Αιχμηρά ήταν σχόλια και τοποθετήσεις από τον πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ για τον τρόπο που συμπεριφέρεται η Ρώμη η οποία έχει βγει κερδισμένη από την αντιμετώπιση της Ε.Ε. Στην άτυπη κόντρα που ξέσπασε με τον Ματέο Ρέντσι, ο πρόεδρος Γιούνκερ σημείωσε δε πως «είπα στον Ματέο Ρέντσι ότι δεν είμαι επικεφαλής μιας ομάδας γραφειοκρατών. Είμαι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενός πολιτικού θεσμού, και θέλω οι πρωθυπουργοί να σέβονται τον θεσμό αυτό». Στον αντίποδα ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε καταγγείλει την απερχόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού έλαβε μια επιστολή με την οποία οι Βρυξέλλες σημειώνουν ότι υπάρχει «μια σημαντική απόκλιση» του ιταλικού προϋπολογισμού από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες και ζητούν από τη Ρώμη να προτείνει τροποποιήσεις. Η ιταλική κυβέρνηση τελικά τροποποίησε το σχέδιο προϋπολογισμού της για το 2015 και πρότεινε την επιπλέον εξοικονόμηση περίπου 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ δεσμεύθηκε να μειώσει το δομικό της έλλειμμα κατά περισσότερο από 0,3% του ΑΕΠ της, έναντι 0,1% της μονάδας που προέβλεπε αρχικά.
Ο Γιούνκερ επέκρινε επίσης τον τρόπο με τον οποίο ο Κάμερον παρουσίασε στην κοινή γνώμη της Βρετανίας την υποχρέωση της χώρας να καταβάλει επιπλέον 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό εξαιτίας της αύξησης του ΑΕΠ της. «Δεν είναι ένα βρετανικό πρόβλημα, είναι ένα πρόβλημα ολόκληρης της Ε.Ε. και πρέπει να βρούμε μια γενική λύση», υπογράμμισε. «Οι επιπτώσεις είναι μεγαλύτερες για κάποια κράτη απ’ ό,τι για τη Βρετανία», σχολίασε. Οι ευρωπαϊκές σύνοδοι «γίνονται για να διευθετούνται τα προβλήματα, όχι για να οξύνονται», κατέληξε ο Γιούνκερ.
Λίγο αργότερα βέβαια ο Ρέντσι εμφανίστηκε αρκετά πιο καυστικός: «Η εποχή κατά την οποία οι Βρυξέλλες ελέγχανε την Ιταλία με τηλεχειριστήριο τελείωσε», πρόσθεσε όπως επίσης «τελείωσε και η περίοδος κατά την οποία η Ιταλία παρουσιαζόταν στις Βρυξέλλες με το καπέλο του επαίτη στο χέρι».
Ο Ματέο Ρέντσι αναγνώρισε ότι «την ευελιξία την εισήγαγαν οι Βρυξέλλες» αλλά «μόνο όταν η Ιταλία τη ζήτησε με πολύ επίμονο τρόπο». Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης θεωρεί ότι «χρειάζεται μια οικονομική πολιτική η οποία να νοιάζεται λίγο περισσότερο για όσους δεν έχουν δουλειά και λίγο λιγότερο για την λιτότητα και τους αυστηρούς κανόνες του προϋπολογισμού».