Μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές με τους επενδυτές να εστιάζουν στην εφαρμογή των δασμών Τραμπ στα προϊόντα που εισάγονται από Καναδά, Μεξικό και Κίνα με το Τόκιο να δέχεται τις ισχυρότερες πιέσεις λόγω της ενίσχυσης του γεν.
Ο δείκτης ο Nikkei στο Τόκιο πέφτει 1,22% στις 37.324 μονάδες, όπως ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρεί 0,47%.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite κινείται 0,23% υψηλότερα στις 3.324 μονάδες, ενώ πέφτει κατά 0,11% ο Hang Seng στις 22.969 μονάδες και κατά 0,04% ο Kospi στις 2.531 μονάδες, κατά κατά 0,58% ο ASX στις 8.198 μονάδες, κατά 0,22% ο Nifty στις 22.069 μονάδες.
Ο Τραμπ κατέστησε σαφές πως θα τεθούν κανονικά σε εφαρμογή οι δασμοί στο Μεξικό και τον Καναδά, ενώ για την Κίνα ανακοίνωσε πως οι τελωνειακοί δασμοί θα αυξηθούν στο 20%. Οι τρεις χώρες ήδη ετοιμάζουν αντίμετρα.
Το γεν κινείται κοντά στο ισχυρότερο επίπεδο από τις αρχές Δεκεμβρίου έναντι του αμερικανικού δολαρίου, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες Δευτέρα ότι είπε στους ηγέτες της Ιαπωνίας και της Κίνας ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να μειώνουν την αξία των νομισμάτων τους, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο για τις ΗΠΑ.