Πολιτική

Πολιτική λύση-πακέτο για αξιολόγηση και προσφυγικό


Συναντίληψη Τσίπρα-Μέρκελ για ολοκλήρωση εντός του Φεβρουαρίου. Χαλαρώνει η Λαγκάρντ στο δημοσιονομικό. Μήνυμα Ντράγκι μέσω Bundebank

 Σε πολιτικό επίπεδο και σε ενιαία βάση με το προσφυγικό θα ολοκληρωθεί, μέχρι τις 7 Μαρτίου, η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Αυτό είναι το συμπέρασμα που εξάγεται από τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα στο Λονδίνο και από τις δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων τόσο του ΔΝΤ όσο και της Κομισιόν και της ΕΚΤ. Αν και σε τεχνικό επίπεδο το χάσμα τόσο στο ασφαλιστικό όσο και στο δημοσιονομικό παραμένει αγεφύρωτο και οι ενστάσεις τόσο για το αποτέλεσμα όσο και για τη μεθοδολογία σκιαγραφούν εικόνα σύγκρουσης κυβέρνησης-δανειστών, στις παράλληλες πολιτικές επαφές το κλίμα είναι θετικό.

Όπως αναφέρει σε ενημέρωσή το Μαξίμου, για τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ, οι δυο ηγέτες συμφώνησαν ότι το προσφυγικό θα κλείσει τον Φεβρουάριο και η διαπραγμάτευση άμεσα,

Καθοριστική συμβολή όμως στην εξεύρεση πολιτικού δρόμου φαίνεται να είχε και η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος διαμήνυσε ότι δεν επιθυμεί ανατροπή του πολιτικού status quo σε αυτή τη φάση, ενώ συναίνεσε στην ανάδειξη του προσφυγικού σε εθνικό θέμα.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την κα. Μέρκελ σχετικά με τα θετικά στοιχεία που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, όπως και για την πρόταση ασφαλιστικής μεταρρύθμισης εν αναμονή της απάντησης των Θεσμών. Επίσης, επισημάνθηκε η σημασία της ταχείας και επιτυχούς ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Συμφωνήθηκε ότι ο Φεβρουάριος αποτελεί κρίσιμο μήνα για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, καθώς και ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των κρατών-μελών της Ε.Ε. και της Τουρκίας, θα πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει.

 

Οι διατυπώσεις που επιλέγει το Μαξίμου καθώς και η ιεράρχηση των θεμάτων είναι ενδεικτικά της διαπραγματευτικής γραμμής του Αλέξη Τσίπρα και της συναντίληψης με την Άνγκελα Μέρκελ.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύεται να κινηθεί τάχιστα στο προσφυγικό/μεταναστευτικό στη βάση της παράλληλης προόδου στη διαπραγμάτευση. Αν και τα δυο θέματα δεν συνδέονται ευθέως, εν τούτοις άπαντες γνωρίζουν τη γερμανική διαπραγματευτική φιλοσοφία, πάνω στην οποία φάνηκε να κινείται και ο Αλέξης Τσίπρας.

Αντιστοίχως την ομίχλη επιχείρησε να καθαρίσει και η Κριστίν Λαγκάρντ η οποία αν και επέμεινε στην ανάγκη σημαντικής μείωσης του επιπέδου της χρηματοδότησης του ασφαλιστικού από τον προϋπολογισμό, έδωσε τη συναίνεσή της στη πολυπόθητη δημοσιονομική ευελιξία.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ επισήμανε ότι το Ταμείο δεν ζητά από την Ελλάδα σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή αλλά θέλει να αφήσει χώρο για τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος αναγνώρισε τα πρώρα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, με βάση την έκθεση της Κομισιόν, η οποία σκιαγραφεί ένα δύσκολο μεν αλλά αναπτυξιακό μονοπάτι.

Αίσθηση όμως είχε προκαλέσει χθες και η τοποθέτηση του Μάρτιο Ντράγκι ενώπιον της Bundesbank, όπου ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης έκανε λόγο για την ανάγκη μέτων τόνωσης του πληθωρισμό και της εδραίωσης της αναπτυξιακής δυναμικής. Παράλληλα μίλησε για αύξηση των κινδύνων ανάσχεσης της οικονομικής δραστηριότητας εντάσσονται τα γεωπολιτικά, την Κίνα και την κατάσταση στις αγορές σε αυτούς.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ μίλησε για «διεθνή συνομωσία για τη διατήρηση του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα».

Οι τοποθετήσεις του Μάριο Ντράγκι αν και δεν είχαν ευθείες αναφορές στην Ελλάδα εν τούτοις δίνουν το στίγμα της ρήξης με τον γερμανικό άξονα και σε συνδυασμό με τη τη δήλωση μετά την απόφαση για τα επιτόκια την προηγούμενη εβδομάδα, σκιαγραφούν το νέο πιο επιθετικό προφίλ της ΕΚΤ.

Το ασφαλιστικό

Όπως ανέφεραν αργά χθες το βράδυ αξιωματούχοι σε μεταξύ τους επαφές το ασφαλιστικό χρειάζεται τομές και αναθεωρήσεις. Αυτό συνεπάγεται ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει αίμα, το οποίο είναι πολύ πιθανό να προέλθει από ένα κούρεμα 5% στις πρόωρες. Η αναθεώρηση είναι προφανές ότι έρχεται από η νέα έκθεση της Κομισιόν όπου προβλέπεται μείωση της ανεργίας με ταχύτερους ρυθμούς, που συνεπάγεται βελτίωση των συνθηκών μεσο-μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας.

Τώρα μένει η πλευρά του ΔΝΤ να εισάγει τα δικά της δεδομένα στη μελέτη βιωσιμότητας του ασφαλιστικού τα οποία θα τροποποιούν το μοντέλο χρηματοδότησης. Σε αυτό το επίπεδο η πρόταση του Ταμείου συναντά τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων καθώς ζητά τη διοχέτευση εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις για τη μείωση της χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό βραχυχρόνια.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να μεταβάλλει τις προβλέψεις για συνταξιοδοτήσεις για τα επόμενα 10 χρόνια προσφέροντας αντικίνητρα για την έξοδο ακόμα και σε όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Σε αυτή τη φάση κυβέρνηση και θεσμοί έχουν συμφωνήσει στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού ενώ συνεχίζουν να διαφωνούν στη μεσοπρόθεσμη, καθώς κρίνονται ελλιπή τα μέτρα άμεσης εφαρμογής που προτείνει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της μείωσης της χρηματοδότησης του συστήματος από τον πρϋπολογισμό.

Αν και οι εκθέσεις τόσο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όσο και της Κομισιόν καθώς και οι δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων αποκαλύπτουν μεγάλο χάσμα τόσο στο δημοσιονομικό όσο και στο ασφαλιστικό, η συμφωνία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έγκειται σε γεωπολιτικούς παράγοντες. Αυτό διαφαίνεται άλλωστε από το επίπεδο και το περιεχόμενο των επαφών του Αλέξη Τσίπρα στο Λονδίνο, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός μετέβη εσπευσμένα. 

Η ελληνική πλευρά είχε ζητήσει από τους τους δανειστές να θέσουν γραπτά όλα τα ανοιχτά εκ μέρους τους ζητήματα, ώστε να μπορέσουμε να γίνει συζήτηση επί συγκεκριμένης ατζέντας.  Αυτό έγινε είπε ο υπουργός, πάνως σε αυτήν την ατζέντα συζητήσαμε. “Ουσιαστικά, μια αναλυτική κατ' άρθρον επεξεργασία όλου του νόμου. Η συνεννόηση που έχουμε μαζί τους είναι να συνεχιστεί η συζήτηση και με τα τεχνικά κλιμάκια την επόμενη εβδομάδα, ώστε να προωθήσουμε όλα τα πιθανά θέματα, για να έχουμε την ψήφιση του νομοσχεδίου, όσο το δυνατόν συντομότερα” ανέφερε.

Οι δηλώσεις της Λαγκάρντ

Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε χθεσινές της δηλωσεις ανέφερε ότι υπάρχει άμεση σύνδεση ανάμεσα στην πιθανή ελάφρυνση του δημόσιου χρέους και στις αλλαγές στο ασφαλιστικό.  Επανέλαβε την πάγια θέση του Ταμείου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, υποστήριξε όμως ότι όσο μεγάλη κι αν είναι η μείωση του ελληνικού χρέους, το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα ως έχει «δεν είναι βιώσιμο», καθώς απαιτεί κάθε χρόνο «ενέσεις» από τον κρατικό προϋπολογισμό που ανέρχονται στο 10% του ΑΕΠ.

Στο πλαίσιο αυτό ξεκαθάρισε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι επαρκώς βαθιά και να διασφαλίσει ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα θα είναι πραγματικά βιώσιμο σε βάθος χρόνου. Η επικεφαλής του ΔΝΤ πάντως απέκρουσε την κριτική για σκληρή διαπραγματευτική στρατηγική του Ταμείου. «Δεν θέλουμε σκληρά μέτρα σε μία χώρα όπου ήδη η προσαρμογή έχει υπάρξει τόσο μεγάλη”, είπε και υποστήριξε ότι εξ αρχής το ΔΝΤ είχε προτείνει ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή. 

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις