαμηλό στα τέλη Μαρτίου. Το πετρέλαιο στα 20-22 USD, ο χρυσός στα 1.300 USD και ο δείκτης SPX... για να δούμε...