Κίνημα για τη σωτηρία των μελισσών δραστηριοποιείται ήδη στη Γερμανία για την προστασία του συμπαθέστατου και απαραίτητου για τη βιοποικιλότητα εντόμου.
Το κίνημα στη Γερμανία ονομάζεται «Σώστε τις μέλισσες!» και έχει ξεκινήσει εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών για την προστασία των μελισσών, καθώς αποτελούν κρίκο της «αλυσίδας της ζωής».
Οι υποστηρικτές του κινήματος (στα αγγλικά, «Save the bees!») απαιτούν περισσότερη βιολογική γεωργία και λιγότερα φυτοφάρμακα, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Süddeutsche Zeitung».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, όποιος θα ήθελε να υποστηρίξει την πρωτοβουλία, έχει στη διάθεσή του δύο εβδομάδες για να υπογράψει το σχετικό κείμενο. Σκοπός των οργανωτών αυτής της πρωτοβουλίας είναι να πιέσει ώστε να αλλάξει ο νόμος «για τη διατήρηση της Φύσης» στη Βαυαρία. Κάτι που δεν αρέσει σε όλους, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, καθώς η Βαυαρική Ένωση Αγροτών προειδοποιεί ότι θα εναντιωθεί στην επέκταση της βιολογικής γεωργίας.
Η Helga Pausch είναι μελισσοκόμος και μαζί με τον σύζυγό της, εδώ και χρόνια, έχει οργανώσει ένα βιολογικό γαλακτοκομείο στην περιοχή Pfaffenhofen. Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα εξηγεί το λόγο που έχει αναληφθεί αυτή η πρωτοβουλία, τα προβλήματα που δημιουργεί η συμβατική γεωργία, αλλά και το τι ακριβώς έχουν ανάγκη οι μέλισσες.
«Χρειάζονται ένα καλά δομημένο και ποικίλο τοπίο. Αυτό είναι που χρειάζονται οι μέλισσες», τονίζει η Helga Pausch και συνεχίζει: «Και όχι μόνο αυτό. Οι μέλισσες είναι απλώς οι "εκπρόσωποι" όλων των ειδών εντόμων που απειλούνται. Τα έντομα είναι με τη σειρά τους τρόφιμα για πολλά πουλιά. Εάν τα έντομα πεθάνουν, τα πουλιά επίσης θα υποφέρουν. Επιπλέον, οι μέλισσες είναι υπεύθυνες για την επικονίαση των λουλουδιών και των δέντρων και, επομένως, είναι σημαντικές για τον φυτικό κόσμο. Το κίνημα "Σώστε τις μέλισσες!" έχει στόχο να σώσει κάτι πολύ περισσότερο από τις ίδιες τις μέλισσες».
Το κίνημα απαιτεί δεσμευτικούς κανόνες για τους όλους τους αγρότες. Και όπως υποστηρίζει η Helga Pausch «η εθελοντική (τήρηση των κανόνων) από μόνη της δεν αρκεί. Οι αγρότες χρειάζονται, επίσης, οικονομικά κίνητρα για να καταστούν οικολογικά ενεργοί, διαφορετικά, βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε σύγκριση με εκείνους που δεν σέβονται τη Φύση […]. Γι 'αυτό, δεσμευτικοί και οικολογικοί κανόνες είναι απολύτως απαραίτητοι για όλους, όπως απαιτεί το κείμενο των υπογραφών. Στην πραγματικότητα, δεν έχουμε προβλήματα με τη βιολογική γεωργία αλλά με τη συμβατική γεωργία».
Η Süddeutsche Zeitung, αναφέρει ότι το κίνημα αποσκοπεί στην αύξηση του μεριδίου της βιολογικής γεωργίας στο 30% από περίπου 9% που είναι σήμερα.