Επιχειρήσεις

Τρίζουν καρέκλες στις τράπεζες - Εν αναμονή νέου «αφεντικού»


Ερχονται μεγάλες αλλαγές σε πρόσωπα και δομές λειτουργίας. Δυσπιστούν οι ξένοι προς τους Ελληνες τραπεζίτες. Πώς θα επιλεγεί ο επικεφαλής του ΤΧΣ

Πολλές «καρέκλες» τρίζουν στα διοικητικά συμβούλια  και στις κορυφαίες διευθυντικές θέσεις των ελληνικών συστημικών τραπεζών, όπου ο SSM και οι Θεσμοί προσπαθούν να επιβάλουν νέα «τάξη πραγμάτων», αλλάζοντας όχι μόνο πρόσωπα, αλλά και νοοτροπίες, τρόπους λειτουργίας και διαδικασίες λήψης αποφάσεων.  Μετά τις «εκκαθαρίσεις» στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας  του ΤΧΣ, ακολουθούν  ανάλογες κινήσεις στα ανώτερα και ανώτατα διοικητικά κλιμάκια των τραπεζών, όπου θα «μεταφυτευθούν» στελέχη προερχόμενα από τη διεθνή αγορά.

Θα προηγηθεί χρονικά η τοποθέτηση νέου διευθύνοντος συμβούλου, μελών Εκτελεστικής Επιτροπής και  Γενικού Συμβουλίου στο ΤΧΣ, μέσω του οποίου ελέγχεται άμεσα ή έμμεσα σχεδόν ολόκληρο το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Με τα κριτήρια επιλογής που επιβάλλει ο SSM, αποκλείονται εκ προοιμίου στελέχη της ελληνικής τραπεζικής αγοράς.  Επικεφαλής του Ταμείου θα τεθούν συνεπώς πρόσωπα αναγνωρισμένου κύρους, με πολυετή προϋπηρεσία και επιτυχή θητεία σε διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

Και στη δεύτερη βαθμίδα

Είναι αυτοί που θα αναλάβουν εν συνεχεία να αξιολογήσουν ατύπως  τα στελέχη  της δεύτερης βαθμίδας στη διοικητική πυραμίδα των τραπεζών, επιβάλλοντας αλλαγές, μετακινήσεις και αναδιανομή ρόλων.

Οι ξένοι αντιμετωπίζουν εκ προοιμίου με δυσπιστία και «καχυποψία» το ανώτερο στελεχικό δυναμικό των ελληνικών τραπεζών,  έχοντας σχηματίσει ήδη την εντύπωση ότι η διαπλοκή και η αδιαφάνεια  είναι βαθιά ριζωμένες στο ελληνικό  χρηματοπιστωτικό σύστημα. Κατά τις εκτιμήσεις τους, με τη σημερινή δομή  και το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν αποτελεσματικά το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και να  φέρουν  σε πέρας την προσπάθεια εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων τους.

Είναι λοιπόν προφανές προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν  οι νέοι επικεφαλής του ΤΧΣ και  ποια κριτήρια θα πρυτανεύσουν στις αξιολογήσεις τους.

Το νέο «αφεντικό»

Προς το παρόν, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην επιλογή νέου διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ήδη μία ανεπίσημη λίστα υποψηφίων, η οποία θα συμπληρωθεί με πρόσωπα προτεινόμενα από ελληνικής πλευράς. 

Παράλληλα κινούνται οι τυπικές διαδικασίες για την εξεύρεση κατάλληλου στελέχους μέσω… μικρής αγγελίας.  Χθες δημοσιεύτηκε η προκήρυξη θέσης από το ΤΧΣ. Από τις αιτήσεις που θα υποβληθούν, η Επιτροπή Επιλογής θα καταρτίσει μία λίστα υποψηφίων τους οποίους θα προτείνει στον υπουργό Οικονομικών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΧΣ θα είναι ουσιαστικά το «αφεντικό» των διοικήσεων όλων των συστημικών ελληνικών τραπεζών, ιδιαίτερα  της Εθνικής και της Πειραιώς όπου το Ταμείο διατηρεί πολύ υψηλά ποσοστά συμμετοχής.

Στην προκήρυξη του Ταμείου ορίζονται τα προσόντα που πρέπει να διαθέτει – γνώσεις, επαγγελματική εμπειρία κλπ. Ορισμένα είναι… «για γέλια και για κλάματα», αλλά όμως  αποκλείουν εκ προοιμίου την πιθανότητα να καταλάβει τη θέση κάποιος που έχει εμπειρία και γνώση της ελληνικής αγοράς.

Μεταξύ άλλων στην προκήρυξη αναφέρεται:

- Προαπαιτούμενο είναι η «επιβεβαιωμένη ανεξαρτησία από οργανισμούς, συστημικές τράπεζες, κυβερνήσεις και δανειολήπτες»

- Θα θεωρηθεί σημαντικό επιπλέον προσόν προηγούμενη εμπειρία σε «οργανισμό γνωστό για την άψογη ηθική και ακεραιότητά του», ο οποίος έχει να επιδείξει «ιστορικό επιτυχιών στην προσέλκυση, αξιοποίηση και παραμονή κορυφαίων στελεχών»

- «Απαιτείται άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας. Η ευχέρεια στα ελληνικά θα θεωρηθεί πολύ σημαντικό επιπρόσθετο προσόν».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις