Πολιτική

Μάντζος: Δύο απαράβατες προϋποθέσεις για αναθεώρηση του άρθρου 16


«Καμία αναθεώρηση του άρθρου 16, καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να πετύχει αν δεν πληρούνται δύο απαράβατες προϋποθέσεις, που είναι η ισχυρή εποπτεία και ρύθμιση των μη κερδοσκοπικών μη κρατικών Πανεπιστημίων και η ακόμα πιο ισχυρή χρηματοδότηση των δημόσιων ΑΕΙ», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος, κατά την ομιλία του στο The Third Thessaloniki Metropolitan Summit που οργανώνει ο ECONOMIST σε συνεργασία με το Powergame.gr.

Είπε ότι χρειάζεται μία ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση στη χώρα μας για την Παιδεία, «ναι» στον μεταρρυθμιστικό σχεδιασμό, από το άλφα μέχρι το ωμέγα της Παιδείας, αλλά επέστησε την προσοχή, λέγοντας: «Το άρθρο 16 δεν μπορεί να είναι η πανάκεια και η μόνη συζήτηση που θα πρέπει να προταχθεί για την Παιδεία. Αλίμονο αν θεωρήσουμε ότι με μία πράξη θα λυθεί το ζήτημα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Δεν λύθηκε με την πανεπιστημιακή αστυνομία, δεν λύθηκε με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, δεν θα λυθεί μονομιάς με την αναθεώρηση μιας συνταγματικής διάταξης».

Ο κ. Μάντζος επισήμανε ότι τον τρομάζει το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση με μόλις 4,1% στις δαπάνες για την Παιδεία, γι' αυτό ζήτησε αύξηση της χρηματοδότησης.

Είπε, ακόμα, πως υπάρχουν πολλοί μαθητές και μαθήτριες που λόγω οικονομικών δυσκολιών δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν ούτε στα βασικά που αναμένει από αυτούς ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό σύστημα.

«Η Παιδεία ήταν το ασανσέρ της κοινωνικής κινητικότητας πάντα και τώρα το ασανσέρ αυτό φαίνεται να έχει χαλάσει», τόνισε, επικαλούμενος στοιχεία του ΟΗΕ και του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Σημείωσε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται απώλεια εισοδήματος και αγοραστικής δύναμης των νέων. Η χώρα μας παραμένει στους ουραγούς ως προς την καταναλωτική δύναμη των πολιτών και πρωταθλήτρια στην ανεργία των νέων, ιδίως των πτυχιούχων νέων. Πριν την πανδημία και με την ενεργειακή κρίση στην Ελλάδα χάθηκε περίπου το 20% του εισοδήματος. Μπορεί η ανεργία να μειώνεται ονομαστικά αλλά πρέπει να δούμε πίσω από τους αριθμούς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Δηλαδή, «κατά πόσον οι θέσεις εκ περιτροπής εργασίας ή ευέλικτης εργασίας, με χαμηλούς μισθούς στο μισό περίπου του κατώτατου μισθού, είναι πράγματι κάτι για το οποίο πρέπει να είμαστε χαρούμενοι και αισιόδοξοι. Άρα, έχουμε πάρα πολλά ακόμα μπροστά μας να κάνουμε, κυρίως στο επίπεδο της μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων».

«Υπάρχει εργασιακή φτώχεια και άρα υπάρχει επισφάλεια και ανασφάλεια. Καμία πραγματική αύξηση μισθών δεν μπορεί να υπάρχει, αν δεν υπάρχουν δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι η πραγματική, βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, που δεν την έχουμε ακόμα, και η δεύτερη είναι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας».

Ο κ. Μάντζος διατύπωσε προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, όπως για μια γενναία στεγαστική πολιτική, ένα πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας, με νεόδμητες και ανακαινισμένες κατοικίες. Στο σημείο αυτό είπε ότι καλωσορίζει το γεγονός ότι η κυβέρνηση σκέφτεται ήδη να υιοθετήσει ένα κομμάτι αυτής της πρότασης.

Έδωσε έμφαση στη στήριξη των νέων αγροτών και κυρίως στη Θεσσαλία, λέγοντας πως μετά τις μεγάλες καταστροφές πρέπει να στηριχθούν για να μείνουν στην πατρίδα και να μην αναγκαστούν να φύγουν στο εξωτερικό.

Ο κ. Μάντζος συμμετείχε σε πάνελ με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλο Μαρινάκη, με θέματα συζήτησης την Οικονομία και την Παιδεία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες ΠΑΣΟΚ