Οικονομία

Μέρτς-CDU: Κινδυνεύει με νέα κρίση η  Ευρώπη


Τις ανησυχίες του για την οικονομική κατάσταση και τις δημοσιονομικές προοπτικές  στην  Ευρωζώνη εξέφρασε  ο Φρίντριχ Μερτς, που θα είναι πιθανότατα ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας.

Ο χριστιανοδημοκράτης ηγέτης δήλωσε προβληματισμένος και είπε οτι η ΕΕ μπορεί να βρεθεί μπροστά σε νέα δημοσιονομική και οικονομική κρίση.

Εμμέσως επέκρινε και την δημοσιονομική πολιτική που ακολουθείται στην Γερμανία. "Δεν μπορούμε να είμαστε τόσο απρόσεκτοι με τα δημόσια οικονομικά μας, όπως κάποιοι άλλοι”.  “Εχω αρχίσει να ανησυχώ πολύ", είπε ο Μερτς στο Politico.

Δεν κατονόμασε τις άλλες χώρες για τις οποίες μιλούσε, αλλά έξι στην ΕΕ -Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Βέλγιο, Ισπανία και Πορτογαλία- έχουν χρέος μεγαλύτερο από το ετήσιο ΑΕΠ τους.

Με πέντε ημέρες να απομένουν πριν από τις εκλογές στη Γερμανία, οι δηλώσεις του Μερτς έρχονται εν μέσω συζητήσεων για μεταρρύθμιση του λεγόμενου ‘φρένου χρέους’ της Γερμανίας, του αυστηρού δημοσιονομικού κανόνα που περιορίζει τον καθαρό  δανεισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο 0,35% του ΑΕΠ.

Η συζήτηση αυτή έχει καταστεί ακόμη πιο επείγουσα λόγω των πιέσεων των ΗΠΑ προς την ΕΕ να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες.

Αυτό αποτελεί τεράστια πρόκληση για τη Γερμανία, καθώς οι πολιτικοί της εξακολουθούν να αναζητούν τρόπους για να τηρήσουν τη δέσμευση προς το ΝΑΤΟ να επενδύουν το 2% του ΑΕΠ στην άμυνα μετά το 2027. 

Το Βερολίνο δημιούργησε ένα ειδικό ταμείο 100 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του γερμανικού στρατού μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, βοηθώντας την επίτευξη του στόχου.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρημάτων έχει ήδη δεσμευτεί. Η χώρα θα χρειαστεί να δαπανά επιπλέον 30 δισ. ευρώ ετησίως.

Ο Μερτς δεν απέκλεισε τη μεταρρύθμιση του φρένου χρέους, αλλά δήλωσε ότι θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις - μεταξύ άλλων στον τομέα των δαπανών για τους πρόσφυγες και τα επιδόματα ανεργίας.

"Η σειρά των θεμάτων πρέπει να είναι σαφής.Το πρώτο ερώτημα που πρέπει να θέσουμε τώρα είναι τι περιθώρια έχουμε από την πλευρά των δαπανών;", είπε και πρόσθεσε: "Η βασική απάντηση για τα πάντα είναι η οικονομική ανάπτυξη. Και ενσωματώνω τα πάντα πρώτα σε αυτό. Και στη συνέχεια μπορούμε να μιλήσουμε για πολλά άλλα θέματα".

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα