Αγορές

Πτώση για το πετρέλαιο, εύθραυστη εικόνα στις αγορές: Πιέσεις από OPEC+, γεωπολιτική και οικονομία


Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούσαν πάνω από 2 δολάρια το βαρέλι νωρίς το πρωί της Δευτέρας, καθώς η ομάδα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών OPEC+ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αυξήσει την παραγωγή της. Οι περισσότερες αγορές στην Ασία είναι κλειστές λόγω εορτών.

Το αμερικανικό αργό (WTI) κατέγραφε πτώση 2,21 δολαρίων ή 3,8%, στα 56,08 δολάρια ανά βαρέλι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αντίστοιχα, το Brent – διεθνές σημείο αναφοράς – υποχωρούσε κατά 2,14 δολάρια, φτάνοντας στα 59,15 δολάρια.

Η απόφαση του OPEC+ να αυξήσει την παραγωγή κατά 411.000 βαρέλια ημερησίως από την 1η Ιουνίου έρχεται σε μια περίοδο όπου η παγκόσμια ζήτηση παραμένει ασταθής. Αν και η επίσημη αιτιολόγηση ήταν τα «ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς», αναλυτές εικάζουν πως πρόκειται και για μια κίνηση καλής θέλησης ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Μέση Ανατολή.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν χάσει σχεδόν 20% το τελευταίο τρίμηνο, καθώς οι αγορές ενσωματώνουν τις επιπτώσεις των εμπορικών πολιτικών του Τραμπ στην παγκόσμια οικονομία.

Όπως σημειώνει ο Stephen Innes της SPI Asset Management: «Η Ουάσιγκτον επιδιώκει φθηνή ενέργεια και οι παραγωγοί του Κόλπου βασίζονται ακόμα στις εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ – όταν ο Λευκός Οίκος πιέζει, αυτοί ακούν». Κατά τον ίδιο, ο Αμερικανός Πρόεδρος λειτουργεί πλέον ως μια άτυπη "αιωρούμενη ψήφος" μέσα στον OPEC+.

Οι τιμές του αμερικανικού πετρελαίου βρίσκονται σε πτώση περίπου 17% από την αρχή του έτους – επίπεδα στα οποία πολλές πετρελαϊκές εταιρείες δεν μπορούν πλέον να είναι κερδοφόρες.

Υποτονικές ασιατικές αγορές, με περιορισμένο τζίρο

Λόγω εθνικών αργιών, κλειστές παρέμειναν τη Δευτέρα οι αγορές σε Σαγκάη, Χονγκ Κονγκ, Τόκιο, Σεούλ και Ινδία. Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά 0,7% στις 8.182,90 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiex στην Ταϊβάν κατέγραψε πτώση 2,1%.

Στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, το δολάριο ΗΠΑ διολίσθησε στα 144,32 γεν από 144,71 την προηγούμενη ημέρα, ενώ το ευρώ ενισχύεται στα 1,1334 δολάρια από 1,1306.

Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία της Wall Street

Την Παρασκευή, η Wall Street κατέγραψε ένατο συνεχόμενο ανοδικό κλείσιμο – τη μεγαλύτερη τέτοια σειρά από το 2004. Η τάση αυτή τροφοδοτήθηκε από μια καλύτερη των προσδοκιών έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ, αλλά και την ανανεωμένη ελπίδα ότι η Ουάσιγκτον θα επιδιώξει εκτόνωση στις εμπορικές εντάσεις με την Κίνα.

Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,5% στις 5.686,67 μονάδες. Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,4% στις 41.317,43 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη 1,5% στις 17.977,73 μονάδες.

Παρά το ράλι, ο S&P 500 παραμένει μειωμένος κατά 3,3% από την αρχή του έτους και 7,4% κάτω από το ιστορικό υψηλό που είχε καταγράψει τον Φεβρουάριο.

Η άνοδος ήταν γενικευμένη – περίπου το 90% των μετοχών και όλοι οι κλάδοι του δείκτη κινήθηκαν θετικά. Η τεχνολογία πρωτοστάτησε, με τη Microsoft να κερδίζει 2,3% και τη Nvidia 2,5%. Αντίθετα, η Apple υποχώρησε κατά 3,7%, ότα προειδοποίησε ότι οι δασμοί του Τραμπ θα της κοστίσουν 900 εκατ. δολάρια.

Κέρδη κατέγραψαν και οι τράπεζες, με τη JPMorgan Chase να ενισχύεται κατά 2,3% και τη Visa κατά 1,5%.

Ανθεκτική η απασχόληση, αλλά οι φόβοι επιμένουν

Οι εργοδότες στις ΗΠΑ πρόσθεσαν 177.000 θέσεις εργασίας τον Απρίλιο – αριθμός χαμηλότερος από τον Μάρτιο, αλλά ανώτερος των προσδοκιών. Ωστόσο, οι επιπτώσεις από τους εμπορικούς δασμούς δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί πλήρως, καθώς τα πιο αυστηρά μέτρα που θα εφαρμόζονταν τον Απρίλιο, αναβλήθηκαν για τρεις μήνες (εκτός από όσα αφορούν την Κίνα).

Η αγορά εργασίας παρακολουθείται στενά για σημάδια πίεσης, καθώς οι εμπορικοί πόλεμοι δημιουργούν αυξημένη αβεβαιότητα. Η ισχυρή απασχόληση τα προηγούμενα χρόνια είχε στηρίξει την καταναλωτική δαπάνη και την ανάπτυξη. Τώρα, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν για τις συνέπειες που θα έχει το αυξημένο κόστος στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές – ιδιαίτερα στο πόσο θα επηρεάσει τις προσλήψεις και τη ζήτηση.

Τα πρώτα σημάδια κόπωσης είναι ήδη ορατά. Το ΑΕΠ των ΗΠΑ μειώθηκε κατά 0,3% σε ετήσια βάση στο πρώτο τρίμηνο, καθώς οι επιχειρήσεις έσπευσαν να εισάγουν προϊόντα πριν επιβληθούν οι δασμοί.

Πολλές εταιρείες έχουν ήδη ανακοινώσει περικοπές ή έχουν αποσύρει τις οικονομικές τους προβλέψεις, εξαιτίας της αβεβαιότητας για το κόστος των εισαγωγών και των επιπτώσεων στην κατανάλωση.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα