Οι κάτοικοι του Γιελέλτ, ένα χωριό στην Αυτόνομη Περιφέρεια της Εσωτερικής Μογγολίας, εδώ και αιώνες προσπαθούν να επιβιώσουν εκτρέφοντας βοοειδή, πρόβατα, κοτόπουλα, πάπιες ακόμα και παγώνια. Παρότι τον χειμώνα η γη καλύπτεται από χιόνι, το σπίτι της Τζόου Χαγιάν αποτελεί μία «τροπική όαση» με τα περήφανα παγώνια να κάνουν βόλτα στη αυλή ή να κάθονται στα δέντρα με ανοιγμένα τα φτερά τους. Τα αρσενικά παγώνια με τα έντονα χρωματιστά φτερά, αποτελούν σύμβολο καλής τύχης και ευημερίας στην Κίνα και τα τελευταία χρόνια η εκτροφή τους έχει καταστεί μία επιτυχημένη βιομηχανία για την προσέλκυση τουριστών στο Γιελέλτ.
Ωστόσο, στην αρχή δεν ήταν όλα ρόδινα. Το 2010 η Τζόου ξεκίνησε να αγοράζει νεοσσούς από εκτροφείς στη νότια επαρχία Γιουνάν. Ομως οι πρώτοι δέκα πέθαναν καθώς δεν άντεξαν το κρύο της περιοχής. Η Τζόου έπρεπε να βρεί τρόπους να βοηθήσει αυτά τα πουλιά που προέρχονται από τροπικά δάση, να επιβιώσουν στο τσουχτερό κρύο του μογγολικού χειμώνα. Ετσι αποφάσισε να πάρει παγώνια που είχαν γεννηθεί και μεγαλώσει στη βόρεια Κίνα και πιθανόν, να είχαν προσαρμοστεί στο κρύο. Αγόρασε 50 θηλυκά παγώνια τα οποία σύντομα γέννησαν 300 αυγά.
Οι προκλήσεις όμως ήταν μεγάλες για την Τζόου. Επρεπε τώρα να μάθει πώς θα μεγαλώσει τα παγώνια. Κάποιοι νεοσσοί πέθαναν από υποσιτισμό και άλλοι ... φαγώθηκαν από ποντίκια. Χρειάσθηκε να περιμένει έως το 2013 για να αρχίσει να βγάζει χρήματα. Μαθαίνοντας από τα λάθη της η Τζόου ανακάλυψε μία πιο θρεπτική τροφή, κατασκεύασε ένα υπόστεγο 1.200 τμ στο οποίο τοποθέτησε ηλιακούς συλλέκτες προκειμένου να διατηρούν ζεστά τα παγώνια, και στη συνέχεια αγόρασε δύο κλωσσομηχανές, η κάθε μία από τις οποίες μπορεί να επωάσει έως και 600 αυγά ανά δέκα μέρες. Επίσης δημιούργησε έναν συνεταιρισμό 59 αγροτικών νοικοκυριών, πολλά από τα οποία ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας. Η 68χρονη Γκονγκ Σουγίνγκ ήταν μία από τους 556.000 φτωχούς κατοίκους της εσωτερικής Μογγολίας. Σήμερα εκτρέφει έξι πουλιά και έξι παγώνια.
«Πριν από χρόνια παγώνια έβλεπα μόνο στον ζωολογικό κήπο.Τώρα όμως αυτά με βοηθούν να αυξήσω το εισόδημά μου και να βγάλω την οικογένειά μου από την φτώχεια» λέει η Γκονγκ. Ενα θηλυκό παγώνι μπορεί να γεννήσει τουλάχιστον 10 αυγά ετησίως, αποφέροντας 1.880 γιουάν κέρδος στη Γκονγκ, ενώ η ωοτοκία μπορεί να συνεχισθεί για πέντε ώς 10 χρόνια. Αυτόν τον μήνα η Τζόου θα δώσει δωρεάν 20 παγώνια σε δέκα φτωχά νοικοκυριά, ενώ θα τα εκπαιδεύσει στην τεχνολογία, στην πρόληψη των ασθενειών, ακόμα και στη διάθεση των παγωνιών στην αγορά. Με ετήσιο εισόδημα περίπου 3 εκατ. γιουάν, ο συνεταιρισμός τροφοδοτεί με παγώνια 18 ζωολογικούς κήπους, αγροκτήματα και κήπους σε όλη την Κίνα. Πουλά επίσης νεοσσούς, φτερά παγωνιών και αυγά. Ενας νεοσσός πωλείται τουλάχιστον 3.800 γιουάν, ένα φτερό 10 γιουάν και ένα αυγό 35 γιουάν.
Ο συνεταιρισμός έχει καταχωρήσει τον λογότυπό του με ένα έργο τέχνης από φτερά παγωνιού. Μερικοί κτηνοτρόφοι χρησιμοποιούν φτερό παγωνιού για να ζωγραφίσουν ή να ράψουν κεντήματα με σταυροβελονιά τα οποία πωλούν στη συνέχεια στους τουρίστες.
«Το επόμενο βήμα μου είναι να μεγαλώσω την επιχείρησή μου για να προσελκύσω περισσότερους τουρίστες και να επεκτείνω τον τομέα της εκτροφής παγωνιών σε όλα τα βοσκοτόπια της εσωτερικής Μογγολίας. Οι τουρίστες μπορούν να δουν όμορφα παγώνια, να τραβήξουν φωτογραφίες και να αγοράσουν έργα τέχνης» λέει η Τζόου.