Το πρώτο πέρασμα των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών, από την Ελλάδα, που λειτουργεί προπαρασκευαστικά για το κυρίως «πιάτο», δηλαδή την γ΄ αξιολόγηση, είχε ως σημείο αναφοράς τα δημοσιονομικά, τα οποία πέρασαν από «κόσκινο». Οι τεχνοκράτες δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τον ρυθμό περικοπής των αμυντικών δαπανών, ενώ εντόπισαν σημαντικές αποκλίσεις στους... συμφωνηθέντες ισολογισμούς δήμων και περιφερειών.
Τα τεχνικά κλιμάκια έβγαλαν «κίτρινη» κάρτα στην ελληνική πλευρά, αναφορικά με τις αμυντικές δαπάνες, ένα ζήτημα το οποίο αναμένεται να βρεθεί στις πρώτες θέσεις της ατζέντας, που σχετίζεται με την γ΄ αξιολόγηση. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι τεχνοκράτες διαπίστωσαν ότι η Αθήνα έχει σημειώσει πενιχρά αποτελέσματα στις περικοπές δαπανών στην Άμυνα.
Βάσει των δεσμεύσεων που έχει λάβει απέναντι στους δανειστές, από το 2015, η Ελλάδα όφειλε να έχει «ψαλιδίσει» τις αμυντικές της δαπάνες, έως το 2016, κατά 600 εκατομμύρια ευρώ. Η Αθήνα έπιασε μόνο 100 εκατ.ευρώ και τα υπόλοιπα 500 εκατομμύρια καλύφθηκαν από το υπερ-πλεόνασμα των εσόδων του 2016.
Το κλείσιμο της οικονομικής «τρύπας», χάρη στο υπερπλεόνασμα του 2016, αποτελεί σύμφωνα με τους δανειστές, μια προσωρινή λύση και δεν «κουκουλώνει» το πρόβλημα, που στην προκειμένη περίπτωση είναι οι αναποτελεσματικές μέθοδοι που χρησιμοποίησε η Αθήνα και δη το υπουργείο Αμυνας, προκειμένου να περικόψει-ανεπιτυχώς- τις δαπάνες.
Οι δανειστές θα επανέλθουν κατά την γ΄αξιολόγηση, επιμένοντας στο κόψιμο των αμυντικών δαπανών, ιδιαίτερα στην περίπτωση που απαιτηθούν νέα μέτρα για το 2018.
Παράλληλα, όπως προέκυψε από τις «δράσεις» των τεχνικών κλιμακίων, οι Θεσμοί κατά την επερχόμενη κύρια διαπραγμάτευση, θα δώσουν ιδιαίτερη έμφαση και στις περικοπές δαπανών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Οι δαπάνες των δήμων και οι εν γένει προϋπολογισμοί των αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (περιφέρειες), τέθηκαν στο «μικροσκόπιο» των τεχνικών κλιμακίων που εντόπισαν παρατυπίες και οικονομικές αποκλίσεις, κυρίως από αναπτυξιακές εταιρίες που επιχειρούν εντός των Δήμων.