Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας Γιούρι Λουτσένκο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η αστυνομία συνέλαβε εκ νέου τον πρώην πρόεδρο της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος απελευθερώθηκε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα από οπαδούς του, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση ως ύποπτος για συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση.
Πρόκειται για την τελευταία εξέλιξη σε μια διαμάχη μεταξύ των ουκρανικών αρχών και του κ. Σαακασβίλι, ο οποίος είχε λάβει την ουκρανική υπηκοότητα και διορίστηκε κυβερνήτης της Οδησσού, αλλά πολύ σύντομα ήρθε σε ρήξη με τον πρώην σύμμαχό του, πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, κατηγορώντας τον για διαφθορά.
Οι αρχές κατηγορούν τον 49χρονο πολιτικό ότι έλαβε χρηματοδότηση από εγκληματική οργάνωση που συνδέεται με τον φιλορώσο πρώην πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που σχεδίαζε να ανατρέψει την κυβέρνηση.
Την Τρίτη, σε χαοτικές σκηνές που έκαναν τον γύρο του κόσμου, ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας συνελήφθη από αστυνομικούς στην ουκρανική πρωτεύουσα, για να απελευθερωθεί μετά από λίγο από τους εκατοντάδες υποστηρικτές του που έσπευσαν να τον βοηθήσουν, περικυκλώνοντας το περιπολικό που τον μετέφερε.
Ο γενικός εισαγγελέας Λουτσένκο τόνισε ότι ο Μ. Σαακασβίλι βρίσκεται σε κέντρο προσωρινής κράτησης στο Κίεβο.
«Όπως υποσχεθήκαμε, οι αξιωματικοί ασφαλείας κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για να αποφευχθούν ακραίες πράξεις βίας και αιματοχυσία», δήλωσε με μια ανάρτησή του στο facebook.
Ως τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας), μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο κέντρο όπου κρατείται ο Σαακασβίλι, κοντά στο κοινοβούλιο, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ντροπή!». Στο σημείο βρισκόταν ένας μεγάλος αριθμός αστυνομικών δυνάμεων.
Νωρίτερα χθες, σε μια συνέντευξη τύπου στο Βίλνιους ο Π. Ποροσένκο δήλωσε πως είναι έτοιμος να επιτρέψει σε διεθνείς εμπειρογνώμονες να συμμετάσχουν στην έρευνα για την φερόμενη ρωσική χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων του Σαακασβίλι.
«Αυτός, (ο Σαακασβίλι) πρέπει να απαντήσει στους ανακριτές και στην κοινή γνώμη για τις κατηγορίες εναντίον του...Αν δεν το κάνει, αυτό θα δείξει ότι αυτές οι κατηγορίες είναι βάσιμες», σημείωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
TECHin
Ο "Υπεράνθρωπος" του Νίτσε και... η Τεχνητή Νοημοσύνη
«Θα μπορούσατε να δημιουργήσετε έναν Θεό;» ρωτά ο Ζαρατούστρα στο έργο του Νίτσε «Τάδε έφη Ζαρατούστρα». Στο εμβληματικό αυτό έργο του, ο Φρίντριχ Νίτσε το 1883 εισήγαγε την έννοια ...