Πολιτική

Στα τάρταρα οι προοπτικές της Ελλάδας στις αξίες ακινήτων στην Ευρώπη


 Οι ταχύτατα μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των πελατών, οι εξελίξεις της τεχνολογίας, οι δημογραφικές και κοινωνικές αλλαγές και η ταχύτατη αστικοποίηση, επηρεάζουν πλέον τις αξίες των ακινήτων στην Ευρωπαϊκή αγορά, σύμφωνα με την έκθεση «Emerging Trends in Real Estate Europe 2016: Beyond the Capital» που δημοσίευσε από κοινού η PwC και το Urban Land Institute (ULI) με θέμα τις τάσεις που θα επικρατήσουν στον κλάδο των ακινήτων στην Ευρώπη το 2016.

«Οι εξελίξεις αυτές έχουν οδηγήσει τους επενδυτές στην στόχευση συγκεκριμένων πόλεων και ακίνητων και όχι σε ολόκληρες χώρες. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι επενδυτές δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τομείς που έχουν ευνοηθεί από την ταχύτατη αστικοποίηση και τις δημογραφικές αλλαγές, όπως η υγεία, τα ξενοδοχεία, η φοιτητική στέγαση και τα κέντρα δεδομένων. Το 41% των ερωτηθέντων θα ενδιαφέρονταν να επενδύσουν σε εναλλακτικούς τομείς σε σύγκριση με το αντίστοιχο 28% της προηγούμενης χρονιάς. Τα ακίνητα σε ακριβούς εμπορικούς δρόμους και τα ακίνητα του κλάδου διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας που έχουν ωφεληθεί από τεχνολογικές εξελίξεις και τις οικονομικές συνθήκες, αναμένεται να διαγράψουν ανοδική πορεία και το 2016», αναφέρει η μελέτη.

Η ανάπτυξη ακινήτων, επίσης αναμένεται να έχει άνοδο το 2016, καθώς το 78% των ερωτηθέντων την θεωρεί έναν ελκυστικό τρόπο απόκτησης ακινήτων με καλά χαρακτηριστικά. Όλο και περισσότερες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων όπως και επενδυτές καινοτομούν σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των διαρκώς καλύτερα πληροφορημένων και συνεχώς απαιτητικών πελατών.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι 5 κορυφαίες ευρωπαϊκές πόλεις για επενδύσεις το 2016 είναι το Βερολίνο, στην κορυφή, και ακολουθούν το Αμβούργο, το Δουβλίνο, η Μαδρίτη και η Κοπεγχάγη.

Πολλοί ερωτηθέντες εκτιμούν ότι η γερμανική πρωτεύουσα θα εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί στον κλάδο και μετά το 2016, λόγω του νέου ηλικιακά πληθυσμού της και της αυξανόμενης φήμης της ως τεχνολογικό και πολιτισμικό κέντρο, αλλά και της γης που υπάρχει διαθέσιμη για αξιοποίηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Λονδίνο έχει εκτοπιστεί από την πρώτη πεντάδα, αποδεικνύοντας ότι οι επενδυτές βλέπουν μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις στο εγγύς μέλλον. Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, η βρετανική πρωτεύουσα εξακολουθεί να αποτελεί την πρώτη επιλογή στην Ευρώπη για πολλούς διεθνείς επενδυτές που ενδιαφέρονται για τη διατήρηση του πλούτου τους λόγω της ρευστότητας και της κλίμακας της αγοράς σε συνδυασμό με σχετικά καλές οικονομικές αποδόσεις.

Την ίδια στιγμή, τα αποτελέσματα της μελέτης για την Αθήνα, όπως εκτιμάται «είναι απογοητευτικά. Ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι η Αθήνα είχε κάνει ένα άλμα στην κατάταξη ανεβαίνοντας από την 23η στην 5η θέση, οι προοπτικές της για το 2016 έχουν μειωθεί δραματικά. Δύο εκλογικές αναμετρήσεις, η απειλή του Grexit, τα capital controls και η υπογραφή του νέου μνημονίου βύθισαν την ελληνική πρωτεύουσα στην 27η θέση, πιθανώς μια αρκετά πιο ρεαλιστική εικόνα των προοπτικών της».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις