Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, ο Σίριλ Ραμαφόσα, ανακοίνωσε χθες Κυριακή το βράδυ ότι η χώρα θα επανέλθει σε πιο αυστηρά μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, καθώς έχει βρεθεί αντιμέτωπη με την απειλή να εκδηλωθεί τρίτο κύμα.
Οι τέσσερις από τις εννιά επαρχίες της χώρας, ανάμεσά τους η Χαουτένγκ, στην οποία υπάγονται διοικητικά το Γιοχάνεσμπουργκ, αλλά και η πρωτεύουσα, η Πρετόρια, πλήττονται ήδη από τρίτο κύμα, τόνισε ο κ. Ραμαφόσα στη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματός του.
«Είναι πιθανόν ζήτημα χρόνου προτού εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα το τρίτο κύμα», προειδοποίησε.
Η Νότια Αφρική είναι με βάση τα επίσημα στοιχεία η χώρα που έχει υποστεί το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία σε όλη την ήπειρο – έχει καταγράψει μέχρι εδώ 56.363 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 1,65 εκατ. κρουσμάτων του SARS-CoV-2. «Ο αριθμός των κρουσμάτων υπερδιπλασιάστηκε τον τελευταίο μήνα», τόνισε ο κ. Ραμαφόσα.
«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό σήμερα να επιβραδύνουμε την εξάπλωση του ιού ώστε να επιτρέψουμε στον μέγιστο δυνατό ανθρώπων να εμβολιαστούν προτού το τρίτο κύμα να φθάσει στην κορύφωσή του», επέμεινε.
Από σήμερα, η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας, που μέχρι χθες εκτεινόταν από τα μεσάνυχτα ως τις 04:00, θα ξεκινά στις 23:00. Εμπορικές επιχειρήσεις η λειτουργία των οποίων δεν θεωρείται απόλυτα απαραίτητη, όπως τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα γυμναστήρια, θα πρέπει να κλείνουν στις 22:00. Σε δημόσιες συγκεντρώσεις – θρησκευτικές τελετές, πολιτικές εκδηλώσεις – δεν θα πρέπει να συμμετέχουν πάνω από 250 άνθρωποι σε εξωτερικούς χώρους και 100 σε εσωτερικούς.
Η Νότια Αφρική δεν έχει εμβολιάσει παρά το 1% και κάτι του πληθυσμού της και η εκστρατεία ανοσοποίησης των ηλικιωμένων δεν άρχισε παρά μόλις την περασμένη εβδομάδα.
Η κυβέρνηση, που επικρίνεται επειδή άργησε να ριχτεί στην παγκόσμια κούρσα για την εξασφάλιση των πολύτιμων εμβολίων, λέει πως έχει αγοράσει αρκετές δόσεις για τουλάχιστον 40 από τα 59 εκατομμύρια των πολιτών.
Ο Σίριλ Ραμαφόσα έχει καταγγείλει επανειλημμένα το «εμβολιαστικό απαρτχάιντ» των πλουσιότερων κρατών ως προς την πρόσβαση στα εμβόλια.
«Η αφρικανική ήπειρος καταβάλλει σκληρή προσπάθεια να αυξήσει τη δυναμικότητα παραγωγής εμβολίων για να επιτύχει αυτάρκεια», σύμφωνα με τον νοτιοαφρικανό πρόεδρο.
Η Νότια Αφρική και η Ινδία διεξάγουν εκστρατεία για να υπάρξει παραίτηση από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας όσον αφορά τα εμβόλια εναντίον της COVID-19, προκειμένου να μπορέσουν να παράγουν περισσότερες δόσεις κάποιες χώρες. Το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί στη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G7 τον Ιούνιο στη Βρετανία.
πηγή: ΑΠΕ