Οι χώρες-μέλη των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να προετοιμαστούν για να διαχειριστούν μεγάλες μετακινήσεις μεταναστών, προειδοποιεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε μια έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
"Είναι κατεπείγουσα ανάγκη να αναπτύξουν οι χώρες μέλη μια στρατηγική για να διαχειριστούν τις μεγάλες μετακινήσεις μεταναστών" υπογραμμίζει ο Γκουτέρες στο έγγραφο αυτό.
Στις αρχές Φεβρουαρίου πρόκειται να ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για τη σύνταξη ενός "Παγκόσμιου Συμφώνου για τους Μετανάστες". Θα ακολουθήσει, τον Δεκέμβριο, μια διεθνής σύνοδος, που θα διεξαχθεί στο Μαρόκο με στόχο την έγκριση αυτού του κειμένου. Στα τέλη του 2017 οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από την επεξεργασία αυτού του Συμφώνου, λόγω των διατάξεών του που έρχονται σε αντίθεση με τη νέα μεταναστευτική πολιτική του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, για την παρουσίαση αυτής της έκθεσης, ο Γκουτέρες προειδοποίησε εκείνες "τις αρχές που εγείρουν σημαντικά εμπόδια για τη μετανάστευση ή επιβάλουν σοβαρούς περιορισμούς στις ευκαιρίες απασχόλησης των μεταναστών", χωρίς όμως να κατονομάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως εξήγησε, η πολιτική αυτή έχει ως αποτέλεσμα "ανώφελες οικονομικές ζημίες" και "ενθαρρύνει ακουσίως την παράνομη μετανάστευση".
Η έκθεση υπογραμμίζει τα τρία βασικά στοιχεία που θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι χώρες-μέλη κατά τη χάραξη της στρατηγικής τους: μια ανθρωπιστική προσέγγιση με άξονα την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη χορήγηση πόρων για τον καθορισμό του καθεστώτος των μεταναστών αφού προηγουμένως τους χορηγηθεί μια πρώτη ανθρωπιστική βοήθεια και την εξεύρεση αξιόπιστων λύσεων για εκείνους που δεν θα αναγνωριστούν ως πρόσφυγες αλλά παράλληλα δεν θα είναι δυνατόν να επαναπατριστούν.
"Το Παγκόσμιο Σύμφωνο είναι μια ευκαιρία για τις χώρες μέλλη αλλά επίσης και για το σύστημα του ΟΗΕ να υιοθετηθεί μια πιο φιλόδοξη προσέγγιση στη διαχείριση της μετανάστευσης", εκτιμά ο Γκουτέρες.
Ο γενικός γραμματέας σκοπεύει να έχει εντατικές διαβουλεύσεις για το θέμα της μετανάστευσης καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Έκανε επίσης έκκληση να αναπτυχθεί μια "θετική" αντίληψη για τη μετανάστευση στις χώρες μέλη, ώστε να καταπολεμηθούν μεταξύ άλλων η ξενοφοβία και οι διακρίσεις. "Η μετανάστευση πρέπει να είναι μια πράξη ελπίδας και όχι απελπισίας", υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι ο αριθμός των μεταναστών σε όλον τον κόσμο εκτιμάται σήμερα στα 258 εκατομμύρια, δηλαδή το 3,4% του παγκόσμιου πληθυσμού.
ΕΥΖην
Διαφωνία: Πως ΔΕΝ θα νικήσεις (αλλά θα επικοινωνήσεις)
Σε στιγμές θυμούεν μέσω μίας διαφωνίας είναι εύκολο να παρασυρθούμε από τη σκέψη να "κατατροπώσουμε" εκείνον που νιώθουμε ότι μας αδικεί. Παρότι αυτή η ιδέα ίσως φαντάζει δελεαστικ ...