Σε ύψιστη προτεραιότητα στον κυβερνητικό σχεδιασμό αναγορερεύονται οι αποκρατικοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα, καθώς αποτελούν κυρίαρχο προαπαιτούμενο της τέταρτης αξιολόγησης. Κύριοι «πυλώνες» είναι η αποεπένδυση των λιγνιτών της ΔΕΗ, η ολοκλήρωση του διαγωνισμού πώλησης του ΔΕΣΦΑ και ο αντίστοιχος διαγωνισμός για τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ). Υπουργείο Ενέργειας και ΤΑΙΠΕΔ βρίσκονται επί ποδός, προκειμένου να «τρέξουν» τις διαδικασίες και εντός της εβδομάδας να προκύψουν απτά αποτελέσματα.
Αύριο, Τετάρτη 11 Απριλίου, οι δύο διεκδικήτριες κοινοπραξίες του 66% του ΔΕΣΦΑ, θα υποβάλουν τις τελικές βελτιωμένες προσφορές τους. Το προσφερόμενο τίμημα, σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες πληροφορίες, θα διαμορφωθεί κοντά στα 470 εκατομμύρια ευρώ. Προβάδισμα για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ έχει αποκτήσει η κοινοπραξία της ισπανικής Regasificadora με τη ρουμανική Transgaz και την EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης).
Το μέχρι πρότινος αουτσάιντερ κοινοπρακτικό σχήμα, προσέφερε 446 εκατ.ευρώ για το 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, ενώ η προσφορά της αντίπαλης κοινοπραξίας (ιταλική Snam, ισπανική Enagas και βελγική Fluxys), είναι μικρότερη κατά 42 εκατομμύρια ευρώ.
Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τις λιγνιτικές μονάδες
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας το υπουργείο Ενέργειας θα καταθέσει το νομοσχέδιο, για την απόσχιση και την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Μελίτη και Μεγαλόπολη. Το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει 9 άρθρα, προβλέπει τη δημιουργία δύο θυγατρικών εταιριών, όπου θα μεταφερθούν τα περιουσιακά στοιχεία των προς πώληση σταθμών και ορυχείων. Παράλληλα, ορίζονται ζητήματα που σχετίζονται με τη μεταφορά του προσωπικού των μονάδων από τη ΔΕΗ στις νέες εταιρίες, το δίκτυο μεταφοράς και άλλα.
Αναφορικά με τον πλειοδοτικό διαγωνισμό, θα προκηρυχθεί τον Μάιο, ενώ βάσει του σχεδιασμού, έως τον Οκτώβριο θα πρέπει να έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις αγοραπωλησίας.
Ακολουθεί η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ
Ο τρίτος «κόμβος» των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια. Τις επόμενες ημέρες το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στις σχετικές ανακοινώσεις για τον διαγωνισμό και μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία και θα αναδειχθεί ο αγοραστής του 50,1% των μετοχών της εταιρείας.
Ο όμιλος Λάτση και το ελληνικό Δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) που είναι οι δύο βασικοί μέτοχοι, συμφώνησαν να πουλήσουν συνολικά το 50,1% των μετοχών της εταιρείας και να παραμείνουν ως μειοψηφούντες μέτοχοι. Έτσι ο αγοραστής-επενδυτής θα αποκτήσει τον μετοχικό έλεγχο και το μάνατζμεντ.
Η συμφωνία των δύο μετόχων προβλέπει ότι:
• Ο όμιλος Λάτση που κατέχει 45,47%, θα πουλήσει το 30,1%
• Το Δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) που έχει 35,5% των μετοχών των ΕΛΠΕ, θα διαθέσει το 20%
Έτσι, μετά την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου οι δύο τωρινοί βασικοί μέτοχοι θα έχουν από 15%.