Σε σκηνικό έντονης μεταβλητότητας κινείται το Χρηματιστήριο τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι παράγοντες που διαμορφώνουν την ψυχολογία της αγοράς είναι θετικοί και αρνητικοί ταυτόχρονα. Ο Ιανουάριος προσπαθεί να μην τελειώσει μέσα σε δριμύ… ψύχος. Τα πολλά μείον δεν ήταν μόνο ελληνική ιδιαιτερότητα αλλά εμφανίζονται στην συντριπτική πλειοψηφία των χρηματιστηριακών αγορών.
Το ευχάριστο της υπόθεσης είναι ότι ακόμα δεν υπάρχει το ισχυρό αρνητικό δεδομένο το οποίο θα τιμολογηθεί σκληρά από τους επενδυτές. Μόνο προσδοκίες υπάρχουν και μια αυξημένη ανησυχία.
Η Κίνα διασκέδασε κάπως τις εντυπώσεις αλλά θα χρειαστεί ένα ακόμα νούμερο για να αποκατασταθεί η ψυχολογία. Τα βλέμματα όλα πέφτουν στην 1η Φεβρουαρίου όπου αναμένεται η ανακοίνωση του Κινέζικου PMI -δείκτης μεταποίησης- ο οποίος υποχωρεί επί επτά συνεχή τρίμηνα.
Στους θετικούς παράγοντες περιλαμβάνονται οι δηλώσεις Ντράγκι, που για μια ακόμη φορά δηλώνει έτοιμος για νέες δόσεις ποσοτικής χαλάρωσης στην Ε.Ε., καθώς διαβλέπει τους κινδύνους του επίμονου αποπληθωρισμού.
Η απρόσμενη αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας από την S&P, αν και δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης.
Η αποδοχή της πρότασης της Cosco για τιμή 22 ευρώ/μετοχή στον ΟΛΠ, εξέλιξη που δεν είχε ωστόσο θετικό αντίκτυπο στην τιμή της μετοχής (αντιθέτως, κατέγραψε απώλειες), αντανακλώντας το σοβαρό έλλειμμα εμπιστοσύνης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου σε συνέχεια ενός αξιοσημείωτου deal.
Στους αρνητικούς παράγοντες, καταγράφεται το μήνυμα του Νταβός για τις Αγορές καθώς οι περισσότεροι (του Σόρος μεταξύ άλλων) συνομολόγησαν ότι βιώνουμε νέο κύμα κρίσης. Παράλληλα, η Ελλάδα έλαβε για μια ακόμη φορά μήνυμα για την ανάγκη αυστηρής συμμόρφωσής της στα γνωστά προαπαιτούμενα από τους Δανειστές της.
Αρνητικά καταγράφεται η συνεχιζόμενη υποχώρηση του Πετρελαίου καθώς πιθανολογείται η συντήρηση για το επόμενο διάστημα υφεσιακού σκηνικού, που δεν θα επιτρέψει ανάκαμψη στις συνθήκες ζήτησης.
Στο εσωτερικό μέτωπο, βρισκόμαστε στην τελική ευθεία των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην ψήφιση του ασφαλιστικού και του φορολογικού νομοσχεδίου, με τις σχετικές αντιδράσεις να κλιμακώνονται.
Είναι επομένως σαφές ότι οι Αγορές θα αξιολογήσουν τις επόμενες ημέρες με εναργέστερο τρόπο τη βούληση για προώθηση Μεταρρυθμίσεων, όπως αυτή θα αποτυπωθεί από την τελική μορφή των προτάσεων και τη διαδικασία έγκρισής τους από τη Βουλή.
Υπό αυτή την έννοια, ο πολιτικός κίνδυνος αναμένεται να κορυφωθεί, αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο για κίνηση του Γενικού Δείκτη είτε ανοδική είτε πτωτική: αισθητά πάνω από τις 560 μονάδες αν διαφανεί ότι θα συντελεστεί η ψήφιση των νομοσχεδίων και θα δρομολογηθεί η κανονικότητα στη συνέχεια.
Εναλλακτικά, στο αρνητικό σενάριο, η πλαγιοκαθοδική κίνηση σε συνέχεια της διάσπασης των 500 μονάδων δύσκολα θα διακοπεί στο πρώτο επίπεδο στήριξης.
Τεχνικά και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης η υπέρβαση των 151 μονάδων, αφήνει περιθώρια κίνησης προς τις 156 και σε υπέρβαση προς τις 165 μονάδες. Κοντινή στήριξη οι 147 μονάδες και αμέσως επόμενες οι 144 και 141 μονάδες.
Καταληκτικά, η συμπεριφορά του Χρηματιστηρίου στη χθεσινή συνεδρίαση, με αρκετές Δεικτοβαρείς μετοχές να συμμετέχουν στην ανοδική κίνηση, προϊδεάζει ότι η κίνηση του Γενικού Δείκτη επαφίεται στις επενδυτικές κινήσεις ισχυρών χαρτοφυλακίων, που παίρνουν τη σκυτάλη από τα «αδύναμα χέρια» που κυριάρχησαν προηγουμένως.
Στατιατικά συνεδρίασης
Στις 548,82 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με κέρδη +0,48%. Άνοδος +0,43% ο FTSE 25 στις 152,77 μονάδες. Κέρδη +0,73% για τον τραπεζικό κλάδο στις 42,48 μονάδες. Στα 7,5 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών.
Αμετάβλητη στα 1,89 ευρώ η Alpha Bank, στα 0,172 ευρώ η Πειραιώς. Κέρδη +1,53% η Εθνική στα 0,265 ευρώ, +0,95% η Eurobank στα 0,747 ευρώ.
Ανοδικά κινούνται ΔΕΗ +1,51%, Ελλάκτωρ +2,52%, ΕΛΠΕ +1,3%, ΜΙΓ +2,9%, Μυτιληναίος +0,94%, ΟΤΕ +1,16% Τιτάνας +0,59%.