Το ετήσιο ευρωπαϊκό συνέδριο των εθνικών Ασφαλιστικών Ινστιτούτων για την Επαγγελματική Ασφαλιστική Εκπαίδευση διεξήχθη φέτος στην Λευκωσία από 12 έως και 14 Οκτωβρίου 2016. Στους δύο ευρωπαϊκούς οργανισμούς του EFICERT (European Financial Certification Organisation) και του EIET (European Insurance Education & Training) μετέχουν ως μέλη τα εθνικά ινστιτούτα 20 ευρωπαϊκών χωρών, που έχουν την ευθύνη για την επαγγελματική εκπαίδευση στην Ασφάλιση στη χώρα τους. Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών (ΕΙΑΣ), που είναι ο μοναδικός εκπαιδευτικός οργανισμός που εκπροσωπεί την Ελλάδα στον EFICERT και τον ΕΙΕΤ, συμμετείχε και φέτος στο συνέδριο και εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Διευθυντή Δρ. Γιάννη Παπακωνσταντίνου.
Στο φετινό συνέδριο οι εκπρόσωποι των εθνικών ινστιτούτων για την επαγγελματική εκπαίδευση στην ασφάλιση συζητήσαμε εκτενώς για τις προκλήσεις που φέρνει η εφαρμογή της Οδηγίας IDD (Insurance Distribution Directive) και πως αντιμετωπίζουμε τις απαιτήσεις για επαγγελματικά προσόντα και για Συνεχή Επαγγελματική Κατάρτιση (CPD - Continuous Professional Development) των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών με στόχο την προστασία του καταναλωτή. Τα εκπαιδευτικά συστήματα στις ευρωπαϊκές χώρες διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους, οπότε ο καθορισμός κοινών εκπαιδευτικών προτύπων αποτελεί μια πρόκληση, με δεδομένη όμως τη ψήφιση της IDD και τη θεσμοθέτηση κανόνων και απαιτήσεων ικανοτήτων στην ασφαλιστική βιομηχανία σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.
Ο υπογραφόμενος ενημέρωσε για το ισχύον ήδη στην Ελλάδα θεσμικό πλαίσιο σχετικά με την επανεκπαίδευση και επαναπιστοποίηση των γνώσεων των (αντ)ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, όπως αυτό έχει καθορισθεί από την ΔΕΙΑ της Τράπεζας της Ελλάδος (ΦΕΚ Β’ 3350/12.12.2014). Ας σημειωθεί ότι σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες το τοπικό Ασφαλιστικό Ινστιτούτο έχει αποκλειστικά το δικαίωμα επανεκπαίδευσης των διαμεσολαβητών, σε αγαστή συνεργασία και πλήρη υποστήριξη τόσο από την Εποπτική Αρχή όσο και από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών.
Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν επίσης τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε ο Eficert τον περασμένο Μάιο για το πώς εφαρμόζεται η Οδηγία IDD στην Ευρώπη μέσα από τις απαντήσεις 14 χωρών-μελών του (μεταξύ των οποίων και το ΕΙΑΣ) στα σχετικά ερωτήματα στις τρεις ενότητες: α) Ελάχιστες επαγγελματικές απαιτήσεις, β) Συστήματα επανεκπαίδευσης CPD, γ) Εθνικό Μητρώο ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.
Υπήρξαν βεβαίως και πλήθος άλλων εισηγήσεων για διάφορα ενδιαφέροντα θέματα, που λόγω περιορισμένου χώρου δεν αναφέρουμε. Ξεχωρίζουμε όμως την εισήγηση “Digital (web based) Learning” με την εμπειρία των Ασφαλιστικών Ινστιτούτων στις τρεις χώρες Ιρλανδία, Δανία, Ελβετία.
Ο Eficert έχει αναπτύξει και θέσει με διαφανή και κατανοητό τρόπο ομοιογενή και υψηλού επιπέδου στάνταρντς ευρωπαϊκών πιστοποιήσεων για εργαζόμενους και διαμεσολαβητές στην ασφαλιστική βιομηχανία στην Ευρώπη σύμφωνα με το SQF - Sectoral Qualification Framework. Αυτό είναι ένα Πλαίσιο Ευρωπαϊκών Ασφαλιστικών Πιστοποιήσεων που αναπτύχθηκε από τον Eficert, καθορίζοντας μεθόδους αναγνώρισης και πιστοποίησης γνώσεων (knowledge), δεξιοτήτων (skills) και ικανοτήτων (competences) σε συγκεκριμένα εκπαιδευτικά ασφαλιστικά προγράμματα διαφορετικών επιπέδων. Αυτά υποβάλλονται στην Επιτροπή Πιστοποιήσεων και όταν πιστοποιηθούν από τον Eficert, οδηγούν -κατόπιν εθνικών εξετάσεων- στην ευρωπαϊκή πιστοποίηση Eficert.
Το ΕΙΑΣ, που έχει αποκλειστικά στην Ελλάδα αυτό το δικαίωμα, ετοίμασε στις αρχές του καλοκαιριού -βάσει των προδιαγραφών του Πλαισίου SQF του Eficert- το εκπαιδευτικό πρόγραμμα EUROPEAN INSURANCE INTERMEDIARY (E.I.I.), το οποίο και υπέβαλε στα μέσα Ιουλίου 2016 προς έγκριση και πιστοποίηση Eficert. Ήδη είναι σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία πιστοποίησης του ελληνικού προγράμματος και αναμένεται να ολοκληρωθεί με επιτυχία στις αρχές Δεκεμβρίου 2016. Στις αρχές του 2017 θα διεξαχθεί από το ΕΙΑΣ, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το πρόγραμμα αυτό που θα είναι και το πρώτο για ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές που θα φέρει την ευρωπαϊκή πιστοποίηση του Eficert. Οι διαμεσολαβητές θα επιτυγχάνουν την Επαγγελματική Αριστεία (Business Excellence) βασισμένη στο πρόγραμμα E.I.I. ως το ελάχιστο αποδεκτό επαγγελματικό ασφαλιστικό εκπαιδευτικό προσόν στην Ευρώπη. Περισσότερα όμως για αυτό θα ανακοινώσουμε ως ΕΙΑΣ στις αρχές Δεκεμβρίου.
Υγεία
Αυτές οι μέδουσες... αντιστρέφουν το χρόνο! Βρέθηκε το μυστικό της μακροζωίας;
Φανταστείτε έναν οργανισμό που, αντί να ακολουθεί τη φυσιολογική διαδικασία γήρανσης, «πατά το κουμπί της επανεκκίνησης» και επιστρέφει στη νεαρή του ηλικία!Κι όμως, δεν είναι φαντ ...