Ευρεία συζήτηση γίνεται για την πορεία των χρηματιστηρίων μέσα στο 2016 -φυσικά και του ΧΑ- και οι περισσότεροι αναλυτές εκφράζουν αρνητικές απόψεις, τουλάχιστον βραχυχρόνια.
Το ελληνικό χρηματιστήριο φαίνεται να είναι στενά εξαρτημένο από τις ευρωπαϊκές αγορές, ωστόσο στις τελευταίες συνεδριάσεις έδειξε να κινείται λιγότερο πτωτικά, μετά την αναβάθμισή του την περασμένη Παρασκευή. Χθες, όταν βρέθηκε στο -0,57%, οι ευρωπαϊκές αγορές ήταν στο -2,5%.
Το ζητούμενο είναι αν το ΧΑ μπορεί σ’ αυτήν την πτώση, που βρίσκεται σε εξέλιξη, να καταγράψει μια λιγότερο οδυνηρή πορεία δεδομένου ότι έπεσε αρκετά το 2015 και οι αποτιμήσεις του είναι καλύτερες.
Και ενώ το θέμα για το ΧΑ είναι αν θα μπορέσει να αυτονομηθεί μέσα στο 2016, το θέμα για τα κινεζικά χρηματιστήρια είναι αν θα μπορέσουν να «απομονωθούν» με την έννοια να μη δίνουν "γραμμή" στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Η Κίνα έχει τα δικά της προβλήματα και είναι άγνωστο τι μπορεί να αποκαλυφθεί αργότερα. Για παράδειγμα πολλές κινεζικές εταιρείες έβαλαν ως collateral μετοχές για να πάρουν δάνεια αλλά τώρα που πέφτει η αξία τους μπορεί να δημιουργηθεί σημαντικό πρόβλημα στην πραγματική οικονομία.
Η «κόλαση» των χρηματιστηρίων είναι τα εταιρικά δάνεια, τα οποία παγκοσμίως έχουν φτάσει στα σε 29 τρις. δολ. Σ΄αυτό το κλίμα, είναι φυσικό να υπερισχύουν οι αρνητικές ειδήσεις και άρα δεν μπορεί να είναι κάποιος αισιόδοξος για το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο αντιμετωπίζει τα δικά του θέματα, σημαντικότερο των οποίων είναι τα κόκκινα δάνεια - θα κορυφωθούν μέσα στο 2016.
Οι αισιόδοξες ενδείξεις για το ΧΑ είναι να παρατηρήσει κανείς ότι από εδώ και πέρα θα χάνει λιγότερο έδαφος σε σχέση με τις ξένες αγορές. Για την ώρα αυτό δεν επιβεβαιώνεται καθώς ο ΓΔ χάνει από την αρχή του έτους 14% ενώ η Γαλλία χάνει 7% και η Γερμανία χάνει 10%.
O ΓΔ το τελευταίο διάστημα