Αρνητικό κλίμα διαμορφώνεται στο χρηματιστήριο, αποδυναμώνοντας το σενάριο περαιτέρω ανάκαμψης που θα αποτελούσε πρώτο βήμα ενός νέου ανοδικού κύκλου μακράς διάρκειας.
Οι τραπεζικές μετοχές που αποδεικνύονται ο πιό ευαίσθητος δέκτης της συγκυρίας και αδύναμος κρίκος στο ΧΑ, "διασώθηκαν" σήμερα, αποφεύγοντας τη μεγάλη πτώση που διαγραφόταν τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης. Ομως ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στα χαμηλά ημέρας, αποτυπώνοντας τις αδυναμίες, τη δυναμική και την τάση της αγοράς.
Αρνητική η επίδραση από τα διεθνή χρηματιστήρια, όπου αναζωπυρώνονται οι ανησυχίες για την πορεία της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον δείκτη ΡΜΙ στην Ευρωζώνη και τις προοπτικές της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα.
Οι ανησυχίες αποτυπώθηκαν αρχικά στις αγορές ομολόγων, όπου τα κρατικά χρεόγραφα της Ευρωζώνης βρέθηκαν σήμερα σε δίνη πιέσεων και οι αποδόσεις των 10ετών ανέβαιναν κατά 4 με 5 μονάδες βάσης. Οι πιέσεις εκτονώθηκαν σταδιακά και μεταφέρθηκαν στα χρηματιστήρια.
Περίπου 1,3% χάνει αυτή την ώρα ο DAX, ενώ στο κόκκινο βρίσκεται η Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά 0,80%. Αν η εικόνα αυτή δεν βελτιωθεί τις επόμενες ώρες, το ΧΑ και οι ευρωπαϊκές αγορές θα ξεκινήσουν αύριο με περαιτέρω πτώση.
Στο ΧΑ επιβαρυντικό στοιχείο οι εξελίξεις με το μεταναστευτικό, οι επιπτώσεις από την κατάρρευση της Thomaw Cook και τα αναφυόμενα ζητήματα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
Μετοχές και δείκτες
Σήμερα οι βασικοί δείκτες κινήθθκαν σε μικρό εύρος διακύμανσης, παραμένοντας συνεχώς στο κόκκινο. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,80% στις 861,5 μονάδες, επιστρέφοντας στο κανάλι συσσώρευσης όπου παλινδρομεί τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 0,79%, στις 2.139,940 μονάδες.
Κατά 0,83% υποχώρησε ο τραπεζικός δείκτης, έχοντας σημειώσει ενδοσυνεδριακό χαμηλό -2,04%.
Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν: Ελλάκτωρ +2%, ΑΔΜΗΕ +1,9%, Aegean και ΟΛΠ +1,1%, ΟΤΕ +0,9%.
Στον αντίποδα Τρ. Πειραιώς και Jumbo -3,3%, Βιοχάλκο -2,4%, Motor Oil -2%, Τιτάν -1,9%, ΟΠΑΠ -1,6%.
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχώρισε η Intralot, που πήγε -4%, γύρισε ανοδικά στο +10,5% και τερμάτισε με κέρδη 9,9%.