«Είναι προφανές ότι η χώρα, το πολίτευμα και η δημοκρατία, δεν είναι αντιμέτωποι με μια υπόθεση μεμονωμένης παρακολούθησης, είτε που αφορά τον κ. Ανδρουλάκη είτε που αφορά τον κ. Κουκάκη. Είναι κάτι δυστυχώς πολύ σοβαρότερο», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννης Ραγκούσης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που εξελίσσεται στην Ολομέλεια, επί της πρότασης σύστασης εξεταστικής επιτροπής. «Το σοβαρότερο είναι η ύπαρξη ενός επιτελικού παρακράτους, στη χώρα, ενός ολοκληρωμένου συστήματος σύνδεσης και διαπλοκής νόμιμων ή νομότυπων παρακολουθήσεων με παράνομες παρακολουθήσεις που είτε διεξάγει ή ίδια η ΕΥΠ είτε διεξάγουν, εκ μέρους της ΕΥΠ, ιδιώτες ή άλλοι που κυκλοφορούν στη χώρα, ως εγχώριες ή μη εγχώριες δυνάμεις, με χρήση λογισμικών, όπως το Predator», είπε ο κ. Ραγκούσης και κατήγγειλε ότι «αυτό το παρακράτος, στήθηκε σταδιακά», δηλαδή, αφού:
- το 2019 ο κ.Μητσοτάκης πήρε την ΕΥΠ υπό την ευθύνη του
- το 2019 όρισε τον εκλεκτό του επικεφαλής της ΕΥΠ και μάλιστα ενώ στερούνταν των τυπικών προσόντων
- στις αρχές του 2020, ήρθε στην Ελλάδα η Intellexa διωκόμενη ουσιαστικά από την Κύπρο. Ο επικεφαλής της ίδρυσε γραφεία από την Κύπρο στην Ελλάδα. Η Intellexa είναι αυτή που εμπορεύεται, έχει την τεχνογνωσία και διαθέτει το Predator
- στα τέλη του 2020, ιδρύεται το ΚΕΤΥΑΚ, δηλαδή η ΕΥΠ μέσα στην ΕΥΠ, με άλλα λόγια, η παρακρατική ΕΥΠ. Από τα τέλη του 2020 η χώρα έχει μια ΕΥΠ, όπως την ξέραμε και έχει μια παρακρατική ΕΥΠ που στήθηκε με έδρα την Αγία Παρασκευή και λειτουργεί με καθεστώς πλήρους μυστικότητας, για το πώς δαπανά χρήματα, πως λειτουργεί, ποιος έχει την ευθύνη της, ποιος τη χρησιμοποιεί, με ποιον στόχο.
- το 2021 ψηφίζεται η περιβόητη τροπολογία, με την οποία για πρώτη φορά, απαγορεύεται στην ανεξάρτητη αρχή να ενημερώνει όποιον παρακολουθείτο για λόγους εθνικής ασφάλειας, αν ζητήσει απαντήσεις από την ΑΔΑΕ.
- το 2022 μαθαίνουμε για τις παρακολουθήσεις Κουκάκη, Ανδρουλάκη που συνέβησαν, κατά τη διάρκεια του 2021.
«Είναι καθαρή εικόνα τι έχει συμβεί στη χώρα», είπε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που υπογράμμισε την απόλυτη ανάγκη να αφεθεί, από τη ΝΔ, η εξεταστική επιτροπή να λειτουργήσει, όπως πρέπει να λειτουργήσει και όχι να «ακρωτηριαστεί». Γιατί, όπως σημείωσε, υπάρχει το προηγούμενο της εξεταστικής επιτροπής για τη λίστα Πέτσα, την οποία η ΝΔ «δεν άφησε να λειτουργήσει», αφού «δεν δέχθηκε η πλειοψηφία να προσέλθει ο κ. Πέτσας να καταθέσει», «αρνήθηκε διακομματικό προεδρείο», «αρνήθηκε να έρθουν στην επιτροπή σημαντικά έγγραφα». «Θα αφήσετε την εξεταστική να λειτουργήσει, όπως ορίζει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, δηλαδή να ασκήσει τα καθήκοντα του εισαγγελέα πλημμελειοδικών ή θα ακρωτηριάσετε και αυτήν την επιτροπή, διότι δυστυχώς αυτό είναι το δείγμα γραφής που αφήσατε στην εξεταστική επιτροπή για τη λίστα Πέτσα», είπε ο Γιάννης Ραγκούσης.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απάντησε στις αιτιάσεις που προβάλλει η σημερινή κυβέρνηση ότι είναι η κυβέρνηση Τσίπρα που το 2018-2019, με ρύθμιση αφαίρεσε τον δεύτερο εισαγγελέα από την έγκριση παρακολουθήσεων. «Έχετε οι ίδιοι απαντήσει σε αυτό το έωλο επιχείρημα. Ο ίδιος ο κ. Γεραπετρίτης έχει τοποθετηθεί, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση μου, στις 17 Ιουνίου 2022, ένα μήνα και πλέον πριν την υποβολή μήνυσης του κ. Ανδρουλάκη, με θέμα το Predato», είπε ο Γιάννης Ραγκούσης και ανέγνωσε, από τα πρακτικά, αποσπάσματα της απάντησης που είχε δώσει ο Γιώργος Γεραπετρίτης και στα οποία ανέφερε πως «σε ό,τι αφορά το πλαίσιο των νόμιμων επισυνδέσεων, η Ελλάδα, και αυτό το λέω μετά λόγου γνώσεως, και αν θέλετε μπορώ να προσκομίσω περαιτέρω στοιχεία, έχει το αυστηρότερο πλαίσιο για τη νόμιμη επισύνδεση που υπάρχει στην ΕΕ. Είναι η μόνη χώρα που για να δοθεί άδεια για νόμιμη επισύνδεση, πρέπει να υπάρχει ειδική άδεια του εισαγγελέα, είναι η μόνη χώρα που αναθέτει σε δύο ανεξάρτητες αρχές, με λειτουργική και οργανική ανεξαρτησία, απόλυτη απέναντι στην κυβερνητική λειτουργία, τον έλεγχο των ζητημάτων επισυνδέσεων».