ΕΥΖην

Πως και γιατί παραβιάζεται η δεοντολογία στα ΜΜΕ


Το Εργαστήριο Οπτικοακουστικών Μέσων του Τμήματος ΕΜΜΕ του ΕΚΠΑ και οι Εκδόσεις Παπαζήση παρουσιάζουν το συλλογικό τόμο: Δημόσια σφαίρα σε κρίση - Πως και γιατί παραβιάζεται η δεοντολογία στα ΜΜΕ (2009-16) - (Επιμέλεια: Μαρία Κομνηνού). 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 12:00 π.μ. στο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος» ΕΚΠΑ (κεντρικό κτίριο, Πανεπιστημίου 30). 

 

Θα χαιρετίσει ο κύριος Μιχάλης Σταθόπουλος, πρώην Πρύτανης ΕΚΠΑ, Ακαδημαϊκός. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Αφροδίτη Κουκουτσάκη, Εγκληματολόγος, Πανεπιστημιακός, Ξένια Κουναλάκη, Δημοσιογράφος, Μυρτώ Ρήγου, Καθηγήτρια, Διευθύντρια Εργαστηρίου Οπτικοακουστικών Μέσων, Μιχάλης Σπουρδαλάκης, Καθηγητής, Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Δημήτρης Τρίμης, Δημοσιογράφος.

 

Η τριετής έρευνα που διενεργήθηκε από το Εργαστήριο Οπτικοακουστικών Μέσων του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ επικεντρώθηκε στη διερεύνηση του νέου επικοινωνιακού πεδίου κατά την περίοδο της κρίσης και πως αυτή επιδρά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις παραβιάσεων της δεοντολογίας στα ΜΜΕ (Media ethics). Καθώς θρυμματίζεται η δημόσια σφαίρα, οι παραβάσεις δεοντολογίας κλιμακώνονται, από την προσβολή της προσωπικότητας και τη δημοσιογραφία της κλειδαρότρυπας μέχρι την ενορχήστρωση ηθικών πανικών με στόχο οροθετικές γυναίκες, πρόσφυγες, μετανάστες και αντιφασίστες. Με χορηγία του πρώην πρύτανη του ΕΚΠΑ και ακαδημαϊκού Μιχάλη Σταθόπουλου, συγκροτήθηκε ερευνητική ομάδα από τη Γιάννα Αθανασάτου, την Ιουλία Μέρμηγκα και τη Μαρίνα Ρήγου, με συντονίστρια τη διευθύντρια του εργαστηρίου Μαρία Κομνηνού, έχοντας στόχους τόσο ερευνητικούς όσο και εκπαιδευτικούς. Η έρευνα επικεντρώθηκε στην ανάλυση σε βάθος τεσσάρων περιπτώσεων: η πρώτη εξετάζει τη διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών από τα ΜΜΕ. Η δεύτερη μελετά την κάλυψη των δραστηριοτήτων της Χρυσής Αυγής, πριν και μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, και η τρίτη την κάλυψη της δίκης της Χρυσής Αυγής. Η τέταρτη και πιο πρόσφατη επικεντρώνεται στην κάλυψη της συμφωνίας ΕΕ και Τουρκίας, με στόχο τη διερεύνηση συγκρότησης ρατσιστικών στερεοτύπων. Σε αυτό, η καθηγήτρια Σοφία Καïτατζή-Γουίτλοκ συνεισφέρει με τη μελέτη του ευρύτερου ζητήματος του ρατσισμού, των καταβολών του και της μετάλλαξής του.

 

Μελετήθηκαν, επίσης, δειγματοληπτικά η λειτουργία της ανεξάρτητης αρχής του ΕΣΡ ως προς την τήρηση των κανόνων της δεοντολογίας στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, καθώς και η δράση των μη κυβερνητικών θεσμών για την καταγραφή και μελέτη της τήρησης της δημοσιογραφικής δεοντολογίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις