Πολιτική

Συντάξεις: Σε ποιες θα πέσει «ψαλίδι», τι συζητείται για κύριες, επικουρικές, εθνική


Χωρίς να υπάρχουν μέχρι στιγμής ενδείξεις για σύγκλιση απόψεων συνεχίζεται η  διελκυστίνδα κυβέρνησης-δανειστών για το ασφαλιστικό, με θέμα αιχμής  τη μείωση της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης και με ποιες περικοπές συντάξεων θα επιτευχθεί. Απορρίπτοντας κατηγορηματικά τις προτάσεις-απαιτήσεις  των Θεσμών για μειώσεις στις ήδη χορηγούμενες κύριες συντάξεις, η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να διαπραγματευθεί ένα πακέτο που περιλαμβάνει μειώσεις στις επικουρικές άνω των 170 ευρώ, «ψαλίδι» σε εφάπαξ και μερίσματα των Δ.Υ., πλαφόν στις πολλαπλές συντάξεις και Εθνική Σύνταξη δύο ταχυτήτων.

Οσον αφορά τις κύριες συντάξεις που θα χορηγούνται μελλοντικά,  οι μειώσεις προτείνεται να επέλθουν με  τον καθορισμό χαμηλότερων συντελεστών  και με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, οι οποίες θα προσδιορίζονται  με βάση τις συνολικές  αποδοχές  και εισφορές ολόκληρου του εργασιακού βίου. 

Σημεία τριβής στη διαπραγμάτευση αποτελούν επίσης τα ποσοστά αναπλήρωσης και οι όροι χορήγησης της Εθνικής Σύνταξης  - πόσα χρόνια ασφάλισης θα απαιτούνται και αν θα ισχύσουν εισοδηματικά κριτήρια ή όχι.

Οι δανειστές απαιτούν η εθνική σύνταξη να χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια και μόνο σε όποιους έχουν συμπληρώσει 20 χρόνια ασφάλισης.

Η κυβέρνηση επιμένει να μην υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, αλλά φέρεται να συζητά εθνική σύνταξη 384 ευρώ στα 20 χρόνια ασφάλισης, κατώτερη εθνική σύνταξη στα 300 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης και προνοιακή σύνταξη κάτω από 300 ευρώ για όσους έχουν λιγότερα από 15 χρόνια ασφάλισης.

Μέγα ζήτημα έχουν καταστεί οι επικουρικές συντάξεις. Οι εκπρόσωποι των Θεσμών να καταργηθούν  ή να περιορισθούν στα 150-170 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο. Η κυβέρνηση αντιπροτείνει να μειωθούν κατά 10%-20%  όποιες ξεπερνούν αυτό το ποσό.

Ανοιχτό παραμένει το θέμα των εφ’άπαξ, για τα οποία οι δανειστές ζητούν επίσης να καταργηθούν, ενώ η κυβέρνηση θεωρεί αρκετές τις πρόσθετες μειώσεις που θα επέλθουν με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού τους.

Πλαφόν στις πολλαπλές συντάξεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό σχέδιο  περιλαμβάνει πρόταση για καθορισμό πλαφόν 2.500 ευρώ στο συνολικό ποσό των καταβαλλόμενων πολλαπλών συντάξεων. Η ρύθμιση αυτή αφορά περίπου 415.000 συνταξιούχοι που παίρνουν τρεις ή περισσότερες συντάξεις.  

Όσον αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές, η κυβέρνηση επανέρχεται  με πρόταση να αυξηθούν κατά 1% και όχι κατά 1,5%, ελπίζοντας ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει βάση συνεννόησης και συμφωνίας με τους δανειστές, οι οποίοι μέχρι τώρα απορρίπτουν κατηγορηματικά  οποιαδήποτε ιδέα αύξησης των εργοδοτικών εισφορών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις