Μείωση κατά 7% παρουσίασαν οι κρατήσεις τουριστικών πακέτων για το σύνολο της προηγούμενης χρονιάς για την Ελλάδα από μια παραδοσιακά σημαντική αγορά εισερχόμενου τουρισμού όπως είναι η Γερμανία. Οι οικονομικές αλλά και οι πολιτικές εξελίξεις μέσα στο 2015 και ειδικά κατά την περίοδο Φεβρουαρίου και Μαρτίου, σε συνδυασμό με την δημοσιότητα που έλαβαν και την όποια επιρροή από τα ξένα Media είχαν άμεσο αντίκτυπο στις κρατήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές του έτους πραγματοποιείται το μεγαλύτερο μέρος των κρατήσεων από τις χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης.
Για το 2015, η Ισπανία και συγκεκριμένα τα Κανάρια και οι Βαλεαρίδες νήσοι συνέχισαν να βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων των Γερμανών τουριστών με την γειτονική Πορτογαλία να σημειώνει διψήφια αύξηση στις κρατήσεις. Στην Ανατολική πλευρά της Μεσογείου η Τουρκία κατέγραψε μικρή αύξηση στις κρατήσεις, αρκετά μικρότερη σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, επηρεασμένη και αυτή από τις πολιτικές εξελίξεις
στην περιοχή. Τέλος η Αίγυπτος έδειξε σημεία ανάκαμψης μετά από μια αρκετά μακρά περίοδο πτώσης για την Τουριστική της βιομηχανία, ενώ αντίθετα για την Τυνησία τα γεγονότα του περασμένου Μαρτίου λειτούργησαν αποτρεπτικά στις κρατήσεις έχοντας σαν αποτέλεσμα την μείωση τους σε σημαντικό βαθμό.
Εξετάζοντας και άλλες Ευρωπαϊκές αγορές εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα οι κρατήσεις από την Ολλανδία παρουσίασαν κάμψη κατά 5% ενώ αντίθετα ο ρυθμός των κρατήσεων από το Ην. Βασίλειο και την Ιταλία συνέχισαν την θετική τους πορεία για το 2015 σημειώνοντας άνοδο κατά 5%.
Πρώτες ενδείξεις για το 2016 Παρατηρώντας τις προθέσεις των Γερμανών τουριστών για το 2016, είναι σαφές ότι ο προϋπολογισμός διακοπών τους παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Όμως τα πολιτικά γεγονότα σε διάφορες περιοχές της Μεσογείου και της Βορείου Αφρικής στρέφουν τις προτιμήσεις τους σε πιο μακρινούς και εξωτικούς προορισμούς και σε υπερατλαντικά ταξίδια προς την Αμερική. Αν και το μεγαλύτερο μέρος των κρατήσεων τουριστικών πακέτων για την Γερμανική τουριστική αγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τον Μάρτιο, οι πρώτες ενδείξεις μιλούν για σημαντική πτώση των προορισμών της Μεσογείου, με την ευρύτερη περιοχή να σημειώνει μείωση κατά 10,6%.
Μοναδική εξαίρεση εξακολουθεί και είναι η Ισπανία λόγω της γεωγραφικής της θέσης αλλά και της δημοτικότητας της στους Γερμανούς τουρίστες. Για την Ελλάδα, αν και ακόμα είναι αρκετά πρώιμο, οι πολιτικές και οικονομικές συνθήκες και η δημοσιότητα στα Ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης ως προς το προσφυγικό, ενδέχεται να λειτουργήσουν αποτρεπτικά στις προτιμήσεις τους για τις διακοπές των καλοκαιρινών μηνών, ενώ παρόμοια στάση ενδέχεται να κρατήσουν και σε γειτονικούς ανταγωνιστικούς προορισμούς όπως είναι η Τουρκία αλλά και οι χώρες τις Βορείου Αφρικής.