Επικαιρότητα

Συναγερμός για HMPV και κορονοϊούς- Πληθαίνουν τα κρούσματα- Παγκόσμια ανησυχία


Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού και άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού, που συνδυάζονται με ταχύτατη εξάπλωση του "ανθρώπινου μεταπνευμονοϊού" (HMPV). Πολλές χώρες σπεύδουν να λάβουν μέτρα για την ανάσχεση τη επιδημίας, πριν λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Σε επιφυλακή οι ελληνικές υγειονομικές αρχές, ενώ αυξάνονται με ταχύτατο ρυθμό τα κρούσματα και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

 Στην Ελλάδα τα περισσότερα κρούσματα είναι λοιμώξεις από διάφορες μεταλλάξεις κορονοϊών και γρίπης. Ακόμη δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης των κινδύνων που δημιουργούνται για τη δημόσια υγεία, καθώς οι επιστήμονες βρίσκονται ενώπιον νέων παραλλαγών, για τις οποίες είναι αμφίβολα αν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα υπάρχοντα εμβόλια και τα συνήθη μέτρα προς αποτροπή της μετάδοσης.

Ο HMPV που φαίνεται ότι έχει διαδοθεί γρήγορα στην Κίνα και επεκτείνεται τώρα σε πολλές χώρες, προκαλεί λοίμωξη του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού συστήματος σε άτομα όλων των ηλικιών, με ιδιαίτερη επίπτωση σε μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), είναι πιο δραστήριος κατά τη διάρκεια του τέλους του χειμώνα και της άνοιξης σε εύκρατα κλίματα. Η έξαρσή του αποδίδεται κυρίως στη γρίπη.

Σε πολλές χώρες οι υγειονομικές Αρχές εφαρμόζουν έκτακτα μέτρα για να περιορίσουν την εξάπλωση. Πρόσθετες ανησυχίες προκαλεί το γεγονός ότι η Κίνα όπου εμφανίστηκαν αρχικά τα περισσότερα κρούσματα HMPV, έχει υποβαθμίσει τους κινδύνους και οι αρχές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ετήσιο χειμερινό φαινόμενο.

Μεταδίδεται εύκολα και γρήγορα

Καθώς πρόκειται για αναπνευστική λοίμωξη, είναι εύκολη η διασπορά. Ο ιός μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με μολυσμένα άτομα, κυρίως μέσω βήχα, φτερνίσματος ή επαφής με μολυσμένες επιφάνειες.
.
Ο HMPV προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα, όπως βήχα, ρινική
συμφόρηση, καταρροή, πονόλαιμο και πυρετό. Στις ευπαθείς ομάδες, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερες καταστάσεις, όπως βρογχιολίτιδα, βρογχίτιδα και πνευμονία. Η περίοδος επώασης κυμαίνεται από 3 έως 6 ημέρες.

Οι ειδικοί συνιστούν να τηρούνται σχολαστικά τα γενικά μέτρα υγιεινής, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών, να αποφεύγεται η στενής επαφή με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα αναπνευστικών λοιμώξεων και να γίνεται συχνή απολύμανση επιφανειών. Ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες, συνιστάται να αποφεύγονται πολυσύχναστοι χώροι.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα