Στην άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος υπαλλήλων της Εταιρίας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ) κατέληξε διαχειριστικός έλεγχος που διενήργησε οικονομική επιθεωρήτρια με επίκεντρο τεχνικά έργα της Εταιρίας, κατά την περίοδο 2008-2010, από τα οποία φέρεται να προέκυψε ζημία, ύψους τουλάχιστον 1,5 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μητρουλιάς, άσκησε ποινική δίωξη, σε βαθμό κακουργήματος, για απιστία κατ' εξακολούθηση εναντίον οκτώ προσώπων, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται πέντε ανώτεροι υπάλληλοι της ΕΥΑΘ ΑΕ και τρεις μηχανικοί. Οι διωκόμενοι υπάλληλοι φαίνεται ότι ήταν προϊστάμενοι της Διευθύνουσας Υπηρεσίας της ΕΥΑΘ (μεταξύ αυτών και μία αναπληρώτρια προϊσταμένη).
Η υπόθεση, που διαβιβάζεται σε ειδικό ανακριτή Διαφοράς, ενώπιον του οποίου τα εμπλεκόμενα πρόσωπα θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις, αφορά έργα αγωγών ύδρευσης και αποχέτευσης, στα οποία φέρεται να διαπιστώθηκε σωρεία παρατυπιών και μη νόμιμων δαπανών. Η έρευνα προκλήθηκε κατόπιν καταγγελιών που έγιναν τον Οκτώβριο του 2013.
Στην πορισματική έκθεση που διαβίβασε η οικονομική επιθεωρήτρια στον εισαγγελέα Διαφθοράς περιγράφονται πληρωμές για εργασίες που δεν συμπεριλαμβάνονταν σε ημερολόγια εργασιών και δεν στηρίζονταν στα προβλεπόμενα επιμετρητικά σχέδια και διαγράμματα (ούτε έγιναν καταμετρήσεις μηχανικών) με αποτέλεσμα να προκύψει "οικονομική ζημιά από τις διαφορές στις επιμετρήσεις".
Στην ίδια έκθεση γίνεται αναφορά σε μη νόμιμες εντολές εκτέλεσης εργασιών και πολλαπλές χρεώσεις έργων, ενώ κατά την κύρια ανάκριση θα εξεταστούν και άλλες δαπάνες που δεν συμπεριλήφθηκαν στο μέχρι στιγμής ποσό της φερόμενης ως ζημίας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ